reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

ja wiedziałam, że będę mieć, bo i przy "normalnym" przytyciu mi się pojawiały... ;/
mam tyłek przede wszystkim w rozstępach, wtedy też w tych okolicach mi się pojawiły. mam nadzieję, że tak jak tamte zbledną, bo jak na razie to strasznie to wygląda... ;/

reklama
Aniulek dużo zalezy od szpitala i lek prowadzącego dziecko, bo każdy wiadomo ma swoja teorie. Najważniejsze żeby dziecko poradziło sobie oddechowo a to wcale od wagi nie musi być zależne, bardziej od tygodnia ciąży, zakładając że jesteś w 36 tc maluch już powinien mieć w pełni wykształcone płuca, profilaktycznie mogą nawet tuż przed CC podać zastrzyki ze sterydów żeby mieć większą pewność, ale po 37 tc już się tego nie praktykuje nawet jeśli masa ciała płodu niska, to układ oddechowy powinien być już w pełni sprawny. Od masy ciała bardzo zalezy termoregulacja, która u noworodków nawet z dużą masą ok. 4 kg jest na bardzo kiepskim poziomie, dlatego tak łatwo narobic kłopotu przegrzewając dziecko lub ubierając je zbyt cienko. U Ciebie ryzyko tego że dziecko nie będzie w stanie utrzymac odpowiedniej temp ciała jest większe ale nie jest powiedziane, że będziecie musieli być w szpitalu do osiągnięcia wagi 2,5 kg u nas bywaja i takie sytuacje że dzieci z wagą 1,900 są wypisywane do domu bo ładnie zjadają i radzą sobie z temperaturą. Trzeba na nie bardzo uważać, kontrolować czy nie marzną, najlepiej zeby taki maluch był blisko mamy i grzał się jej ciepłem jeśli jest już w domu, ubierasz go więc w domu w 2 warstwy bawełnianych ciuszków, też żeby zbyt grubo nie było, czapunia i skarpetki (bardzo ważne - jak jakas babcia albo ktos wrodzinie robi na drutach to super gdyby Ci zrobili taka czapunie i skarpetki z dobrej jakościowo wełny, ale można też kupić w sklepach dla wcześniaków, rewelacyjnie sprawdza sie też skóra owcza, u nas niektórzy rodzice przynosza bo szpitala nie stać żeby kazdy maluch dostał i dzieciaczkom jest wtedy cieplutko, taka skóra ma też super działanie na mięśnie i krążenie w skórze dziecka, zapobiega odgnieceniom, odparzeniom, odlezynom) )kładziesz go sobie na klatce piersiowej, przykrywacie się do tego ciepłą kołderka i tak sobie siedzicie, Ty oglądasz TV, czytasz itp. a maluch śpi, czując Twój zapach, mając kontakt z Twoją skórą i grzejąc się Twoim ciepłem, tak robi się nawet z bardzo maleńkimi wcześniakami i naprawde to pomaga. Są tez specjalne mieszanki do dokarmiania dla dzieci z małą masą urodzeniową dostępne w aptekach. Generalnie takie maluchy dość dobrze sobie radzą i jak nie ma szans żeby dziecko podrosło w macicy to lepiej je wyciągnąć i zapewnić mu lepsze warunki na zewnątrz. Pierwsze doby pewnie go pogrzeją w inkubatorze ale jak dobrze będzie jadł to jest szansa że w przeciągu tygodnia wrócicie razem do domu. Potem te maluchy dobrze sobie radzą, doganiaja rówieśników i jest ok., najważniejsze żeby tuż po narodzinach zapewnić mu odpowiednią temperature i żeby ładnie zjadał.
Dagisu mi cyclo3fort na hemoroidy pomógł ale wiadomo co człowiek to inaczej. Ja takie bóle podbrzusza + bóle krzyżowe i żeby było smieszniej kłócie w pochwie mam od ok. 3 dni i podejrzewam że się szyjka skraca i mały uciska na nia bardzo ale nie jade do gina bo mam przeczucie ze mnie połozy w szpitalu a ja jeszcze nie gotowa, nie spakowana. Brzuch nie twardnieje jakoś bardzo to chociaż tyle. Co ciekawe te dolegliwości przchodzą po herbatce z lisi malin. Leżenie też odpuściłam sobie totalnie, za 2 tygodnie mam wizyte i musze dotrwać, poza tym wbiłam sobie do łba że do 36 tc doczekamy :) Mam nadzieje że u Ciebie to jednak hemoroidy, ale jak się niepokoisz to skonsultuj, mi gin takie dolegliwości nakazał zgłaszać, ale zaznaczał też ze im bliżej rozwiązania tym więcej ich będzie i w pewnym momencie to już normalka…
Margerrita, Nice-girl też mam to uczucie „podszczypywania” jak chodze obstawiam ze to szyjka.
Rozstępów póki co nie mam a smaruje sie jak mi sie przypomni masłem kokosowym ziaja.

nie wiem co poradzić, ja też mam chyba hemoroidy, ale nic z nimi nie robię ;/
jak mnie pewnego dnia cos "tam" zaczęło dawać znać o sobie to ja to płynem do hig.int. z korą dębu parę razy i... odpukać:)na razie ok:)
A co do kremów - to jaki by nie byl , to juz powstalych rozstepów nie usunie :-( ani teraz , ani po porodzie.
a ja mam nadzieję, że tak jak pisze monimoni:

Nie usunie ale złagodzi i "ukryje". Moja kumpela właśnie po ciąży się jakimś specyfikiem smarowała i mówiła, że bardzo się poprawiła skóra.
bo mi koleżanka też opowiadała o dziewczynie, której przed samym porodem właściwie wyszły straszne rozstępy i smarowała "pewnym specyfikiem" i bardzo szybko zredukowała te swiństwa...
mam nadzieje ze choc roszke je jakis krem przytuszuje. Niestety wiem ze nie zanikna. Napewno po jakis 4 miesiacach przejde na diete po ktorej schudłam rok temu 20 kg w 3 miesiace i jeszcze mi sie ładna skóra zrobiła a rozstepy na pupue mało widoczne prawie znikneły.
ej, co to za dieta cud?????????????????/

jak ktos kocha mieso i nabiał to polecam. To jest dieta białkowa nie pamietam jak ten facet sie nazywał. Super jest i generalnie ciagle mozna jesc w nocy i opłnocy. Ja nawet doszłam do wpracy i robiłam chleb na tej diecie ale tylko z tych składników z których mogłam. Jedyny minut to nie wolno jesc owoców. Jak to mowia moi rodzice chudłam w oczych. Nie chodzi sie głodnym nie ma wyznacozncy posiłków ze na sniadanie to na obiad jesz kiedy chcesz i ile chcesz byle to co mozesz. A potem to ja juz nawet sernik robiłam i ciasteczka na tej diecie. Wpiszcie dieta białkowa i bedzie imie jakiegos faceta. Ewentualnie jest jego ksiazka "Nie potrawie schudnac". Tam jest wszystko co i jak. Innej diety nigdy w zyciu nie bede stosowac bo one nie dosc ze mecza i szybko sie rezygnuje to jeszcze kg wracaja z nawiazka. A tu jak nie olejesz to nie wroca a wraca sie do normalnego jedzenia.

jak ktos kocha mieso i nabiał to polecam. To jest dieta białkowa nie pamietam jak ten facet sie nazywał. Super jest i generalnie ciagle mozna jesc w nocy i opłnocy. Ja nawet doszłam do wpracy i robiłam chleb na tej diecie ale tylko z tych składników z których mogłam. Jedyny minut to nie wolno jesc owoców. Jak to mowia moi rodzice chudłam w oczych. Nie chodzi sie głodnym nie ma wyznacozncy posiłków ze na sniadanie to na obiad jesz kiedy chcesz i ile chcesz byle to co mozesz. A potem to ja juz nawet sernik robiłam i ciasteczka na tej diecie. Wpiszcie dieta białkowa i bedzie imie jakiegos faceta. Ewentualnie jest jego ksiazka "Nie potrawie schudnac". Tam jest wszystko co i jak. Innej diety nigdy w zyciu nie bede stosowac bo one nie dosc ze mecza i szybko sie rezygnuje to jeszcze kg wracaja z nawiazka. A tu jak nie olejesz to nie wroca a wraca sie do normalnego jedzenia.

Znalazłam!!!!To jest dieta Dukana. Słyszałam o niej, ale nie znałam nikogo,kto ją stosował. Jeżeli jest tak rewelacyjna,jak mówisz, to będę ją stosować.
Dzięki dawidowe

Margerrita, Nice-girl też mam to uczucie „podszczypywania” jak chodze obstawiam ze to szyjka.
tez takie mam wrazenie, ale sie wystraszylam bo i tak jest krotka, a kolejna wizyta w nastpeny poniedzialek a do szpitala mi sie nie spieszy
co do diety to bede szukac czegos jak przestane malego karmic,ale chyba z dawidowej nie bede mogla skorzystac bo ja nabialu nie moge, laktozy nie trawie

monimoni
aby twe slowa sie sprawdzily i te paskudne rozstepy poszly tam gdzie pieprz rosnie,

reklama
tak to ta dieta a jak sie zajdzie fajne forum to mozna miec tyle przepisów ze hej. Ja na tej diecie to jadłam i nalesniki, kebab, pizze wszystko zastepcze składniki ale samokowały. Przestałam tylko ze jechałam na wczasy. Wiem z doswiadczenia ze dziewczyny któym nie chiało sie tak gotowac to szybko rezygnowały a te co kombinowały z przepisami i rok wytrzymały. Ja pamietam ze od 1 marca do poczatku lipca i było jakies 22 kg. Az musiałam cała garderobe wymieniac. Az miło było patrzec na zdjecia. A teraz znowu sie doprowadizłam do stanu okropnego no ale cos za cos. Do lipca ciagle byłam w ruchu pomagałam mezowi w pracy, chodziłam z nim na spacery, tance w łózeczku hihihi i przytyłam 4 kg. OD momentu jak mnie zaczeły bolec nogi prawie mało sie ruszam tylko łaki zaliczam idac do sklepu albo jade samochodem. Teraz siedze ciagle w domu bo moze nogi mnie bola ale brzuch wiekszy no i z obawy przed tym cisnieniem tez uwazam na siebie. To co robie jem i tak juz doszło do 17 kg. Super jak staje na wage to mam stan przed zawałowy a wg mojego cisnieniomierza na nadgarstek stan smierci klinicznej. Naszczescie wziełam od rodziców lepsz i juz nie mam 200-300. Wiec przestroga nadgarstwoym mowimy zdecydowanie nie!!!!!!!!!!!!

Do góry