reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wózeczki i foteliki

nula, my również kupimy wózek z firmy TAKO, ale bez fotelika. Rozmawiałam z dwiema mamami (jedna ma model Captiva, druga Laret). Obydwie były bardzo zadowolone z gondoli i spacerówki, ale mówiły, że foteliki to porażka tej firmy.
Mnie osobiście bardziej podoba się Captiva, szczególnie te najnowsze serie. Rama i koła są bardzo masywne, pompowane, przednie są blokowane jednym kliknięciem do jazdy po wertepach i śniegu, błocie. Wózek ma bardzo ładne wykończenia z eko-skóry (rączka i podnóżek spacerówki).
Laret wydaje mi się bardzo podobny. Ma trochę inną ramę, ale koła te same praktycznie. Może ma trochę subtelniejszy wygląd, ale chyba mi się wydawało.
W każdym razie stosunek jakości do ceny jest bardzo duży i na pewno zdecydujemy się na TAKO.

reklama
Carla- tutaj masz filmik instruktazowy do spacerówki quinny speedi- fajnie pokazane wszytkie opcje- sa tez inne filmiki z tej serii do tego wózka- zmiany gondoli skaldnaie itp.Quinny Speedi SX - Kiddicare - YouTube
Co do dokupowania dodtakow- zgadzam sie to wada ale i zaleta wozków quinny:)
Ja stawiam jednak na marke- dla mnie quinny to jeden z lepszych wozków dzieciecych, dlatego bez wahania kupilam uzywany- i wszytko mam w komplecie - wszystkie dodatki za łaczna cene 100 euro :)

Paulina a powiedz mi w takim razie jaki planujecie kupić fotelik? jest taki żeby pasował do ramy wózka? znaczy żeby na stelaż go można było wpiąć?

Die Perle oglądałam kilka filmików, dzięki. Mój mąż uparł się na Atlantica, więc rezygnuję z qs...

Dziewczyny co do fotelików to niemowlęta powinny jeździć w fotelikach gr 0 czyli 0-13kg po czym powinny się przesiąść do gr I 9-18kg a w wieku min 4lat do grupy II-III 15-36kg. Nie ryzykowałabym włożenia niemowlaka do fotelika 0-18kg chyba,że takiego starszego od ok 6miesięcy. Nie polecam też fotelików bez testów ADAC, w marketach, używanych z nieznanego źródła. Bo można zaoszczędzić kilka groszy,ale jak dojdzie co do czego to pluć sobie w twarz całe życie. Budowa anatomiczna niemowlaka jest tak delikatna,że tylko dobry fotelik 0-13kg może zapewnić mu odpowiednie bezpieczeństwo już nie mówiąc o wygodzie użytkowania bo czy deszcz, wiatr, mróz wkładasz dziecko w fotelik w domu zakrywasz i śmigasz do auta biorąc ze sobą tylko stelaż wózka. W fotelikach 0-13kg niemowlak leży w bardziej naturalnej pozycji i na pewno foteliki 0-13 są dla nich wygodniejsze ponieważ fotelik 0-18 nie rozłoży się tak samo.
Kiedyś rozmawiałam z kimś kto czynnie działa w temacie fotelików i na moje pytanie po co ktoś wymyslił foteliki 0-18kg powiedział,że jedynie na zlecenie koncernów aby nabić im więcej kasy... jedynym dobrym wynalazkiem z fotelików pośrednich jest fotelik 9-36kg, który ma pasy 5punktowe i przy bardziej wyrośniętych dzieciach można je bezpieczniej wozić właśnie w tych fotelikach. mój syn w wieku 2 lat wyrósł z fotelika 9-18kg więc musiałam go przesadzić na 9-36kg. Wyrósł wzrostem wagowo brakują mu 2kg. Pani bardzo namiętnie wpierała mi fotelik 15-36kg bo zaoszczędzę (był tańszy o 300zł od tego który kupowałam) i pewnie gdyby brakowało mi widzy skusiłabym się,bo niby też miał tyle samo gwiazdek bezpieczeństwa, ale jednak to pani w sklepie wiedzy brakowało! W fotelikach 15-36kg które nie są wyposażone w 5 punktowe pasy a jedynie przypinane są pasami samochodowymi nie powinno się przewozić dzieci poniżej 4lat!!! mam nadzieję,że ze swojej niewiedzy nie zrujnowała komuś życia...

Jeśli chodzi o foteliki 0-13kg maxi cosi to polecam Cabrio fix z bazą lub Pebble z bazą ;)

Ostatnia edycja:
A czy któraś wie coś o wózku maxi cosi mura 3 ? znalazlam używany na gwarancji , w bdb stanie z fotelikiem cabrio fix i tak sie zastanawiam czy sie na niego zdecydowac. I tak później bede chciala w parasolke przeskoczyc bo mieszkam na I pietrze i nie ma za duzo miejsca więc nie ma sensu wydawać jakiejś duuuużej sumy na wózek.

Malta ja się napalam ale na Mure4 bo nigdzie nie mogę znaleźć 3 na 4 kołach. Moja koleżanka ma i bardzo sobie chwali. Jej córka ma 2 lata i uwielbia ten wózek. Ja już bym chciała kupić wózek dla dzidziusia aby ze spacerówki skorzystał mój starszak bo mam zwykłą parasolkę i mam ochotę ją wywalić do kosza :)

reklama
Hej:)
dzis sie dowiedziałam ze na stronie bobowozki.pl czy jakoś tak sa czasem o wiele tańsze wózki niż w sklepach bo kupują je hurtowo dostają większe zniżki i np moja znajoma dała 300zl taniej za wózek zamawiajac na tej stronie niż w sklepie u znajomej która i tak dawała jej jakieś tam zniżki.
Ja jak szefowa znajdzie o ile nie wydała to będę mieć jeden fotelik z maxi cosi i najwyżej kupimy tylko jeden.

Do góry