reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wozki i cale szalenstwo zakupowe

Cala noc snilam o ciuszkach :-) :-) ja na razie mam pudełko dla bobasa, póki nie zrobimy remontu. Ale obawiam się że muszę dokupić drugie! Mamy jeszcze ciuszki od babci D, która wiele lat temu kupiła w Ameryce ciuszki dla pierwszego prawnuka, no to właśnie przyszła pora :-) szkoda tylko że Maly nie pozna Prababci..

reklama
okasia jak ja robilam pranie przy mlodym to sie babcia meza za glowe lapala, bo kazde miejsce w domu, suszarni i na dworze bylo zajete, ale wtedy ze szwagierka wpadlysmy w szal zakupowy i potrafilysmy 1/3 dostawy wykupic :)

Cala noc snilam o ciuszkach :-) :-) ja na razie mam pudełko dla bobasa, póki nie zrobimy remontu. Ale obawiam się że muszę dokupić drugie! Mamy jeszcze ciuszki od babci D, która wiele lat temu kupiła w Ameryce ciuszki dla pierwszego prawnuka, no to właśnie przyszła pora :-) szkoda tylko że Maly nie pozna Prababci..
:( przykre to
moja babcia widziala mala ale zmarla rok temu- mala jeje nie pamieta ale pamietam jej slowa na chrzcinach- dajac mi lancuszek powiedziala ze bardzo by chciala zeby Nikola miala go ubranego na komuni :) i tak bedzie

@kassia181 najważniejsze żeby dzieciom przypominać o wspaniałych ludziach mimo że nie mieli okazji ich poznać. Ja zamierzam w pokoju małego powiesić dwie antyramy - jedną ze zdjęciami z mojego dzieciństwa, bo chcę żeby pamiętał moich rodziców mimo że nie żyją i nie będzie miał okazji ich poznać, a drugą ze zdjęciami z dzieciństwa mojego D.

A tak z innej beczki - ile planujecie kupić śpiochów, bodziaków itd. w zależności od centymetrów/miesięcy dziecka?

Zastanawiam się ile faktycznie będzie potrzebnych. Niby mamy które znam twierdzą że jak polubię jeden ciuszek to cały czas będzie Mały w nim chodził, może coś w tym jest, ale i tak pewnie będę miała całą armię ciuszków i nie chcę przesadzić za bardzo :)

@kassia181 najważniejsze żeby dzieciom przypominać o wspaniałych ludziach mimo że nie mieli okazji ich poznać. Ja zamierzam w pokoju małego powiesić dwie antyramy - jedną ze zdjęciami z mojego dzieciństwa, bo chcę żeby pamiętał moich rodziców mimo że nie żyją i nie będzie miał okazji ich poznać, a drugą ze zdjęciami z dzieciństwa mojego D.
masz racje. dziekuje:)
ja mialm z tych malutkich po 5 chyba potem dostawalam ale to prawda z ema sie swoje ulubione. dziecko szybko rosnie

fryte3qa - to chyba zależy od dziecka... np. mój najstarszy jak był mały to robił strasznie wodniste kupy, jeszcze bardziej niż zwykły nowowrodek I robił ich baaardzo dużo, ok 5 dziennie (a niektóe noworodki potrafią robić 1 na 5 dni).
Także u niego po prawie każdej kupie była zmiana bodziaka I śpiochów (bo zimowy chłopak). codziennie miałam ze 2-3 zestawy do prania, więc schodziło tego sporo.. ale miała też sporo rzeczy po rodzinie, nie kupowałam dużo rzeczy.
młodszy z kolei był zupełnie inny, na pewno go tak często nie przebierałam, używałam w kółko kilku tych samych.
ale generalnie to prawda, zę z reguły używasz 5 sztuk te co masz na wierzchu, potem wyciągasz z pralki I znów używasz te same :wink: także nie ma co się zaopatrywać z zbyt dużą ilość na poczatek, najwyżej potem można dokupić. zależy też czy masz np. suszarkę, przy suszarce wyjmuje się suche I można od razu używać.

@Dominika81 rozjaśniłaś mi trochę w mojej niedoświadczonej głowie :)
byliśmy niedawno u znajomych, którzy mają 1,5. miesięczne dziecko i właśnie w ciągu 3 godzin zrobił 4 kupy! szaleństwo! i za każdym razem jak zrobił - był płacz że mu mokro!
Zawsze tak jest że dzidzia płacze jak zrobi kupę? Czy to od pieluszek zależy jak wchłaniają? Dodam że kupka była wodnista i nie było jej więcej niż 1 łyżeczka...
Wiem, że pytania są głupie ale ja nie mam w ogóle doświadczenia z noworodkami ;)

reklama
@Dominika81 rozjaśniłaś mi trochę w mojej niedoświadczonej głowie :)
byliśmy niedawno u znajomych, którzy mają 1,5. miesięczne dziecko i właśnie w ciągu 3 godzin zrobił 4 kupy! szaleństwo! i za każdym razem jak zrobił - był płacz że mu mokro!
Zawsze tak jest że dzidzia płacze jak zrobi kupę? Czy to od pieluszek zależy jak wchłaniają? Dodam że kupka była wodnista i nie było jej więcej niż 1 łyżeczka...
Wiem, że pytania są głupie ale ja nie mam w ogóle doświadczenia z noworodkami ;)
Kochana to zalezy od dziecka. niektore dzieci moga chodzic caly dzien z pelna pielucha a niektorym przeszkadza nawet mala plamka :-)

Do góry