reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty, usg, zdjęcia itp

reklama
Sencha nic po za dokładnym usg połówkowym nie planuję. Mam nadzieję, że lekarz wszystko dokładnie przebada.

Z tego co czytam w necie dopochwowo bada się pępowinę przy łożysku przodującym. Gdy łożysko jest daleko od ujścia szyjki można wszystko pomierzyć przez brzuch. Na ostatnim genetycznym gin pokazywała mi przepływy w pępowinie więc pewnie teraz też przebada dokładnie. Najwyżej dopytam ;p

To takie rzadko zdarzające się zaburzenie, że żyły w pępowinie przechodzą przez pęcherz płodowy, więc rozpoczęcie akcji (pęknięcie pęcherza) może spowodować wykrwawienie się dziecka (bo uszkadza pępowinę) - to oczywiście moje rozumienie tematu, pewnie technicznie to jeszcze inaczej wygląda.

W necie piszą żę trzeba to kolorowym dopplerem sprawdzić, mnie ginka powiedziała że to jest w stanie sprawdzić na zwykłym usg połówkowym poprzez zrobienie oceny łożyska. Ale mam co do tego wątpliwości bo w żadnym źródłe nie przeczytałam że zwykłe usg wystarczy...

Tak. Mi tez pokazywal przeplywy na zwyklym usg i wsio bylo prawidlowo. W pierwszej ciazy badal to kilka razy. I wlasnie ze wzgledu na lozysko mam usg dopochwowo i przez brzuch.

Emilchen bardzo czesto przodujace mylone jest z przednia sciana. A przodujace ma srednio jedna na 200 kobiet. Zalezy jak jest polozone i ktory tydzien ciazy. Im bardziej centralnie i nizej tym mniejsze szanse na podniesienie. Do 20-22tc sa szanse na zmiane polozenia. U mnie ok.30% bo mam bardzo nisko, ksztalt jaja i zachodzi do szyjki. Nic nie panikuj, jestes pod kontrola lekarza. I nie czytaj forow na ten temat bo *******y wypisują-tylko porzadne strony:)

Ostatnia edycja:
Ale w sensie vasa previa? Nie podchodzę do tego panikarsko, raczej rzeczowo, że jest kolejna rzecz, którą mogę łatwo sprawdzić.

A ja zawsze mam tylko dopochwowo. To co nie widzi cxegos jak brzez brzuch nie mam? A gina popytam o pepowine lozysko k wszystko inne w pon. Dzis tak sobie myslalam ze tak na prawde juz sierpien, jeszcxe tylko wrzesien, pazdziernik, listopad i w grudnij jjz csesc z nas na pewno bedzie rodzic :p

Wypluj te słowa rodzimy w styczniu koniec kropka ;)

A czemu dowcipnie cie bada? Teraz już przez brzuch się robi bo dowcipnie teraz gorzej widać (tak mi mówił spec od vprenatalnego)

reklama
Sencha mi badał przepływy przy pierwszym prenatalnym i pokazywał mi dużo kolorywch dziwnych rzeczy. Wydaje mi się, że po to są te 3 obowiązkowe badania usg żeby wszystko dokładnie sprawdzać i raczej żaden lekarz nie robi nic na od*******.
Oczywiście jak Cie to niepokoi to badaj (ale wyczytałam, że diagnostykę przeprowadza się blisko terminu porodu). Dodatkowo pod koniec ciąży, lekarze zawsze oceniają wydolność i dojrzałość łożyska i przepływy pępowinowe - także to się z tym wszystim łączy - jeżeli zaobserwują jakiś niepokojący objaw, raczej będą rozszerzać diagnostykę :tak:

Do góry