reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarzy, badania, zdjęcia z USG

Podkoniec ciąży chyba każda co tydzien powinnamiec ktg i sprawdzane przepływy. Ja mialam we wtorek ktg i isg i jutro tez mam, czuli u mnie 2xw tyg. ;).

reklama
A ponoć niektórzy jakimiś chustami dzieci w brzuchu obracają, rękami przez brzuch dziecko przekręcają - i to już Niebezpieczna ingerencja. Przynajmniej tak ona twierdzi. I mnie to brzmi logicznie.

Dzag też o tym słyszałam, straszne jest to przekręcanie dziecka wewnątrz, ponoć na zachodzie się to praktykuje..

a ja nie mam dobrych wiadomosci... byłam dziś na wizycie. Ze zmną wszytsko ok, tzn. szyjka długa, wód dużo, łożysko w porządku. Ale mała nierówno rośnie.. nie wiem czy pamiętacie, ale schizowałam, bo tu nie przybierałam na wadze, tu brzuch mam taki dość mały, a u mnie na wizytach nie bada wagi dziecka i miałam wagę ost badaną w 27 tc- 1080, ponoć książkowa. I co, zagadałam do ginki, że nie znam wagi, ze chciałabym, a tu dopiero 30.11 będe miała takie usg z wagą i zaczeła młą mierzyć.. okazało się, ze ma rozbieżność głowki do brzuszka 2 tyg:( dostałam skierowanie do poradni patologii- badanie dopiero we wtorek... mała jest albo mała albo ma hypotrofię;( cały czas sobie powtarzam, że na pewno jest po prostu mała.. Chciałam gdzieś prwatnie szybciej te badania zrobić, ale jak zadwoniłam do ginki to kazała mi się uspokoić i czekać do wtroku. Mam dodatkowo jeść kwas foliowy i wit c, i po każdym posiłku leżakować. Pytała czy dobrze się odżywiam, a ja się mega staram jeść wartościowe produkty. Kazała mi teraz wpychać kaloryczne jedzenie, jakieś banany itd, więc nakupiłam awokado, orzechów, rodzynek, bananów.. boje się;(

Quchasia będzie dobrze,dwa tygodnie to nie taka duża różnica może jakieś pomiary źle wyszły, skontrolują Cie i rozwieją wątpliwości, będzie dobrze jak u mnie. Dużo strachu tylko.będzie dobrze.

Quchasia bedzie dobrze ja jak mialam ostatnie usg i to bylam u polaka i na 4d to bylo tydzien roznicy w pomiarach ale sie nei przejelam ja juz usg miec nie bede i zazdroszcze wam ze wy jeszcze macie :rofl2: a serduszka to slucham sobie prawie codzien bo mam takie urzadonko:-p

quchasia - na pewno bedzie dobrze! JZeszcze niecałe dwa tyg temu też się bałam, że córa ma hipotrofię, ale okazało sie, ze wszytso ok. Na moich badaniach też wychodziły rozbieżności... Ale ponoć to normalne.... Głowa do góry!

Powiem Wam, że ja to jestem jakiś chyba inny przypadek. Mój gin nic nie wspominał o ktg... Żadnych badań, wymazów nie kazał robić... No żesz k***a! Termin równo za trzy tygodnie mam i co ???

Marcysia a ty bedziesz rodzic snczy cc? Ktg powinnaś miec a reszte do cc juz nie koniecznie.

Ostatnio w poczekalni wypytywaly mnie pacjentki czy miala to czy to, okazuje sie ze nic tylko hbs. Gin na poczatku stwierdzil ze ja wybadana na wszystkie strony jestem to nie ma co panikowac. Chyba ze mi w szpitalu dorobia.

Quchasia u mnie tez sa rozbierznosci ale nic niepokojacego od gina nie slyszalam, musze zerknac ile, bedzie dobrze &&&.

Ostatnia edycja:
@quchasia nie martw sie na zapas. Ja po usg ostatnim bylam zdziwiona ale ginka mnie uspokoila. Bo z glowki termin na 7.11 a z brzuszka na 6.12 wiec roznica miesiaca. Ale mowila ze nie ma sie co martwic. Wiec spokojnie, bedzie dobrze :*

reklama
quchasia - tak jak dziewczyny mówią, nie martw sie na zapas, bo takie rozbieżności się zdarzają - u mnie też o tydzień główka większa niż brzuch.

marcysia - nie wiem jak inne badania, ale ktg od 37 tygodnia ciąży powinno być wykonywane co tydzień. A w dniu terminu już w szpitalu w którym będziesz rodzić. Może akurat w naszym szpitalu nie trzeba mieć pakietu tych badań, skoro on tam przyjmuje może się nie przejmuje... sama nie wiem jak to tłumaczyć.

Do góry