reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

Tak jak napisała Ritta, 40:3 to w przybliżeniu 13 więc nie wiem nad czym się tu zastanawiać. Proste obliczenie daje nam odpowiedz, że II trymestr rozpoczyna się w momencie ukończenia 13 tygodnia. Jak ktoś ma ochotę liczyć inaczej to cóż. :sorry2: Ale obliczać II trymestr dopiero od końca 15 tyg. to tak jakby powiedzieć, że jedna połowa wieksza od drugiej. ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Zgadzam sie z dziewczynami, sa trzy rowne trymestry i bez sensu by bylo je dzielic tak, ze pierwszy niby najdluzszy, nigdy wczesniej sie nie spotkalam z takim liczeniem:)

Jak tam wam mija niedziela?:) my dzisiaj prawie caly dzien poza domem i chyba teraz sie to na mnie odbija, bo srednio sie czuje:(

My bylismy na obiadku i dlugim spacerku.
Dziewczyny boli was czasem w okolicy krzyza/ledzwi ? Mnie czasem pobolewa i troche mnie dziwi ze juz. Myslalam ze to przez jakis ucisk ale siostra mowi ze juz zmienila mi sie postawa.

a u nas dzisiaj aktywna niedziela :cool2:takie piękne słoneczko za oknem cały dzień, że zachciało się na rowery wybrać i oczywiście pojechaliśmy :-)trochę ruchu chyba nie zaszkodzi maleństwu:-p a starszy syn był zachwycony tak długą przejażdżką :cool2:

Ja mam dziś generalnie leniwą niedziele. Byliśmy do południa na kawusi u teściów. Teściowa napasała mnie różnymi pysznościami i wychodząc myślałam, że się ocielę :sorry2: A zaraz chyba obejrzymy w końću "WIlka z Wall Street" bo już od dawna się do tego zbieramy i jakoś nam nie wychodzi bo długi ten film okrutnie.

Ritta, krzyż czy lędźwie, jakkolwiek zwą się te dolne części pleców bolą mnie praktycznie codziennie, jednego dnia mniej, drugiego prawie, że nie do zniesienia. Tak w ogóle ostatnio zaczęłam sobie robić ćwiczenia na mięśnie dna miednicy i szczerze mówiąc po kilku dniach lekkich ćwiczeń dopadł mnie kilkudniowy silny ból całej miednicy. Mam wrażenie, że przez ćwiczenia nieco rozruszały się te partie, które rozstawiają się w związku z porodem. W każdym razie jak siadałam to potem już wstać nie mogłam :-(

Ostatnia edycja:
Dziewczyny to nie jest moja fanaberia tylko kalendarze z których ja korzystam (mamazone, haczewski, edziecko) tak pokazują!! 40 nie jest podzielne na 3, matematyka!! Poza tym ciąża nie trwa równych 40 tygodni tylko 38-42 tygodnie, poród w tym terminie jest prawidłowy!!
Według edziecko 1 trymestr ma 14 tygodni, a 2 i 3 po 12, według mamazone 1 ma 15, drugi 14 i trzeci 11.

witam.
Również uważam,że 3 trymestry, 40 tyg podzielić na trzy to mniej więcej 13 . Kropka. Mój lekarz tak liczy, książki, które mam też tak MÓWIĄ, więc ja też tym się sugeruję. No i zawsze się mówi, że do 13 tyg najniebezpieczniej, a raczej wszyscy posługujemy się tygodniami od miesiączki, a nie zapłodnienia.

My dzisiaj u teściów byliśmy, teściowa wyprawiała imieniny. Nasiedziałam się, najadłam, teraz wreszcie w domu. Antoś już śpi, teraz mam czas dla siebie. Obejrzę do końca "Lekarzy" na TVN, trochę poczytam i idę spać.

Jutro wizyta. Miałam iść na 11:30, ale położna zadzwoniła, że na 9:00. O 8 muszę wyjechać z domu, żeby Antka zawieźć do babci.

Dobranoc kobietki.

Aha. Zapomniałam Was zapytać. Połówkowe to robi lekarz prowadzący, tak. czy nie?

Ostatnia edycja:
Kasica, 40 nie jest podzielne na 3 dlatego też pisałam, że daje nam wynik 13 w przybliżeniu (taaak matematyka).
Strasznie wykrzyknikujesz w tej swojej wypowiedzi.:sorry2: Skoro się tak ekscytujesz innymi obliczeniami licz więc swój II trymestr od końca 15 tygodnia. Cóż nam do tego. :blink:

Ostatnia edycja:
reklama
Soniafka ja regularnie chodze na pilates ktory dosc mocno skupia sie na miesniach miednicy i dolnych partiach plecow. Niewiele to daje. Mysle ze na zmiane postawy w ciazy nic nie da sie zrobic :/

A dla zainteresowanych rozmawialam z instruktorka ktora cwiczyla do 8 miesiaca i troche podpowiedziala co i jak.
Po pierwsze odradzila cwiczenia jakichkolwiek miesni brzucha :( Prostych nie wolno, wiadomo ale boczne cwiczylam sporo. Mowila ze u niej przez silne miesnie brzucha miesnie proste rozeszly sie o 4 cm. Jak sie cwiczy boczne to one przyklejaja sie do zeber (co czuje bo mam zakwasy) i moze to powodowac rozejscie sie prostych. Poza tym trzeba uwazac z cwiczeniami rozciagajacymi bo w ciazy rozluzniaja sie wiezadla i przez intensywne rozciaganie moze byc problem z powrotem po ciazy i stawy beda za "luzne".
Przestrzegala tez przed zbyt szybkim powrotem do brzuszkow po porodzie. Organizm musi sie zregenerowac po ciazy bo rowniez miesnie proste brzucha moga sie rozejsc.
Wydawalo mi sie ze z ruchem w ciazy trzeba byc ostroznym ze wzgledu na malucha ale jak sie okazuje mozna i sobie zaszkodzic.

Do góry