reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

koko to trochę popracowałaś w weekend, ale fajnie, że imprezka się udała

sawi jak przekroczysz 30 dni zwolnienia to wtedy płaci ci zus, ale to ci płaci pracodawca i on rozlicza się z Zus-em, przynajmniej ja tak mam, zawsze mam co miesiąc przelewy od pracodawcy, ja mam zwolnienia zawsze wypisywane na 3 tygodnie, a ty widzę na 4? i też zaczęłam jakoś od połowy miesiąca, ale nie miałam problemu z kwotą nigdy

rajo super, że i wam się weekend udał

reklama
maltanka ja własnie mam dokładnie tak jak ty, zwolnienia na 3 tyg a wypłata leci od pracodawcy, nie wiedziałam że to pracodawca się rozlicza z ZUSem dlatego nie umiałam się odnieść :)

hej wrzesnioweczki!!!

Na poczatku wszystkim mamom obecnym i brzuszkowym zycze samych najpiekniejszych chwil i wszystkiego najlepszego :-)

Wpadam jak zwykle na chwile, goscie wyjezdzaja jutro, wiec jak tylko odgruzuje chalupke, wroce do normalnosci, to zaczne ''normalnie'' z Wami pisac , a przynajmniej sie postaram, bo im wiecej mamusiek na zwolnieniu tym bardziej przeklada sie to na liczbe postow :-D

Z takich rzeczy, ktore utkwily mi w mojej chaotycznej ostatnio glowie:

emka gratuluje zdrowego synusia :-) znow nie zalapalam sie na szampna :sorry2:, ale najwazniejsze sa dobre wiesci!!!! nie moglo byc inacezj!

nexiss gratulacje pierwszych ruchow :-) i doczekalas sie kochana, a na mezusia tez przyjdzie pora.

kusiak, ale fajnie- kolacja we dwoje :-) dobrze cie rozumiem, u nas to tez luksus, wlasciwie, to na ostatniej randce we dwoje bylismy tydzien przed narodzinami corci. niedlugo rocznica, moze zalatwimy nianie na wieczor :blink:

aaa i piszecie o wystepach swoich pociech na dzien mamy ;-) Ja jak o tym czytam, to mi sie lezka w oku kreci, a co dopiero bedzie jak pojde na wystep swojej gwiazdy? Bede ryczec jak bobr na pewno!trzeba bedzie kamere wlaczyc, co by potem na spokojnie wystep dziecka obejrzec :-D

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego mamusie i milego dzionka! do szybkiego nastepnego!

maltanka ja własnie mam dokładnie tak jak ty, zwolnienia na 3 tyg a wypłata leci od pracodawcy, nie wiedziałam że to pracodawca się rozlicza z ZUSem dlatego nie umiałam się odnieść :)

Ann_
ja właśnie jak poszłam na zwolnienie dzwoniłam do siebie do Oddziału finansowego i tak mi powiedzieli, bo też się zastanawiałam jak będa mi płacić, może to też zależy od tego 3 tyg. zwolnienia, że płacą nam regularnie-nie wiem, no i zależy teraz od liczby dni w miesiącu czy ma 30 czy 31, np. w zeszłym miesiącu wzięłam coś parę złotych mniej bo miesiąc miał 30 dni

Rajo kasa na zwolnieniu jest naliczana za przepracowane ostatnie 12 miesięcy, czyli wyliczają średnią z tego co zarobiłaś prze ostatni rok i wlicza się w to pensja podstawowa plus wszystkie premie jeśli były. Może to ma wpływ na to ile dostałaś pieniążków. Przeanalizuj sobie.
Sawi ja w sumie jestem na zwolnieniu o 14 lutego i cały czas co miesiąc dostaję przed 10 tak jak mam w umowie o pracę, więc nie wiem od czego to zależy hm

A jeżeli ja dopiero od stycznia miałam umowę o pracę to wyliczają średnią tylko od stycznia? No bo nie pracowałam roku.

A jeżeli chodzi o zwolnienia to ja też miałam co trzy tygodnie kolejne wystawiane,a nie co 4.

Ostatnia edycja:
widocznie Wam płaci pracodawca bo mają zatrudnionych wiecej jak 20 osób
a jak mają mniej to pracodawca wypłaca za pierwsze 33 dni zwolnienia a później już zus

własnie odebrałam wiadomsć od ksiegowej
dzwoniła do zusu
i powiedzieli ze są w trakcie wyliczania składek i sprawdzania zatrudnienia i ze najpóźniej na początku czerwca będą pieniążki...

a ciekawa jestem własnie z tym ich obliczaniem
bo ja tez zatrudniona od lutego 2014
wcześniej prowadziłam działalnosć gospodarczą ale nie opłacałam składki dobrowolnej

a już nie chce męczyć księgowej pytaniami

Hmmm tak Was czytam z tymi wypłatami i się zastanawiam teraz nad dwoma rzeczami.
Pierwsza to ten czas 12 m-cy, ja pracę mam od 3 marca a przedtem pracowałam przez ponad rok w innej firmie aż do końca listopada 2013 roku i tak się zastanawiam czy będą pod uwagę brali poprzednią pracę czy tylko tą aktualną.
A druga rzecz to jeśli po przejściu na zwolnienie teraz to wg tego co piszecie pracodawca wypłaca z uzgodnieniu z zus, ale to są wypłaty zusu (obecny pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób) i tak płaci do porodu. A co potem? Potem przez rok płaci już tylko zus, czy też uzgadnia z pracodawcą? Umowę mam do końca następnego roku.

reklama
a to ja też jestem tego ciekawa
z tym ze ja umowe mam na czas nieokreslony

ale kiedyś coś czytałam że po porodzie wypełniasz w zakładzie pracy świstek na ile macierzyńskiego idziesz i oni wysyłają to do zus i oni płacą nie pracodawca

Do góry