reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Anusia to dobrze ze wszystko w porzadku :) nie rozumiem tylko dlaczego musialas naciskac zeby Ci powiedzieli...

Felicity, Anusia ja przeciez mieszkam w UK wiec teoretycznie tez powinnam isc w 28tyg ale ide w 22. U mnie spotkania mam co 5 tyg i dlatego ze to moja 3 ciaza bez komplikacji. Dziwne ze u Was tak pozno...

Anka Ty sie nie rozkladaj!!!

reklama
Ja ostatnio pytalam mojego lekarza o test obciazenie glukoza bo nie zlecil na kolejna wizyte a to bedzie 22tc. Powiedzial ze on zleca dopiero w 28 tc jesli w poprzedniej ciazy nie bylo cukrzycy i nie ma innych wskazan.

kusiak no widzisz...jakies jednak roznice sa...;-)
anusiaszymka jest z irlandii, ty ze szkocji a ja ze srod.Anglii - i jednak nie wszedzie jest tak samo....
Generalnie czeka mnie polowkowe usg, potem 28 tyg. wizyta (i obciazenie glukoza), a potem od 34 tyg. wizyty co 2 tyg. (W pierwszej ciazy dodatkowo jeszcze maja ok. 25 i 31 tyg. reszta tak samo)....No oczywiscie jesli na ktorymkolwiek etapie ciazy cos niepokojacego znajda - to sie ma monitoring czestszy itp.
Np. moja znajoma jest 7 tyg. do przodu z terminem i na polowkowym wykryli arytmie u dziecka (nie przez caly czas skanu) Ale i tak dostala dodatkowa wizyte u poloznej zeby posluchac serca dziecka (2 tyg. pozniej), a 4 tyg. pozniej kolejny skan....Zeby wszystko na nowo sprawdzic...
A to tez jej 3.ciaza, wiec teoretycznie mialaby dopiero w 28tyg. kolejna wizyte ;-)

Witam sle z domku ;)
No właśnie a_nka stad tez właśnie ze pamietam jak pisałas o Twojej długości i sawi chyba tez to tez wydało mi sie dziwne. A to na pewno nie moja natura bo dzis robił mi badania dziadzius a nie mój prowadzący bo jego wezwali na cesarkę... No ale w każdym bądź razie nie zamierzam sie przemęczać;)
Następna wizytę mam 22 wiec zapytam mojego o ta szyjke jeszcze bo nigdy nic nie mówił na ten temat...
Bralyscie luteine pod język? Boje sie bo słyszałam ze straszna... A zmienili mi zeby nie drażnić pochwy ;)

Dziewczynki gratuluje udanych wizyt;) cieszę sie ze wszystko super z maluszkami;)

Joani a jak u Ciebie ?

Mam nadzieje ze dotrwam do wieczora bo padam juz na twarz... Dzis miałam zarodek tego ci nas czeka... Moja współlokatorka dostała dzidzie na cała noc... ;) obie nie spalysmy ;)

Wysłane z mojego iPhone przez Forum BabyBoom

Jestem już. Maluch rośnie, wszystko jest w porządku. Macica 2 palce poniżej pępka, długa szyjka zamknięta. Serducho bije jak trzeba, kręci się niemiłosiernie. Na szczęście tak ruszał nogami, że wypatrzyliśmy pomiędzy co trzeba. No i na 90 % chłopak :-) Tak jak czułam.
Ten mój ból to nic innego jak kręgosłup. Wykład mieliśmy o tym jak robi sie w ciąży elastyczny i różne wypustki nerwowe zaczynają boleć na ich końcu, najczęściej po prawej czy lewej stronie takie kłucie albo w pachwinach. Może być też inna przyczyna oczywiście, ale u mnie w środku all ok.
Dowiedziałam się też, że miesiąc po porodzie kobieta nie powinna się schylać, póki kręgosłup znów do końca nie zesztywnieje. Ma dostawać dziecko do karmienia na pół leżąco i żadnych pieluch i kąpania w pochylonej pozycji. Mogą się później bóle kręgos. dlatego utrzymywać potem rzez całe życie.
No więc drogie panie, angażujemy panów do pomocy. Mój mąż śmiał się, że jakby to przewidział i dlatego urlop bierze ile się da.
To tak w skrócie :-)
A no i mam lekką anemie i mam brać żelazo. Bierzecie jkieś konkretne czy to obojętnie jakiej firmy? bo nie dopytałam lekarza.
Super dziewczyny, że u was też wszystko ok :-) no i chyba mamy przewagę płci męskiej ;-)

EMKA, cieszę sie, że już w domu:-)
Hania, wypoczywaj i dobrej nocy bez bólu cci życzę.

Ostatnia edycja:
kusiak no widzisz, kobita chciała mnie zbyć jak najszybciej i gdybym sama nie zapytałą, to z naciskiem,że chcę wiedzieć, to juz by miała kolejna pacjentkę w gabinecie.. Aczkolwiek wyglądała na bardzo zdziwioną,że pytam :baffled:
a tak apropos wizyt, to Twoje połówkowe nie wypada w 22 tygodniu? Bo tak sobie pomyślałąm,że może dlatego masz wtedy wizytę akurat. U nas jest dokłądnie tak samo , jak opisuje felicity, z wyjątkiem glukozy w 24-26 tygodniu.

Joani dobrze,że mąż na własne uszy usłyszał :-) Angażować trzeba naszych mężczyzn do wszystkiego, bo ciąża i poród, to niemałe obciążęnie. Gratuluje chłopca :-D

emka a może się coś dziadziusowi pomyliło z tą szyjką? Tak , czy siak nie przemęczaj się, a na następnej wizycie zapytaj swojego gina.

a_nka bierz rutinoscorbin, herbate z miodem i do łóżka. A profilaktucznie syrop z cebuli sobie dziś nastaw, to na jutro będzie jak znalazł. Niech się choróbska trzymają z daleka!!!

Anusia, Joani, świetnie że z maluchami wszystko w porządku. :tak:
Faktycznie z tego co mi się wydaje to chyba jednak wiekszość z nas spodziewa się chłopaków ale jak to mówią dziewczynki nie pokazują bo się wstydzą więc pewnie te z nas, które jeszcze nie usłyszały kto tam w brzuszka mieszka spodziewają się dziewczynek. ;-)
Co do badań w kierunku cukru to w Norwegii, w ogóle tego nie badają. Na prośbe moja lekarka zrobiła mi jedynie zwykłe badanie z krwi. :confused2:

czesc:)

no to moja taka bezwstydnica pokazala :)

z tym nachylaniem po chyba różnie będzie

joani widziasz mówiłam że chłopiec
i gratuluje udanych wizyt:))

reklama
Anusia moje polowkowe usg mam w 20 tyg a dokladnie to bedzie 20tydz i 3 dni :) a z polozna nadal w 22. A potem jakos mi wypadnie w 27.

Joani to super ze sie nic nie dzieje :)

Do góry