reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

Anusia to dobrze ze wszystko w porzadku :) nie rozumiem tylko dlaczego musialas naciskac zeby Ci powiedzieli...

Felicity, Anusia ja przeciez mieszkam w UK wiec teoretycznie tez powinnam isc w 28tyg ale ide w 22. U mnie spotkania mam co 5 tyg i dlatego ze to moja 3 ciaza bez komplikacji. Dziwne ze u Was tak pozno...

Anka Ty sie nie rozkladaj!!!

reklama
Ja ostatnio pytalam mojego lekarza o test obciazenie glukoza bo nie zlecil na kolejna wizyte a to bedzie 22tc. Powiedzial ze on zleca dopiero w 28 tc jesli w poprzedniej ciazy nie bylo cukrzycy i nie ma innych wskazan.

kusiak no widzisz...jakies jednak roznice sa...;-)
anusiaszymka jest z irlandii, ty ze szkocji a ja ze srod.Anglii - i jednak nie wszedzie jest tak samo....
Generalnie czeka mnie polowkowe usg, potem 28 tyg. wizyta (i obciazenie glukoza), a potem od 34 tyg. wizyty co 2 tyg. (W pierwszej ciazy dodatkowo jeszcze maja ok. 25 i 31 tyg. reszta tak samo)....No oczywiscie jesli na ktorymkolwiek etapie ciazy cos niepokojacego znajda - to sie ma monitoring czestszy itp.
Np. moja znajoma jest 7 tyg. do przodu z terminem i na polowkowym wykryli arytmie u dziecka (nie przez caly czas skanu) Ale i tak dostala dodatkowa wizyte u poloznej zeby posluchac serca dziecka (2 tyg. pozniej), a 4 tyg. pozniej kolejny skan....Zeby wszystko na nowo sprawdzic...
A to tez jej 3.ciaza, wiec teoretycznie mialaby dopiero w 28tyg. kolejna wizyte ;-)

Witam sle z domku ;)
No właśnie a_nka stad tez właśnie ze pamietam jak pisałas o Twojej długości i sawi chyba tez to tez wydało mi sie dziwne. A to na pewno nie moja natura bo dzis robił mi badania dziadzius a nie mój prowadzący bo jego wezwali na cesarkę... No ale w każdym bądź razie nie zamierzam sie przemęczać;)
Następna wizytę mam 22 wiec zapytam mojego o ta szyjke jeszcze bo nigdy nic nie mówił na ten temat...
Bralyscie luteine pod język? Boje sie bo słyszałam ze straszna... A zmienili mi zeby nie drażnić pochwy ;)

Dziewczynki gratuluje udanych wizyt;) cieszę sie ze wszystko super z maluszkami;)

Joani a jak u Ciebie ?

Mam nadzieje ze dotrwam do wieczora bo padam juz na twarz... Dzis miałam zarodek tego ci nas czeka... Moja współlokatorka dostała dzidzie na cała noc... ;) obie nie spalysmy ;)

Wysłane z mojego iPhone przez Forum BabyBoom

Jestem już. Maluch rośnie, wszystko jest w porządku. Macica 2 palce poniżej pępka, długa szyjka zamknięta. Serducho bije jak trzeba, kręci się niemiłosiernie. Na szczęście tak ruszał nogami, że wypatrzyliśmy pomiędzy co trzeba. No i na 90 % chłopak :-) Tak jak czułam.
Ten mój ból to nic innego jak kręgosłup. Wykład mieliśmy o tym jak robi sie w ciąży elastyczny i różne wypustki nerwowe zaczynają boleć na ich końcu, najczęściej po prawej czy lewej stronie takie kłucie albo w pachwinach. Może być też inna przyczyna oczywiście, ale u mnie w środku all ok.
Dowiedziałam się też, że miesiąc po porodzie kobieta nie powinna się schylać, póki kręgosłup znów do końca nie zesztywnieje. Ma dostawać dziecko do karmienia na pół leżąco i żadnych pieluch i kąpania w pochylonej pozycji. Mogą się później bóle kręgos. dlatego utrzymywać potem rzez całe życie.
No więc drogie panie, angażujemy panów do pomocy. Mój mąż śmiał się, że jakby to przewidział i dlatego urlop bierze ile się da.
To tak w skrócie :-)
A no i mam lekką anemie i mam brać żelazo. Bierzecie jkieś konkretne czy to obojętnie jakiej firmy? bo nie dopytałam lekarza.
Super dziewczyny, że u was też wszystko ok :-) no i chyba mamy przewagę płci męskiej ;-)

EMKA, cieszę sie, że już w domu:-)
Hania, wypoczywaj i dobrej nocy bez bólu cci życzę.

Ostatnia edycja:
kusiak no widzisz, kobita chciała mnie zbyć jak najszybciej i gdybym sama nie zapytałą, to z naciskiem,że chcę wiedzieć, to juz by miała kolejna pacjentkę w gabinecie.. Aczkolwiek wyglądała na bardzo zdziwioną,że pytam :baffled:
a tak apropos wizyt, to Twoje połówkowe nie wypada w 22 tygodniu? Bo tak sobie pomyślałąm,że może dlatego masz wtedy wizytę akurat. U nas jest dokłądnie tak samo , jak opisuje felicity, z wyjątkiem glukozy w 24-26 tygodniu.

Joani dobrze,że mąż na własne uszy usłyszał :-) Angażować trzeba naszych mężczyzn do wszystkiego, bo ciąża i poród, to niemałe obciążęnie. Gratuluje chłopca :-D

emka a może się coś dziadziusowi pomyliło z tą szyjką? Tak , czy siak nie przemęczaj się, a na następnej wizycie zapytaj swojego gina.

a_nka bierz rutinoscorbin, herbate z miodem i do łóżka. A profilaktucznie syrop z cebuli sobie dziś nastaw, to na jutro będzie jak znalazł. Niech się choróbska trzymają z daleka!!!

Anusia, Joani, świetnie że z maluchami wszystko w porządku. :tak:
Faktycznie z tego co mi się wydaje to chyba jednak wiekszość z nas spodziewa się chłopaków ale jak to mówią dziewczynki nie pokazują bo się wstydzą więc pewnie te z nas, które jeszcze nie usłyszały kto tam w brzuszka mieszka spodziewają się dziewczynek. ;-)
Co do badań w kierunku cukru to w Norwegii, w ogóle tego nie badają. Na prośbe moja lekarka zrobiła mi jedynie zwykłe badanie z krwi. :confused2:

czesc:)

no to moja taka bezwstydnica pokazala :)

z tym nachylaniem po chyba różnie będzie

joani widziasz mówiłam że chłopiec
i gratuluje udanych wizyt:))

reklama
Anusia moje polowkowe usg mam w 20 tyg a dokladnie to bedzie 20tydz i 3 dni :) a z polozna nadal w 22. A potem jakos mi wypadnie w 27.

Joani to super ze sie nic nie dzieje :)

Do góry