reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Moja dzisiejsza wizyta trwała 5 minut... Ale mnie wpienił ten lekarz... Zbadał mnie ręcznie na fotelu, zapytał jak się czuję i do zobaczenia za dwa tyg. Noż k....wa co to ma być....
Ale głęboki wdech, wydech....

reklama
Witam się i ja :)
Dziś nadal ciepło ale troche wieje wiatirek wiec idzie pozyc :)
Dziś opiekujemy się psem rodziców bo teraz oni na dwa dni pojechali do Teściow ;)
Bylismy na spacerku a teraz ja siedze i podziwiam jak mój gra w kosza :)
Jutro mam wizytę i prawdopodobnie umowie się już z ginekologiem na konkretny termin cesarki :) ostatnio mowil o 28-29 sierpnia, jednak potrzebna jest książka operacji żeby mnie wpisac na sztywno i ciekawa jestem czy z tej okazji nie będę musiala się z nim umowic na oddziale :)

Ps. Tyyyyle piszecie że nie sposób zapamietac co gdzie komu:)

Miłego wieczoru :)

Dobry wieczór :-)

Ja dziś mam jakiś ciężki dzień… nie mogę oddychać tak mi jakoś ciężko ;/ Mogła by w końcu przyjść ta burza, może by się powietrze oczyściło trochę ;/ Prawie nic sensownego w pracy nie zrobiłam bo nie byłam w stanie myśleć ;/

Ja też już chyba zacznę pakować torbę, chociaż chciałam poczekać do sierpnia…. Z jednej strony chciałabym żeby to było już, z drugiej strasznie się boję…

Hania cieszę się, że u Elenki lepiej! Nadal trzymam kciuki! Ola na pewno szybko załapie jedzenie, w końcu teraz pogoda taka, że nikomu się nic nie chce ;)

Sawi byle do 37 tygodnia, potem możemy już przestać zaciskać nogi ;) Trzymam kciuki żeby te bóle ot nie było nic groźnego…

Jeśli chodzi o cesarki to ja też słyszałam, że co do zasady wyznacza się termin cc na 2 tygodnie przed terminem z om i z tego co pamiętam tak nam mówili na szkole rodzenia (z tym dotyczyło to konkretnego szpitala).

Aiwpa wszystkiego najlepszego dla córeczki i miłej imprezy!

Joani jeśli chodzi o badania i odbiór wyników to ja się nie pitolę tylko podchodzę od razu do okienka i proszę. Mają naklejkę żeby przepuszczać kobiety w ciąży to korzystam bo zawsze są kolejki na godzinę stania.
Jeszcze nie odważyłam się tylko poprosić o miejsce w tramwaju bo z tym też jest ciężko- jak wracam z pracy to zawsze jest mega napchany tramwaj i tylko czasami ktoś mi ustąpi miejsca… stwierdzam że faceci to chamy- nigdy mi jeszcze żaden nie ustąpił- jeśli już to tylko kobiety…

Wesolutka
trzymam kciuki żeby to była tylko krótka infekcja, po której zaraz nie będzie śladu! A jeśli chodzi o alergię to nie ma możliwości zrobienia testów z krwii? Wydaje mi się, że o czymś takim słyszałam, ale nie jestem pewna…

Anusia współczuję ilości pracy ;/ U mnie na szczęście szefowa wróciła z urlopu i jest w miarę luz więc te dwa tygodnie jeszcze jakoś przeżyję, ale dłużej na pewno nie dałabym rady…

Maddlena do lekarza brak słów ;/

Choco trochę zazdroszczę tego, że będziesz już miała taką konkretną datę…. A wiesz, że cc będzie Ci robił Twój lekarz?

Miłego wieczoru!!!

choco to ty też będziesz sierpniowa jeśli taki termin ustalicie ;) przynajmniej będziesz wiedziała kiedy się spodziewać.
Hania, ważne że ssie, pewnie czasu potrzebuje, za Elenke nadal modlimy się, super że już lepiej.
joani mnie raz pani w tesco powiedziała, proszę pójść ze mną ja panią szybko w samoobsługowej skasuję, a jeszcze nie zdążyłam się w kolejkę ustawić. Jednak to była mama znajomej, a ona z natury dobra kobieta, a większość tak nie reaguje. Chociaż na badaniach ciężarne u nas biorą bez kolejki np do pobrania krwi.
maddlena brak słów na tego learza, ja w sumie nie narzekam na płacenie i co 3 tyg wizyty bo za każdym razem podejrzymy synka.
Wy też całą ciążę macie wizyty co 3 tyg czy rzadziej?
Kara już niedługo odpoczniesz od pracy, ja cię podziwiam, no i anusia to samo :)

Wiem, że dla swojej wygody czasem lekarza ustalają termin cc przed terminem porodu, ja jednak spotkałam się z opcją i dla mnie ta jest sensowniejsza, że jednak czekają aż dziecko samo da znać, że jest gotowe. Oczywiście nie mówię tu o cc ratujących życie maluszkom lub mamą, tylko np. z powodu wady wzroku, dużej wagi dziecka itp. Moja koleżanka chciała mieć cc bez bólu i jej lekarz nie zgodził się, powiedział, że akcja musi się zacząć sama, wtedy pojechała do szpitala i miała cięcie. Przecież termin z OM jest orientacyjny, no chyba, że jesteście po transferze lub inseminacji. Są dzieci, które rodzą się w 42t, czyli cc w 38 to zabranie im praktycznie miesiąca...

aiwpa - dzieci, które rodzą się w 42 tyg są "przenoszone" oczywiście bez szkody dla nich, i właściwie nigdy nie wiadomo czy maluszek nie był gotowy czy pojawiła się jakaś nieprawidłowość i dlatego to tak długo trwa. Mówi się również, że dziecko urodzone w 38 tyg jest urodzone w terminie, więc nie uważam żeby wykonana cesarka w tym terminie zabierała maluszkowi cenny czas...

Rozumiem, że w przypadku tych cesarek "na zyczenie" to moga czekac do rozpoczęcia akcji ale z drugiej strony nie uważacie, że to trochę może być groźne? Mam na myśli, że czasem akcja posuwa się błyskawicznie i przychodzi moment, kiedy już cesarki wykonać się nie da i może to zagrażac mamie albo dziecku.
Zdecydowanie więc rozumiem i popieram procedurę wykonywania cesarki na dwa tyg przed terminem czyli w 38 tyg.
Sama bym chyba przeżywała katusze wiedząc, że rozpoczęła się akcja, moje łożysko blokuje drogę narodzin małej i może sie to skończyć tragedią.
Tak to przynajmniej zabieg jest planowany, kobieta spokojniejsza, nie denerwuje się, lekarz i sala przygotowany. I tak czeka nas dużo stresu przy narodzinach maluchów.

Mam nadzieję, że jeśli będzie u mnie konieczność przeprowadzenia cesarki to odbędzie się to właśnie odpowiednio wcześnie.

Kara_13 mój gin jest zastępcą ordynatora w szpitalu, w którym rodzę, robi cesarki i mi także zrobi ;)

natalia86gp W moim przypadku cc będzie ze wskazań kardiologicznych.

ann_ w związku z tym, że to już coraz bliżej i wiem o tym to przygotowania u mnie również pełną parą :)

Ann ja miałam do tej pory co 4 tygodnie, teraz mam po 3 tygodniach jak się zaczęła zbliżać końcówka ;)

Co do terminu cc to się nie znam, ale w sumie skoro dzieci urodzone w 38 tygodniu uznaje się za urodzone w termienie to chyba powinno być ok? Zresztą pewnie powinno się wziąć pod uwagę więcej czynników, więc moim zdaniem pozostaje zaufać lekarzom i wierzyć, że wybiorą najlepiej dla mam i ich maluszków ;)

Choco to fajnie bo przynajmniej będziesz wiedzieć, że jesteś w dobrych rękach :)

reklama
kara, sa testy z krwi tzw, panel mieszany lub panel pokarmowy. Ale nie s amiarodajne. Ola ma skaze bialkowa, a po tescie z krwi nie wyszlo uczulenie na bialko tylko na orzechy... :/
Zreszta nasza pediatra tez to potwierdzila :p
W czwartek mamy alergologa i pewnie zrobimy ten panel mieszany, a tak zostaje chyba czekac...

aiwpa, potwierdzam. w moim szpitalu jest taka wlasnie praktyka. wiadomo, ze nie mecza kobiety kilkanascie godzin ze skurczami, ale musi sie rozpoczac akcja - to tez podobno lepiej dla laktacji i dla malucha znak ze jest porod.
Ale to tylko wykluczajac przypadki tzw. sos ;)
Torcik zjedzony, swieczki zdmuchniete?

Ala ja urodzilam 40 w6 d Ole i po prostu musialam czesciej na ktg sie pojawiac, co drugi dzien, a potem mialam zawsze usg z ocena wod plodowych i lozyska ;) Ola wazyla 3130, mysle ze gdybym miala cesarke 3 tyg wczesniej, wazyla by pewnie niecale 2500...

Do góry