reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarzy, badania, zdjęcia z USG

hm.... Wizyta u gin za tydzień i zapytam o wszystko. Przygotuje kartkę z pytaniami o te badania i ktg. Bo już zaczynam sie stresować, że nic mi nie mówił...

reklama
Marcysia moj lekarz powiedzial ze wymazu nie bedzie pobieral ii na ostatnia wizyte 9.12 mam zrobic morfologie i hbs tylko. Powiedzial ze on jest zwolennikiem podania antybiotyku przy porodzie (mimo ze ogolnie unika lekow wszelkiego rodzaju) bo nawet jak wyjdzie ze kobieta nie ma paciorkowca to noze miec wiele innych groznych dla dziecka bakterii a ponoc ten antybiotyk dziala nie tylko na paciorkowca ale tez na jakies inne bakterie.

Quchasia u mnie tez wyszlo 2 tygodnie roznicy miedzy glowka a brzuchem ale brzuch zgadza sie z terminem a glowka jest wieksza. Lekarz sprawdzil "zawartosc" glowy zeby wykluczyc wodoglowie i znierzyl mozdzek i sprawdzil mozg i jestem juz spokojna. Mowil ze takie rozbieznosci sa czesto i nie ma sie czym martwic.
A u ciebie glowa czy brzuch odpowiadaja terminowi?

A u ciebie glowa czy brzuch odpowiadaja terminowi?

Olcia u mnie brzuszek w terminie.

Dzięki Dziewczyny za słowa otuchy:) pocieszyła mnie też moja ginka, że nie kazała jakoś szybciej badań robić tylko czekać do wtorku. Teraz małżonek wpycha we mnie non stop jedzenie i każe leżeć, żeby mała rosła;p

Marcysia, a ktg to sama możesz się w szpitalu zapisać:)

quchasia u mnie to samo, lekarze chyba troche przesadzaja z tymi pomiarami tylko nas niepotrzebnie stresuja, np w czwartek dwa tyg temu na usg waga 2150, i gin oczywiscie ze hipotrofia a po 5 dniach jak bylam w szpitalu na holterze mialam dwa razy usg i waga 2500 wiec ja juz w te pomiary nie wierze i sie nie stresuje. Pierwszy synus mial 2400 wiec pewnie teraz drugi tez bedzie mniejszy.nie kazde dziecko musi wazyc 3 kg.

Szkrabek ja teraz tez wizyta i ktg co tydzien.

quchasia nie martw się :-) Dziewczyny mają rację, lekarze tylko nas niepotrzebnie stresują, na pewno wszystko jest dobrze :-)

Wczoraj byłam na wizycie, lekarz pobrał mi posiew w kierunku GBS, zlecił USG, morfologię, badanie ogólne moczu i powtórnie serologie kiły (VDRL) i HBs-antygen.
Ale powiem Wam, że troszkę mnie zaskoczył. Zapytałam go o KTG, kiedy mam się zgłosić do szpitala, żeby mi to KTG zrobili. A lekarz mi powiedział, że skoro dobrze czuję ruchy to nie ma sensu, żebym miała wykonywane KTG wcześniej, niż przed porodem:szok:

Traktorzystka ja też nie mialam ktg,tylko ostatnio na tym usg wyszło za szybkie tętno i dlatego byłam ,na usg też widać jak bije serduszko i dopiero jak coś nie tak to robią zapis ktg.

Cześć dziewczyny.
Ja miałam ostatnio z krwi robione tylko alat, astat i bilirubinę i się zastanawiam po co właściwie. Ostatnią wizytę przed porodem mam 23.11 i jeszcze sama zrobię morfologię i mocz. A antygen hbs miałam jakoś wcześniej robiony (na początku ciąży i jakoś we wrześniu). Myślicie, że powinnam jeszcze raz zrobić ?
Jak przyjmowali mnie na patologię to lekarz zrobił usg żeby zobaczyć czy z lozyskiem wszystko ok. Przy okazji zmierzył malutką i wyszło z pomiarów, że jest mniejsza o 10 dni niż to wynika z OM. Pytam się czy to ok i czy może powtórzyć pomiary, a ten że właściwie to on tylko łożysko i przepływy sprawdza, a te wymiary to przy okazji i mogą być niedokładne.
Planowe usg miałam teraz we wtorek i jest wszytko ok. Mała ułożyła się już główką w dół i waży ok. 2850 g :-) Termin przesunął mi się z 2 na 5 grudnia. Moja ginka twierdzi, że jeśli różnica pomiędzy usg a datą wyliczoną z OM nie jest większa jak 21 dni to wszystko jest ok.

U mnie w szpitalu na ktg trzeba chodzić regularnie. W 38 tyg. 3 razy w tyg, w 39 tyg. co 2 dzień, w 40 tyg. codziennie aż do porodu, a jak jest 8 dni po terminie to obowiązkowo należy zgłosić się na oddział i juz wtedy wywołują. Przepływy są robione tylko jeśli zachodzi taka konieczność, bo jak też mi ginka powiedziała ta metoda dopplerowska w większych ilościach jest niebezpieczna, chociaż do tej opinii jakoś nie jestem przekonana.

No to ja po sobotniej wizycie u gin szykuje się na wcześniejszy poród (termin mam na 31.12). Z uwagi na cukrzycę nie będą mnie trzymać do 40 tyg - tak powiedziała mi gin. Może nawet urocze przed świętami - chyba bym chciała:) Szyjka miękka, ale pessar trzyma. Za 2 tyg z haczkiem zdejmuja mi pessar-to będzie 36 tydzień i od tego momentu co tydzień ktg. W przyszłym tygodniu jeszcze mam usg. Będę się więc widziała z moją gin co tydzień, więc będą na bieżąco:)
Dziewczyny, a mialyscie może zlecone badania na te aspat i alat (te próby watrobowe)? W poprzedniej ciąży miałam takie badania pod koniec, teraz nie mam...
I moja gin mi powiedziała, żebym już nie eksperymentowala z dietą, bo 34 i 35 tydzień są bardzo ważne z uwagi na rozwój dziecka. No to teraz muszę się jeszcze bardziej pilnować... Ale najem się już niedługo - max 7 tyg ;)
U diabetologa w porządku, cukry w normie, nic nie zmieniamy:) czyli nadal bez insuliny, sama dieta.

reklama
kulka właśnie ja miałam te wątrobowe niedawno. Lekarz co mnie przyjmował na patologię dziwił się dlaczego moja ginka je zleciła, bo standardowo robią je jak ma się jakieś problemy z wątrobą, a u mnie z tym jest wszystko w porządku.
A ile teraz waży Twoje szczęście? :-)

Do góry