Cześć dziewczyny.
Ja miałam ostatnio z krwi robione tylko alat, astat i bilirubinę i się zastanawiam po co właściwie. Ostatnią wizytę przed porodem mam 23.11 i jeszcze sama zrobię morfologię i mocz. A antygen hbs miałam jakoś wcześniej robiony (na początku ciąży i jakoś we wrześniu). Myślicie, że powinnam jeszcze raz zrobić ?
Jak przyjmowali mnie na patologię to lekarz zrobił usg żeby zobaczyć czy z lozyskiem wszystko ok. Przy okazji zmierzył malutką i wyszło z pomiarów, że jest mniejsza o 10 dni niż to wynika z OM. Pytam się czy to ok i czy może powtórzyć pomiary, a ten że właściwie to on tylko łożysko i przepływy sprawdza, a te wymiary to przy okazji i mogą być niedokładne.
Planowe usg miałam teraz we wtorek i jest wszytko ok. Mała ułożyła się już główką w dół i waży ok. 2850 g :-) Termin przesunął mi się z 2 na 5 grudnia. Moja ginka twierdzi, że jeśli różnica pomiędzy usg a datą wyliczoną z OM nie jest większa jak 21 dni to wszystko jest ok.
U mnie w szpitalu na ktg trzeba chodzić regularnie. W 38 tyg. 3 razy w tyg, w 39 tyg. co 2 dzień, w 40 tyg. codziennie aż do porodu, a jak jest 8 dni po terminie to obowiązkowo należy zgłosić się na oddział i juz wtedy wywołują. Przepływy są robione tylko jeśli zachodzi taka konieczność, bo jak też mi ginka powiedziała ta metoda dopplerowska w większych ilościach jest niebezpieczna, chociaż do tej opinii jakoś nie jestem przekonana.