reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Ja nie jestem zbyt wrażliwa na takie tematy jak CC. Miałam zewnątrzoponowe i drógi raz też takie chcę. To jest trochę taka namiastka porodu naturalnego. Od razu po wyjęciu z brzucha pokazują ci maluch, słyszysz jego pierwszy płacz, czasem kładą na chwilę na piesi. Cała cesarka trwa pół godziny (najdłużej szycie). Da się przeżyć :tak:

reklama
Ja dziewczyny chciałam się tylko przywitać,

Meble wczoraj złożyliśmy, jestem wykończona ale efekt super warto było pół nocy zarwać :-)

Za wszystkie wizytujące dziś zaciskam kciuki, wszystkim po wizytach gratuluję i ogólnie życzę miłego dnia.

Planowaliśmy remont kuchni na wrzesień, ale Bąbel nam pokrzyżował plany:-D

my jeszcze sporo mamy do podokańczania, a teraz inne wydatki się szykują:-D

Po wizycie wszystko gra, maluszek rosnie

super, ps. ja właśnie się zastanawiałam jak te czkawki wyglądają;-)

U nas mało jest szpitali gdzie dają znieczulenie... Bo podobno mniej sie wtedy współpracuje...Tam gdzie chce rodzic to właśnie podobno mozna sn i w wodzie... Wiec wole to. A brałam tez pod uwage wcześniej Pryw szpital ale mozna tam tez z NFZ rodzic w Katowicach na Lubinowej, ale podobno jest tak ze jak cos jest z dzieckiem nie tak to wiozą gdzie indziej to co za sens .. Warunki wiadomo o niebo lepsze ale dla mamy a nie w tym rzecz przeciez najwazniejsze jest dziecko ;)

Maltanka byda sie starać wciepnac cos czasym po mojymu;)))
1. ja miałam wannę przy porodzie, czy pomaga hmmm nie wiem
2. super:-)

Urodziny mam i stąd ta kupa gości się zwala.

Joani Wszystkiego Najlepszego!Sto Lat Kochana:tak::-)

soniafka dla mnie najgorszy był ten okres do pełnego rozwarcia, już później te bóle parte mi się wydaje, że nie bolały, także później to luz

Ritta
super zakupy, ps. a samo znieczulenie wkłucie, boli? i prawda to, że potem przez 12 h nie można się ruszać?

maltanka na prawdę nigdzie w mieście nie podają znieczulenia do SN ?:szok: Jestem w szoku. Aż z ciekawości zapytam tą lekarkę ze szpitala w którym rodziłam.

Widzę już się zaczynają ciężkie tematy o porodach, znieczuleniach:) U mnie w mieście też raczej ciężko o znieczulenie, trzeba się gazem ratować:tak:

Ritta podobno nie, jak rodziłam 5 lat temu to na pewno nie podawali, teraz jak rozmawiałam z lekarzem, to mówi, że nie podają ale mówi nie martw się do września jeszcze dużo czasu może coś się pozmienia. zapytaj, zapytaj i daj znać

ja to pierwszy raz słyszę też o jakimś gazie:zawstydzona/y: nic nie dawali jak ja rodziłam

ja musialam przeskoiczyc na kompa bo zanim odpisalam na tel to mylion nowych postow :) a nie umiem tam edytowac:)

Ritta ciuszki super! ta kieca - spodnica rewelacja:)
Bubles ja jak mojemu probuje wyznaczac zadania mi mowi od poczatku - Mala nie jestes juz w pracy wiec nie baw sie w Dyrektora, i nie rob ze mnie pantoflarza :D heheh wiec musze szukac na niego sposobow... :D czasem po dobroci a czasem troche inaczej musze wymusic na nim sprzatanie :D choc przy ciazy nie mam raczej wiekszych problemow :)

Anusiaszymka dzieki :) i super ze z maluchem wszystko dobrze!!:)

z tym gazem to musze zapytac czy w siemkach to podaja jesli tak to bede chyba caly czas sie tym ratowac:D jak bedzie sn:) chetnie bym sie nie raz poratowala nawet bez porodu hehehe:D glupawke dzisiaj mam chyba niezla:)

z tym gazem to musze zapytac czy w siemkach to podaja jesli tak to bede chyba caly czas sie tym ratowac:D jak bedzie sn:) chetnie bym sie nie raz poratowala nawet bez porodu hehehe:D glupawke dzisiaj mam chyba niezla:)

:-D:-D:-D ja też:-D

mój docenił robotę w domu jak poszłam do pracy po 10 h nic nikomu nie chciało się robić, a jak przyszło sprzatanie w sobotę to sam stwierdził ile te baby mają roboty w domu a kazdy mówi że jak siedzisz w domu to nic nie robisz.

EM ka no mój nie marudzi, bo wie, że to też jego mieszkanie, więc czemu tylko ja mam w nim sprzątać skoro on też brudzi?:p Tylko ja go też często sposobem biorę i nie wydaje polecenia, tylko pytam czy zrobi to czy tamto i jakoś mi nigdy nie odmawia:-)

reklama
maltanka są dwa znieczulania do CC.
podpajęczynówkowe (ja je miałam) jest to wkłucie w rdzeń kręgowy, przebija się oponę twardą i pajęczą. Działa dużo szybciej. I niestety po min trzeba leżeć plackiem 24 h bo inaczej płyn mózgowo rdzeniowy może się rozlać i powoduje straszny ból głowy do 2 tygodni. Ja niestety za dużo się kręciłam i mnie bolała głowa przez 3 dni.
Drugie to zewnątrzoponowe stosowane przy SN i teraz widzę że bardzo często przy cc. Tu przechodzi się tylko przez kręgosłup i poraża środkiem znieczulającym nerwy. Często przewód do znieczulenia pozostaje w plecach i można "dopuścić" środek znieczulający. Po tym znieczuleniu wstaje się po 6-8 h po cc (zależy od szpitala).
Czy boli wkłucie ? Może trochę ale nie pamiętam. To są takie emocje że wkłucie to pikuś.

No i jest jeszcze znieczulenie ogóle, które pominęłam ;)

Do góry