reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

reklama
my po wizycie,lekarka zachwycała się Natalki wałeczkami na nózkach i rączkach,mówiła,żeby nie dawać jej przekąsek tzn chrupek itp, ale się zdziwiła,jak jej powiedziałam ,że nie podaję,bo ma uczulenie na kukurydzę,że jej główne posiłki to mleko i obiadek z max.2 produktów,mamy wprowadzać gluten ,a potem dopiero żółtko jajka,najlepiej przepiórcze bo mniej alergizuje:-)

Elusia - hihi, no to fajnie że rośnie Ci ładnie Natalka :-) A ile już waży? No i wszystkiego najlepszego z okazji 7 miesięcy :-)

Elusia,ale na gluten to nie za póxno już???! Z tego,co czytałam wszędzie,to są ściśle określone terminy na to,jak sie "przegapi" ten pierwszy,to trzeba czekać do 10 czy 11 mca...ja na Twoim miejscu bym sie wstrzymała,zwłaszcza,ze Natalka naprawdę mocno alergiczna...A z przepiórczym jajkiem to fakt,mniej uczula.

a mój alergolog znowu mówił jak miałam wrażenie, że przy tamtej ekspozycji na gluten były jakieś krostki, żeby spróbować za jakiś czas, nie mówił właśnie, żeby do 10 miesiąca czekać.

Elusia,ale na gluten to nie za póxno już???! Z tego,co czytałam wszędzie,to są ściśle określone terminy na to,jak sie "przegapi" ten pierwszy,to trzeba czekać do 10 czy 11 mca...ja na Twoim miejscu bym sie wstrzymała,zwłaszcza,ze Natalka naprawdę mocno alergiczna...A z przepiórczym jajkiem to fakt,mniej uczula.

to sama już niewiem,niby moje serce podpowiada ,żeby się wstrzymać,ale zapytałam sama lekarza
(pediatra-alergolog) o gluten,to powiedziała " jeszcze Pani nie wprowadziła?",żebym przed żółtkiem go wprowadziła,a to trzeba przestrzegać tego okresu ekspozycji?a w 10mcu to tez po pół łyżeczki się daję,czy odrazu łyżeczkę tzn.6g?chyba się wstrzymam faktycznie,ale takie opóźnienie nie wywoła większej szansy na alergię?

ja podałam gluten wg zaleceń, ale Majkę bolał brzuszek, spróbowałam miesiąc później i jest ok, teraz wcina nawet zwykły makaron (wstyd się przyznać) i nic jej nie jest :-) normy normami, trzeba próbować. # lata temu wszyscy krzyczeli żeby absolutnie glutenu nie podawać do ukończenia roku bo coś tam. Zalecenia co chwilę się zmieniają a ja wierzę swojej intuicji :-)

No właśnie ponoć jest tak wg. najnowszych badań,że wprowadzenie w 5 mcu dla dzieci cycowych a w 6 dla tych na mm zapobiega celiakii,ale trzeba przestrzegać tych terminów,bo następny "bezpieczny" czas to właśnie te 10 mcy.Ale to co innego niż ta alergia,co nasze dzieci mają.Lolisza kiedyś pisała o tym,bo sama chorowała na celiakię - że warto przestrzegać,żeby się potem nie męczyc całe życie...a chyba jest tak,że im później jakis alergen wprowadzamy,tym mniejsza szansa,że dziecko się uczuli,bo przewód pokarmowy jest dojrzalszy i te "wrogie" białka tak łatwo nie przenikają do krwi.no,ale to teoria,a i tak każde dziecko inne...

reklama
Do góry