reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wózeczki i foteliki

martOocha to chyba zależy jaką kto ma sytuację. Jeden sobie może pozwolić na to, żeby pokoik, wózek i wszystko inne przygotować już na początku ciąży, a drugi musi czekać do ostatniej chwili, bo od czegoś to zależy... Ja zacznę przygotowania w lipcu, bo do końca czerwca mam lokatorkę. W lipcu przeniosę się na parę dni do mamy, a D odmaluje pokój (żebym nie zatruła dziecka farbą). Potem zacznę na spokojnie kupować mebelki, wózek itd. myślę w lipcu-sierpniu, a na wrzesień drobiazgi typu ubranka, kosmetyki. mam termin na 27 października, więc miesiąc luzu mi zostanie.

reklama
martOocha ja będę kupowała we wrzesieniu wcześniej chyba nie ma sensu. Ostatnio jakoś też miesiąc przed wszystko zaczęłam przygotowywać, a składanie może 1,5 tyg przed porodem,

martOocha to chyba zależy jaką kto ma sytuację. Jeden sobie może pozwolić na to, żeby pokoik, wózek i wszystko inne przygotować już na początku ciąży, a drugi musi czekać do ostatniej chwili, bo od czegoś to zależy... Ja zacznę przygotowania w lipcu, bo do końca czerwca mam lokatorkę. W lipcu przeniosę się na parę dni do mamy, a D odmaluje pokój (żebym nie zatruła dziecka farbą). Potem zacznę na spokojnie kupować mebelki, wózek itd. myślę w lipcu-sierpniu, a na wrzesień drobiazgi typu ubranka, kosmetyki. mam termin na 27 października, więc miesiąc luzu mi zostanie.

Tak Antiope, kazdy ma inna sytuacje, nas czeka jeszcze przebudowa lazienki zanim zaczne urzadzac pokoik. Co do farb to koniecznie kup bezolowiowe, przyjazne dla dziecka, popytaj w sklepie.

I choc faktycznie jest czas jeszcze na to wszystko to np u mnie z pierworodnym urzadzalam wszystko juz po porodzie, ze wzgledy na to ze maly jest wczesniakiem i nas troche (bardzo) zaskoczyl. W dzien w ktorym sie urodzil mialam zamiar zlozyc liste w sklepie dzieciecym:-(.

Ja gdziesz czytalam ze np. łóżeczko powinno być ustawione jakies 2 miesiace przed porodem- zeby odeszły zapachy fabryczne itp. nie wiem czy tak jest- ale kolezanka ostanio tez jak szukala łozeczka taką informacje dostala w sklepie od sprzedawczyni.

Co do wózka stokke- mnie sie on podobal wizulanie- co do prkatycznosci- nie mialam okazji sprawdzac- jego wielkosc jest faktycznie pod znakiem zapytnia- ale wiem ze czasem optycznosc jest łudząca, dla mnie duzym minusem jest ta torba co ja stawiasz na tej podstawce bo widzialm jaka jest malutka0 i jest to raczej torma na akcesoria dla dizecka- zakupow tam niewsadzisz nie ma sily. mnie kola rowniez nie przeszkadaja w zadnym stopniu jest to wozek miejski- ja mieskzam w miescie i za takimi wozkami sie aptrzylam- zgrabny zwrtony lekki i niemasywny. U nas juz wybor i zakup dokonany- musze go tylko odebrac.

a co do "terminow zakupowych" - mnie sie wydaje ze mozna stopniowo pomalu gromadzic- np. koszttajac z sezoznwych wyprzedazy i akcji promocyjnych- mozna zaosczedzic- a pieniazki wydawana "na raty" nie sa tak mozno odczuwalne jak wydane w krotkim terminie praktycznie na raz

Perle jaki wózeczek wybrałaś/kupiłaś?

No na pewno lepiej kupować na raty i na promocjach. Ja na pewno pobiegam po sklepach jak promocje cenowe będą i kupie to i owo. Na pewno też pojadę do Łodzi, bo tam były tanie ciuszki dla dziecka. Na razie czekam na płeć, bo jak będzie dziewczynka to mam z ciuchów mało do kupienia. Inaczej będzie przy chłopcu, bo tu cały asortyment do kupienia :-).

reklama
Do góry