reklama
anusiaszymka
Fanka BB :)
Dziendoberek dziewczynki :-)
Wpadam szybko zyczyc wszystkim wizytujacym dzis (a wydaje sie byc sporo na 21) samych pozytywnych wiadomosci! kciukasy zacisniete &&&
Witam tez nowe mamusie :-)
a facebooka ni mam.. ot taki ze mnie dinozaur tylko nie uciekajcie nam stad wrzesnioweczki plisssss
maddlena gratuluje wizyty wczorajszej! wspaniale sie czyta takie wiadomosci :-)
u mnie po staremu.
milego dnia wszystkim!pa
Wpadam szybko zyczyc wszystkim wizytujacym dzis (a wydaje sie byc sporo na 21) samych pozytywnych wiadomosci! kciukasy zacisniete &&&
Witam tez nowe mamusie :-)
a facebooka ni mam.. ot taki ze mnie dinozaur tylko nie uciekajcie nam stad wrzesnioweczki plisssss
maddlena gratuluje wizyty wczorajszej! wspaniale sie czyta takie wiadomosci :-)
u mnie po staremu.
milego dnia wszystkim!pa
Witam się i ja
maddlena mi tez niekiedy kreci sie w głowie.. niestety uroki ciąży
eliane o naparze z majeranku jeszcze nie słyszałam juz coś nowego wiem
nataliaa na mdłości mnie pomagały migdały mleko i woda z cytryna tak samo jak na zgage
katka co do twojej chińszczyzny mi M ostatnio zrobił niespodziankę i powiedział ze mam nie robić obiadu po czym przywiózł po drodze z pracy pizze hawajską (z ananasem) moją ulubioną do tej pory. nagle przestał smakowac mi ten ananas ... masakra tak mi nie dobrze było po tym ze szok...
soniafanka mandarynki wcinam jak mały samochodzik hehe
katka denka powodzenia na rozmowach o pracę i oby coś w końcu poszło po waszej myśli
tekila witaj :* jak się czujesz ??? fajnie że nas odwiedzasz
emalia też mam mały stresik ja wizyte mam o 17.50 trzymam kciuki za twoją
olandia cieszmy się że jak narazię nie musimy narzekać na rożne bolączki
anusiaszymka nie mamy zamiaru uciekać moj m też niema fb uważa że to jest chore hehe
wizytującym życzę samych dobrych wiadomości dziś bedzie co czytać hehe &&&&& :*
u nas bez zmian tylko piersi zaczynają boleć okropnie
miłego dzionka Wam życzę mamuśki
maddlena mi tez niekiedy kreci sie w głowie.. niestety uroki ciąży
eliane o naparze z majeranku jeszcze nie słyszałam juz coś nowego wiem
nataliaa na mdłości mnie pomagały migdały mleko i woda z cytryna tak samo jak na zgage
katka co do twojej chińszczyzny mi M ostatnio zrobił niespodziankę i powiedział ze mam nie robić obiadu po czym przywiózł po drodze z pracy pizze hawajską (z ananasem) moją ulubioną do tej pory. nagle przestał smakowac mi ten ananas ... masakra tak mi nie dobrze było po tym ze szok...
soniafanka mandarynki wcinam jak mały samochodzik hehe
katka denka powodzenia na rozmowach o pracę i oby coś w końcu poszło po waszej myśli
tekila witaj :* jak się czujesz ??? fajnie że nas odwiedzasz
emalia też mam mały stresik ja wizyte mam o 17.50 trzymam kciuki za twoją
olandia cieszmy się że jak narazię nie musimy narzekać na rożne bolączki
anusiaszymka nie mamy zamiaru uciekać moj m też niema fb uważa że to jest chore hehe
wizytującym życzę samych dobrych wiadomości dziś bedzie co czytać hehe &&&&& :*
u nas bez zmian tylko piersi zaczynają boleć okropnie
miłego dzionka Wam życzę mamuśki
N
nexiss
Gość
Ja to wczoraj miałam straszny dzień, miałam chęć na rybkę i sobie ja zjadłam fakt smażona była w panierce ale tak za mną chodziła od kilku dni. Dwie godziny po obiedzie mdłości połączone z meeega zgagą, do tego zaparcia masakra, wieczorem jak się położyłam do łóżka to od razu zasnęłam i chyba przeszło. Dziś już lepiej się czuję, choć od rana pobolewa mnie prawa strona pleców, może źle spałam..
nimfii to weź ty mi powiedz jak robisz z tym wychowawczym i macierzyńskim ??? bo ja zgłupiałam... poczytałam trochę w necie to zasiłek macierzyński będzie normalnie należał się od września (od dnia porodu) i tak zrozumiałam,że będę na dwóch urlopach-macierzyńskim i wychowawczym które są niezależne od siebie, tak?? tzn z mopr-u będą wypłacone za ten wrzesień i październik pieniądze, a oddzielnie zasiłek macierzyński ?. Później wychowawczy się kończy, a macierzyński dalej trwa przez rok lub pół w zależności jak wybiorę. Jak to z tym jest??? bo na początku chciałam pisać o skrócenie urlopu wychowawczego do pracodawcy który przypadałby na dzień poprzedzający dzień porodu (u mnie planowana CC będzie jak wcześniej dziecie nie zechce samo wychodzić) i od dnia porodu wskoczyć na macierzyński ale trochę osób mi mówi, że zasiłek macierzyński nic nie ma się do wychowawczego płatnego, a ja nie wiem czy faktycznie tak jest. Na macierzyńskim więcej bym dostała z ZUSu niż co miesiąc dostaję z MOPR-u więc jak musiałabym wybierać który chcę urlop mieć to wolałabym macierzyński rzecz jasna. Miałaś taką sytuacje między pierwszym, a drugim dzieckiem??:> zagmatwałam trochę, mam nadzieję, że zrozumiałaś o co mi chodzi ;p tobie też chyba do listopada będzie należał się wychowawczy, co ??? bo dopiero w listopadzie aktualizację co roku mopr robi to mówisz,że już na 3 dziecko pewnie nie załapiesz się na zasiłek ze względu na męża pracę za granicą, tak??
Powiem ci jak bylo u mnie i jak bedzie...
A wiec w 2008 we wrzesniu poszlam na L4 ciązowe platne z ZUSU. W lutym 2009 urodzil sie Maciek i mialam pol roku platnego macierzynskiego, a po im 3 lata nieplatnego wychowawczego. Wychowawczy nie wyplaca ZUS tylko Urzedy zajmujace sie zasilkami lub MOPS i nalezy sie tylko tym co zarabiaja poniezej podanej kwoty ok 504zl na osobe w rodzinie a wiec wtedy sie zalapalismy. Na wychowawczym bylam do czasu narodzin drugiego syna czyli listopad 2011. Tego dnia porodu dostalam ze szpitala wpis, z tym poszlam do pracodawcy aby przerwal moj urlop wychowawczy na starsze dziecko i zastapil macierzynskim na mlodsze. Na macierzynskim wtedy znow pol roku w pelni platny przez ZUS a potem znow wychowawczy urlop nieplatny na 3 lata ale znow zalapalismy sie na zasilki Teraz zasilki tracimy bo maz pracuje za granica i taki jest przepis ze jak pracuje za ganica to nam sie nie naleza (za duzo zarabia). Natomiast ja bede ciagnoc urlop wychowawczy do wrzesnia 2014 roku, potem jak sie urodzi najmlodsze dziecko to moge miec pol roku macierzynskiego, pol roku rodzicielskiego (nowosc!) oraz kolejne 3 lata wychowawczego. O zasilki mozemy sie starac za granica po prostu.
elleni a ty co teraz robisz? pracujesz? czy masz urlop, lub L4?
Cześć dziewczyny.
Nie chciałam o tym pisać, żeby nie wprowadzać złego nastroju na wątku ale w niedziele miałam plamienia (niestety krwawe). Później już czysto ale dziś idę to skontrolować. Już jestem na Duphastonie i mam nadzieję, że z maluszkiem wszystko ok. Wizyta za 2 godziny.
Proszę, trzymajcie kciuki. Dam znać.
Miłego dnia
Nie chciałam o tym pisać, żeby nie wprowadzać złego nastroju na wątku ale w niedziele miałam plamienia (niestety krwawe). Później już czysto ale dziś idę to skontrolować. Już jestem na Duphastonie i mam nadzieję, że z maluszkiem wszystko ok. Wizyta za 2 godziny.
Proszę, trzymajcie kciuki. Dam znać.
Miłego dnia
Dziewczyny co pomaga na mdłości? Dzisiaj chyba wyjrakalam mówiąc że tak wspaniale się czuję
Mnie pomagaja cukierki mietowe, albo czekoladki mietowe, migdaly, mleko. A jak nie to Gaviscon albo manti.
Dzis wieczorkiem wizyta miejmy nadzieje ze z USG. 3mam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty - oby bylo sie czym pochwalic
elleni
nimfii ja obecnie jestem na wychowawczym (2 lata, nie płatnym z zusu ale dostaję zasiłki z mopr-u tak jak i ty) do października 2014. Na 3 lata nie chciałam nawet składać bo ten trzeci, ostatni rok nie jest płatny w moprz-e więc nie było sensu Chodzi mi głównie o to czy mam po prostu zgłaszać w moprz-e jak urodzę we wrześniu i wtedy oni zabiorą ten zasiłek+dodatek do zasiłku czy wypłacany z zusu macierzyński nie ma nic do zasiłku z mopr-u i przez ten wrzesień i październik po prostu dostanę i z zusu i z mopru. o to mi chodzi głównie bo nie chciałabym później zwracać kasy dla mopru jak okaże się, że musiałam to zgłosić i przerwać wychowawczy bo dostawałam z zusu macierzyński. Oni tam "trzepią", a jak sami dojdą to jeszcze karę wrąbią.
emalia82
Ritta, nimfii- trzymam kciuki za wasze wizyty. Ja mam dopiero o 19
reklama
maddlena
Trzymam kciuki, wierzę, że wszystko będzie dobrze.Cześć dziewczyny.Nie chciałam o tym pisać, żeby nie wprowadzać złego nastroju na wątku ale w niedziele miałam plamienia (niestety krwawe). Później już czysto ale dziś idę to skontrolować. Już jestem na Duphastonie i mam nadzieję, że z maluszkiem wszystko ok. Wizyta za 2 godziny.Proszę, trzymajcie kciuki. Dam znać.Miłego dnia
nimfii i emalia82 za Was też trzymam kciuki, powodzeni. I za pozostałe dzisiejsze wizyty też.:-)
Ostatnia edycja: