reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

Ja już po wizycie. Na szczeście z moim orzeszkiem wszystko dobrze. Widac już zarodek ale na serduszko jeszcze za wcześnie. Gin obliczył że wygląda idealnie na 5ty tydzień. A co do w plamienia to nie widać żadnej krwi w macicy. Powiedział, że mogło być to spowodowane przekrwieniem szyjki. W każdym razie uspokoiłam sie. Zdjęcia nie dostałam. Byłam tak zaaferowana badaniem że zapomniałam poprosić. Najważniejsze, że wszystko jest ok. :-D
Dziękuję wam kochane za to, że podtrzymalyscie mnie na duchu i za kciukasy. Przydały sie i pomogły!!!! :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Nojaniewiem Widze ze mamy dzieciacki w podobnym wieku :D

Mnie tez brzuch pobolewa i juz widac i ciezko to ukryc (szczegolnie ze nie chcemy nikomu mowic poki lekarz nie potwierdzi a wizyte mam 20 stycznia-w urodziny mojej pierworodnej).
Kurcze dziewczyny, nie wiem jak sie mam czuc, z jednej strony bardzo sie ciesze, a zdrugiej mam tyyle obaw, i momentami tak jakbym zalowala - nie wiem czy to przez hormony.
Kibicuje wszytskim dziewczyna i mam nadzieje ze spokojnie doczekamy wrzesnia :D

Soniafka ciesze sie ze wszystko w porzadku. teraz musi sie udac - uwierz w to!

Nojaniewiem Widze ze mamy dzieciacki w podobnym wieku :D

Mnie tez brzuch pobolewa i juz widac i ciezko to ukryc (szczegolnie ze nie chcemy nikomu mowic poki lekarz nie potwierdzi a wizyte mam 20 stycznia-w urodziny mojej pierworodnej).
Kurcze dziewczyny, nie wiem jak sie mam czuc, z jednej strony bardzo sie ciesze, a zdrugiej mam tyyle obaw, i momentami tak jakbym zalowala - nie wiem czy to przez hormony.
Kibicuje wszytskim dziewczyna i mam nadzieje ze spokojnie doczekamy wrzesnia :D

1 dzień różnicy hehe fajnie, szykujesz już imprezę urodzinową? bo ja się powoli przygotowuje :)
a te wątpliwości w ciąży to sprawa hormonów. Ja znowu jestem strasznie czepialska podobno i szybko wpadam w złość. Tylko współczuć mojemu mężowi :-D

Soniafka bardzo się cieszę,że z dzidziolkiem ok :-)
Ja pobiegłam na betę i progesteron. Nie wiem czy zrobią na dzisiaj ale cóż.
Witam nowe mamusie.
Emalio i ja podczytywałam twoją historię na innych wątkach mocno Ci kibicując. Zaciskam kciuki z całych sił :-)

Ja już po wizycie. Na szczeście z moim orzeszkiem wszystko dobrze. Widac już zarodek ale na serduszko jeszcze za wcześnie. Gin obliczył że wygląda idealnie na 5ty tydzień. A co do w plamienia to nie widać żadnej krwi w macicy. Powiedział, że mogło być to spowodowane przekrwieniem szyjki. W każdym razie uspokoiłam sie. Zdjęcia nie dostałam. Byłam tak zaaferowana badaniem że zapomniałam poprosić. Najważniejsze, że wszystko jest ok. :-D
Dziękuję wam kochane za to, że podtrzymalyscie mnie na duchu i za kciukasy. Przydały sie i pomogły!!!! :tak:

Jak dobrze, że wszystko jest ok:) ile to człowiek przeżyje jeszcze zanim się dziecko urodzi:)
A powiecie mi czy Was cały czas boli to podbrzusze?Bo mnie wczoraj prawie wcale...

Tekila85 nie wiem w jakich dawkach, ale jak lezalam w poprzedniej ciazy w szpitalu, to byla dziewczyna POI PRZEJSCIACH( 6 PORONIEN I BYLA W KOLEJNEJ) to wlasnie brala RELANIUM i mowila ze mozna. Zapytaj gina najlepiej. Taki stres to nic dobrego.
Witam nowe wrzesnioweczki.
Bluetooth faktycznie ciaza na wrzesnia jest w miare tania, nie trzeba plaszcza itp. Ja tez kupowalam normalne bluzki tylko ciut wieksze. Tylko spodnie mialam typowo ciazowe.
A moj synek tez jest grzecznym dzieckiem,od poczatku malo plakal, spal w nocy, zawsze usmiechniety, na prawde bardzo pogodny. Moze te wrzesnoiwe dzieci takie sa ;-)
Moniek83 lez i odpoczywaj a wszystko bedzie dobrze. Krwiak kosmowki czesto sie zdarza i przewaznie sie wchlania. Tez mialam z Antosiem.

Ten stres, w takiej dawce to pewnie jest wyłącznie wynikiem tego, że ss razy poroniłam, inaczej pewnie tylko trochę bym się denerwowała:/ na szczęcie to już za 3 dni..a weekend spędzam z mężem top nie będę tyle czytała i myślała:) dziewczyny a tak w ogóle to kiedy trzeba zacząć panować zakupy ?W sensie kiedy robić listę potrzebnych rzeczy i kiedy najlepiej zacząć kupować?

Tekila85, brzuch bardzo bolal mnie jeszcze przed terminem miesiaczki... W sylwestra myslalam doslownie ze zwariuje. Potem ustaly az do wczoraj i tak mnie kluje cos i ciagnie caly czas. Ale teraz jak wiem, ze wszystko ok.... niech boli. ;-)

Z zakupami lepiej sie wstrzymac przynajmniej do II trymestru. Przynajmniej ja tak mysle. Lepiej nie zapeszac.

Ostatnia edycja:
Podzielam zdanie soniafki. Póki co trzeba doczekać okresu kiedy ciąża będzie bezpieczna a później myśleć o zakupach.

Ja na pewno nie zabiorę się wcześniej niż po połowie ciązy.

reklama
soniafka mnie przy pierwszej ciazy bardzo bolalo podbrzusze w pierwszym miesiacu. Momentami myslalam ze nie wytrzymam i bardzo sie balam ze cos zlego sie dzieje ale moja ginka mi wytlumaczyla, ze to po prostu organizm sie tak przygotowuje do kolejnego etapu, miesnie sie rozciagaja ( zapomnialam jak sie te miesnie nazywaja ale o problemach z pamiecia juz tu wspominalam) Trzeba to przetrwac a tym bardziej jak lekarz mowi ze wszystko jest ok.

Tak z innej beczki to moze dodalybysmy nowy temat o ciekawych linkach i informacjach. Wtedy nie trzeba bedzie tego wyszukiwac tutaj na ogolnym, jak ktos bedzie chcial o czyms poczytac.
Na poczatek mam taki material do tego tematu:

Rozwój dziecka w pierwszym miesiącu (1-4 tydzień)

Dziecko w 3 tygodniu ciąży

Pierwszy dzień trzeciego tygodnia ciąży jest właściwym dniem zapłodnienia. Jednocześnie jest więc to pierwszy dzień kształtowania się płodu, który w trzecim tygodniu jest jeszcze bezkształtną masą komórek. Pod koniec 3 tygodnia ciąży zarodek ma około 2,5 mm długości. Wówczas powstaje zawiązek serca oraz tworzą się układ krwionośny i układ nerwowy. W tym momencie kobieta najczęściej jeszcze nie wie, że zostanie mamą.

Dziecko w 4 tygodniu ciąży

W czwartym tygodniu podczas badania USG można wyróżnić głowę dziecka, na której widoczna jest jama ustną. Ponadto zaczyna pracować prymitywne serce - bije ono od około 21 dnia ciąży (czyli jakieś 7 dni po zapłodnieniu). Pod koniec 4. tygodnia ciąży dziecko jest wielkości ziarenka ryżu - mierzy około 6 mm długości. Dziecko ma już przewód pokarmowy, nerki i wątrobę. W tym czasie tworzy się pępowina i powstają zawiązki kończyn.

Rozwój dziecka w drugim miesiącu ciąży (5-8 tydzień)

W drugim miesiącu ciąży dziecko rośnie około 1 mm dziennie i osiąga długość około 2,5 cm. W tym czasie szybko rozwija się łożysko, które stanowi system podtrzymywania życia. Powstają mięśnie, grubieją i wydłużają się chrząstki, zaczyna tworzyć się kręgosłup i zaczątki żeber.
Głowa rozwija się bardzo szybko i w drugimi miesiącu stanowi około 1/2 długości dziecka. Tworzy się mózg i zaczyna powstawać kora mózgowa. Wykształca się twarz. Dziecko wykonuje już spontaniczne ruchy, ale nie są one jeszcze odczuwalne przez kobietę.

Dziecko w 5 tygodniu ciąży

W piątym tygodniu ciąży dziecko przypomina jeszcze przejrzystą galaretkę i ma kolor szarawy. Jednakże w tym czasie zaczyna się już kształtować mózg i tworzy się kręgosłup.
Dziecko w 6 tygodniu ciąży

W szóstym tygodniu ciąży podczas badania USG można już u dziecka wyraźnie wyróżnić głowę i ogonek.

Dziecko w 7 tygodniu ciąży

W siódmym tygodniu ciąży dziecko jest wielkości małego orzeszka i systematycznie rośnie 1 milimetr dziennie. Dziecko posiada już wszystkie główne organy i układy wewnętrzne - pojawiają się płuca, trzustka, pracują nerki, wątroba wytwarza komórki krwi, a serce jest w pełni ukształtowane i pompuje krew.

Dziecko w 8 tygodniu ciąży

W ósmym tygodniu ciąży dziecko ma wielkość fasoli. Tułów jest już wydłużony i można łatwo odróżnić go od reszty ciała. Kształtują się ręce i stopy łącznie z paluszkami i liniami papilarnymi, oczy z zamkniętymi jeszcze powiekami, uszy, koniuszek nosa, podniebienie, język, żuchwa i szczęka z zawiązkami zębów mlecznych.
Podczas badania USG można dostrzec już ramiona i nogi. Na twarzy widać oczy i koniuszek nosa. Można również zobaczyć, jak bije malutkie serduszko - wówczas serce uderza około 144 razy na minutę (i to jest normalne!).

Pod koniec drugiego miesiąca ciąży dziecko może osiągnąć długość nawet 3,5 cm i ważyć około 10 gramów.

Waga dziecka w ciąży

Kobiety w ciąży często zastanawiają się, ile aktualnie waży dziecko i czy jest to za dużo lub za mało. Należy pamiętać, że każde dziecko rozwija się w indywidualnym tempie i nie ma sztywnych wartości dotyczących prawidłowej wagi płodu.
Tymczasem waga dziecka, którą można poznać podczas badania USG, jest tylko wartością przybliżoną.
Ile przeciętnie waży dziecko w kolejnych tygodniach ciąży?

Poniżej średnia waga dziecka dla 9-39 tygodnia ciąży.
9-10 tydzień - 5 g
11-12 tydzień - 12 g
13-14 tydzień - 25 g
15-16 tydzień - 80 g
17-18 tydzień - 150 g
19-20 tydzień - 260 g
21-22 tydzień - 350 g
23-24 tydzień - 540 g
25-26 tydzień - 900 g
27-28 tydzień - 1100 g
29-30 tydzień - 1360 g
31-32 tydzień - 1800 g
33-34 tydzień - 2250 g
35-36 tydzień - 2750 g
37-38 tydzień - 3100 g
39-40 tydzień - 3600 g

Wielkość dziecka w ciąży

Podczas ciąży kobiety chcą jak najwięcej wiedzieć o tym, jak w danym momencie wygląda ich Maleństwo. Interesujące jest nie tylko to, jakie narządy rozwijają się w kolejnych tygodniach ciąży, ale również to, ile waży dziecko oraz jakie ma aktualnie rozmiary. Niekiedy pojawia się troska o to, czy nie jest ono za duże lub za małe. Tymczasem wymiary dziecka zależą od wielu czynników i nie należy się martwić, gdy nieznacznie odbiegają one od powszechnie prezentowanych "norm".
Podczas badania USG można poznać przybliżoną długość ciemieniowo-siedzeniową dziecka, czyli odległość od główki do kości ogonowej. Gdy badanie ultrasonograficzne nie jest akurat wykonywane, to wielkość dziecka w danym momencie ciąży można jedynie przewidywać na podstawie wartości przeciętnych.
Ile przeciętnie mierzy dziecko w pierwszych tygodniach ciąży?

Przeciętna wielkość dziecka w ciąży:
6 tydzień - około 1-2 mm
7 tydzień - około 2-8 mm
8 tydzień - około 9-15 mm
9 tydzień - około 16-24 mm
10 tydzień - około 25-33 mm
11 tydzień - około 34-42 mm
12 tydzień - około 43-52 mm
13 tydzień - około 53-60 mm

Do góry