Powiem Ci, że właśnie tak się nad tym zaczęłam zastanawiać. Ale od tego roku się wiele pozmieniało, jak np. zakłada się własną działalność przed porodem, czyli do czasu przejścia na macierzyńskie nie ma 12 miesiący kiedy opłaca się składki to zasiłek macierzyński dla przedsiębiorcy, który niedawno otworzył działalność wynosi 30% podstawy najniższego wynagrodzenia, czyli w tym przypadku byłoby to 450zł (to jest składka) i np jak opłaca się tą składkę przez 3 miesiące to jeszcze dodatkowo do tego 3/12 tej składki, jak tak razem zliczyłam to wyszło 562,50zł. Także czy to ma sens? A i tak przez ten pozostały czas trzeba opłacać jeszcze składki zdrowotne.
Trochę poczytałam w necie na ten temat i stwierdzam, że nagmatwane to jest nieźle albo ja nie kapuje.
Są 2 sposoby obliczania tych składek, 60% z średniego wynagrodzenia, i dla tych co zaczynają karierę z działalnością 30% najniższej krajowej. Także teraz nie wiem czy można płacić więcej, wg swojego uznania, np 1000zł składki to jakby to zostało rozliczone.
Sorki trochę mieszam ale nie orientuje się w tym temacie.
Link do źródła: Przyszłym matkom nie będzie się już opłacało zakładanie firm przed porodem | rp.pl
Na drugiej stronie są te przykładowe składki.
Nexiss zwróć uwagę, że to są zmiany które dopiero mają wejść- dużo się o nich mówi, ale jak to sprawdzałam w zeszłym miesiącu to nie skierowano nawet jeszcze do sejmu projektu ustawy... tak że jeszcze trochę im zajmie zanim to uchwalą, a myślę, że vacatio legis tych przepisów też powinno być odpowiednie... spotkałam się z opinią, że te zmiany wejdą w życie nawcześniej w styczniu 2015- wtedy nie będzie to miało dla Ciebie znaczenia... Na dzień dzisiejszy obowiązują te zasady, o których piszą na początku artykułu- czyli można sobie "ponadużywać" obecnych przepisów