reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

nexiss dobrze, że trafiłaś na kompetentnych lekarzy. Ja w poprzedniej ciąży pojechałam do szpitala z bólem z prawej strony (okazało się, że to właśnie nerki) niestety była sobota i w sumie żadnych badań poza posiewem moczu nie zrobili i dali no spę. pierwsze usg dopiero w poniedziałek, na którym i tak nic im nie wyszło. Dopiero mój gin sam zerknął na nerki, dał skierowanie na usg nerek i do urologa. Teraz już profilaktycznie umówiłam się do urologa na 23 marca, bo niestety ale nerki odzywają się od czasu do czasu.

reklama
nexiss dobrze że się jednak zdecydowałaś :-)
nie dość że spokojniejsza to jeszcze dzidzie podejrzałaś :-D

zdrowka wszystkim chorowitką ;-)

doda na bol stawow wysmaroj się amolem mi to bardzo pomogło po nieziemskich męczarniach.... zdrowka ;-)

Dziewczyny ale według niektórych źródeł II trymestr zaczyna się gdy minie 13 tygodni od zapłodnienia nie ciąży!!!! Ciąży dopiero gdy minie 15!!

Ja się z tym zgadzam bo trzy miesiące rozwoju zarodka są istotne a nie trzy miesiące od ostatniej OM.

Kasica a ja nie spotkalam sie zeby tak okreslac date I trymestru. Jak sama nazwa wskazuje to jedna trzecia ciazy ktora trwa 40 tyg. Czy po 13 tc sie konczy.
W zrodlach ktore ja czytalam po 12 tc mija najwieksze zagrozenie i wszystkie organy sa juz wytworzone. Pozniej sie tylko rozwijaja.

Ritta mój lekarz w ten sposób określa, wogóle nie operuje datą ostatniej OM jeśli chodzi o wiek ciąży, używa jej tylko do wyznaczenia orientacyjnej daty porodu, na wielu kalendarzach ciąży w necie też masz w ten sposób obliczone np mamazone, haczewski

Ja 13 tydzień kończę w sobotę i wyjaśnij mi czemu wszędzie piszą że 2 trymestr rozpoczynam na początku kwietnia??? Ja trzymam się zasady że dziecko ma mieć skończone 12 tygodni a nie mój ciążowy brzuch!!

Kasica, istnieją różne teorie podziału tygodni na trymestry, jednakże do 12 tygodnia włącznie zdarzyć może się najwięcej, do tego czasu wykształacają się też organy, które później sie powiększają. Stąd tak się przyjęło i tak też operują terminologią lekarze i dlatego też w tym czasie 12-14 ty. robisz badania prenatalne, które sprawdzają, czy wykształciły się narządy itp.
A tak na marginesie, to dziecko jest zagrożone cały czas, stąd trzeba o siebie dbać i pilnować i nieważne w jakim trymestrze się jest.

Ostatnia edycja:
Kasica nie wiem dlaczego rozne kalendarze licza inaczej. Ale mysle jak Joani dbac o siebie trzeba caly czas a po 12 tc znaczne spada ryzyko poronienia niezaleznie ktory to trymestr.

reklama
Kasica a ja nie spotkalam sie zeby tak okreslac date I trymestru. Jak sama nazwa wskazuje to jedna trzecia ciazy ktora trwa 40 tyg. Czy po 13 tc sie konczy.
.

ja również uważam tak jak Ritta. Z resztą każdy kalkulator, czy "ciąża tydzień po tygodniu" 13tdz pokazuje jako II trymestr, a tam przecież zaznacza się datę ostatniej miesiączki

Do góry