reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Niestety w przypadku pracy tymczasowej nie obowiązują zasady o przedłużeniu umowy do dnia porodu- dotyczy to jedynie umowy na czas określony oraz umowy na okres próbny na okres powyżej 1 miesiąca.

Jeśli chodzi natomiast o możliwość "chorobowego" to moim zdaniem po miesiącu pracy nabywasz do tego prawo bo w tym zakresie stosuje się do pracowników tymczasowych takie same zasady jak do zwykłych pracowników. Co więcej, nawet jeśli w trakcie trwania chorobowego skończy Ci się umowa to ZUS nadal będzie Ci wypłacał chorobowe.

Jeśli chciałabyś się dowiedzieć szczegółów u źródła to na głównej stronie ZUS jest taki czat, na którym możesz porozmawiać z konsultantem (anonimowo)- czasami trochę wolno chodzi ale generalnie odpowiadają na pytania w zakresie zasiłków itp.

Już zdąrzyłam się naczytać na ten temat i jestem załamana. Nie wiem co mam robić, co korzystniejsze dla mnie teraz, bo wiem że jak w pracy się dowiedzą o ciąży to nic mnie nie chroni i mogą mnie zwolnić, a nawet jakby nie i bym tam pracowała do samego porodu to po nim nic mi sie nie należy.. A tak na bezrobocie pobieram teraz zasiłek, a potem przez 18 tygodni po porodzie jeszcze bede dostawać czyli do końca lutego mniej więcej. Gówniane (za przeproszeniem) pieniądze bo to tylko 460zł ale tak jak będę pracować niby będzie te 900zł ale nic pewnego nie jest potem.. Nie wiem co robić, tylko wyć się chce.. :no: Najbardziej wkurza mnie to, że polska taki zacofany kraj, niż demograiczny, radzą rodzić dzieci a g..wno w zamian dają, dadzą jakieś marne 1000zł gdzie na szczepienia pójdą a potem radź se sam...

reklama
Dziewczyny moja beta Hcg dzis 131 284 miesci sie w normie dla mojego tc norma to 20 900- 291 000. Wiem ze ten wynik nie wyjasnia mi wiele, ale jak ten lekarz dzis mnie niepotrzebnie nastraszyl to chyba rozniose ta ich przychodnie >:)

Witam Was dziewczynki,
my już też po wizycie, wszystko ok :). A najważniejszą sprawą jest, że czuję już swoją rybkę w brzuchu :)..coś wspaniałego, narazie delikatne muskanie, ale wyczuwalne:). U nas 9 tc. Nudności jeszcze nie przeszły..więc dalej cięzko jest. Jestem już na zwolnieniu lekarskim, przynajmniej mam więcej czasu dla mojego pięciolata, bo wcześniej mame widział 2 godz. dziennie ;(

nexiss no niestety trzeba najpierw popracowwać i oddać trochę państwu, żeby móc później z czegoś korzystac. no tak niestety już jest- coś za coś. Za darmo nawet teraz to w mordę nie chcą dać... :-D

nimfii beta rewelacyjna,a idziesz na usg?
ja bym nawet teraz na IP pojechała,i powiedziała że byłam u lekarza na wizycie i stwierdził że serduszko nie bije i przedstaw wynik bety i że zdenerwowana jesteś i chcesz u kogoś innego sprawdzić....albo co innego wymyśl....
ja bym pewnie ta zrobiła

jutro ide do mojego gina prowadzacego z przychodni. Przedstawie mu USG i wynik bety. Napewno da mi skierowanie do szpitala moze od razu tam pojade. Natomiast w poniedzialek mam umuwiona wizyte prywatna jeszcze. Aaa i teraz mysle czy juz jutro nie powtorzyc bety.

jutro ide do mojego gina prowadzacego z przychodni. Przedstawie mu USG i wynik bety. Napewno da mi skierowanie do szpitala moze od razu tam pojade. Natomiast w poniedzialek mam umuwiona wizyte prywatna jeszcze. Aaa i teraz mysle czy juz jutro nie powtorzyc bety.

To u kogo Ty dzisiaj bylas?
Zaciskam kciuki, aby byla to fatalna pomylka.

Nimfii, beta naprawdę wysoka. Chyba by była już niższa gdyby coś było nie tak.. Przetrwaj te noc kochana i jutro migusiem do lekarza a i powtórka Bety dużo by powiedziała...tak czy inaczej trzymam kciuki bardzo mocno! :*

Maddlena tutaj inny lekarz prowadzi ciaze a inny wykonuje USG :-/ i to jednak jest kiepska opcja. Jesli faktycznie ciaza o tydzien mlodsza i akcja zatrzymalaby sie kilka dni temu jak on spekuluje to juz mysle beta by spadala i moze zaczelo mnie cos bolec, plamic. A ja sie czuje jak zwykle i jeszcze dwa dni temu mi brzuch wywalilo. No nic... Jestem spokojna i bardzo zmeczona. I bardzo glodna. Jem non stop.

reklama
nimffi ja bym dzisiaj jeszcze pojechała do szpitala i wymyśliła że brzuch boli.. zrobią usg i już cos byś wiedziała może... beta ładna :) też jutro bym sprawdziła czy rośnie.. :) kciuki cały czas zaciśnięte.. :)

nexiss moja koleżanka też pracowała na umowe zlecenie.. pracowała 3 miesiące i dowiedziała się że jest w ciąży poprosiła jakoś tam kogoś w kadrach żeby płacili jej składki oczywiście ściągali jej to z wypłaty.. na l4 poszła jakoś w 6 miesiącu ma płacone 800zł teraz i płatny macierzyński będzie miała też 800zł miesięcznie.. na 14 marca ma termin porodu :) także może nie wszystko stracone ???

Do góry