Nie,nam lekarz kazał czekać- powiedział,że ten gluten tak naprawdę nie jest dzieciom do niczego potrzebny,chodzi tylko o ekspozycję,żeby zapobiec celiakii.A że wtedy miała nasiloną tę alergię,to powiedział,że lepiej się wstrzymać,bo po co ma się uczulic.
reklama
Sariska,nie chciałam Cię straszyć;-).Ale serio,to na Twoim miejscu bym poczekała- to juz niedługo.Fakt,trzeba uważać,żeby ktoś dziecku np. ciasteczka albo bułeczki nie wcisnął ,no i obiadki i kaszki bezglutenowe wybierac,ale to chyba szczegół w zamian za spokojne sumienie.Np. Amelka ostatnio z alergią już prawie nie ma problemów,ale ja i tak już teraz czekam,żeby nie narobic szkody.Oczywiście,bywa i tak,ze dziecko je ten gluten "jak popadnie" i nic mu nie jest,ale ja wolę nie ryzykowac,żeby sobie potem w brode nie pluć,że przeze mnie dziecko ma chorobę na całe życie.Na stronie głównej BB kiedyś był artykuł o glutenie,spróbuje znaleźć i dac linka.
https://www.babyboom.pl/zywienie/zywienie_niemowlat/kontrowersyjny_gluten.html
https://www.babyboom.pl/zywienie/zywienie_niemowlat/kontrowersyjny_gluten.html
Ostatnia edycja:
Kobitki ja gluten podaję bo alergika nie mam ale też słyszałam, że jak się przegapi lub podać nie można wcześniej to dopiero w 10 miesiącu można. i słyszałam też że wtedy już ekspozycji robić nie trzeba ale tego już na 100% pewna nie jestem
We wtorek nasza pediatra wysłała nas do chirurga z podejrzeniem przepukliny pachwinowej. Dzisiaj odwiedziliśmy panią doktor i okazało się, że młody ma wodniaki jąder. Z ich powodu ciężko stwierdzić czy jest przepuklina (jeżeli tak, to mała). Za miesiąc mamy znowu przyjść, bo trzeba to obserwować. Wodniaki do roku mogą zniknąć, zostać (usuwa się je operacyjnie) a mogą też przerodzić się w przepuklinę (co również oznacza operację). Normalnie załamałam się. Nie dość, że ciągle są szmery na serduszku, to jeszcze to doszło :-(
Mamaagusi zdaje się masz rację z glutenem. Przynajmniej dawniej tak było, że od 10 miesiąca normalnie się go dawało. Z tego co czytałam, teraz jest podobnie- albo ekspozycja wcześniej, albo czekanie do 10 miesiąca i wtedy bez problemu można podawać.
Mamaagusi zdaje się masz rację z glutenem. Przynajmniej dawniej tak było, że od 10 miesiąca normalnie się go dawało. Z tego co czytałam, teraz jest podobnie- albo ekspozycja wcześniej, albo czekanie do 10 miesiąca i wtedy bez problemu można podawać.
reklama
Alicja z Krainy Czarów
od teraz serca mam dwa..
aniawa o jej, biedny Wojtuś i biedna Ty :-( mmocno ściskam kciuki żeby te wodniaki same zniknęły i aby dzięki temu Wojtuś nie musiał cierpieć :-( przytulam :****