reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

chyba po to m.in jest to forum by dzielić się z innymi swoimi doświadczeniami, nawet jeśli są one gorzkie.. Dzięki Twojej relacji nefi wiem więcej i dziś na wizycie u doktorka nie omieszkam się zapytać o dodatkowe kwestie. Przykro mi, że troszkę Ci przybyło zmartwień na sam koniec ciąży. Dobrze, że jesteś pod stałą kontrolą, myślę że takie komplikacje mimo wszystko są dość powszechne.. dużo siły i optymizmu, wszystko będzie dobrze!

Manta- jeszcze 3 tygodnie i mała będzie z Toba :) nie ma co się dziwić że waży prawie 3 kg. Teraz będzie mniej przybierać na wadze pewnie skonczy sie na trzech/czterech stówkach gram więcej i dzidzia i tak będzie należała do tych 'mniejszych'. Grunt, że nie masz powodów do niepokojów!

Ostatnia edycja:
reklama
Manta - super wiadomości :) :)

Mini - i co, będziesz próbować dostać się do lekarza na to USG?

dziewczyny ja jestem po wizycie położnej. Jestem w szoku że takie położne istnieją:-D chyba z 1,5 godziny mi wszystko co jej przyszło do głowy opowiadała. Tzn co zrobić w I fazie porodu, a co w II żeby jak najłatwiej urodzić (powiedziałam jej że teraz najbardziej boje się porodu, po przejściach z młodym..). Powiedziała o pielęgnacji krocza po porodzie. Powiedziała o pielęgnacji pępuszka i maluszka ogólnie.. Teraz mam jej dać znać jak już urodze;) to przyjedzie jak najszybciej obejrzeć mnie i maluszka.
I wiecie? takie położne środowiskowe prowadzą tzw edukację przedporodową - łącznie z uczeniem pielęgnacji dziecka! czyli mycie, kąpiele, przewijanie itd!! Jakby - zamiast - szkoły rodzenia!

dziękuję dziołchy, dziękuję...

nefi -no ja się dowiedziałam,z e właśnie u nas z tym GBS tak robią... przed porodem dają dożylnie antybiotyk...i tak juz jest od dawna... kiedyś było tak,z e trzeba było zaleczac niby przed itd, ale mama (pracuje na ginekologii) tez mid zis wlasnie mowila,z e juz są takie antybiotyki,z e nie trzeba sie niczym faszerowac w ciąży itd i ze wystarczy, ze poda się przed samym porodem antybiotyk dożylnie...tym bardziej,z e ja mam jeszcze Paciorka bardzo wrazliwego na każdy wymieniony antybiotyk wiec nie będzie z nim najmnejszego problemu:-)))
... i się nic nie martw...u mnie cała ciąża aaaaaligancko,a teraz się cuda dzieją...Paciorkowiec ... do tego morfologia i mocz zaczynają świrowac... a jeszcze do tego mamy zagadkę z moją hemoglobiną glikowaną :-D bo w przeciągu 2 tyg robilysmy dwa badania i raz wyszło ponizej normy, a raz powyzej ( a to nierealne, bo to wykaz z ok 100 dni) ... skok jest niemozliwy..i teraz nie wiemy czy Lab sie pomyliło...i w którą stronę...czy przegapiamy skoki cukrów, ale to tez nierealne zeby mi skakały az do 180/200 :-))... takze dzis oddałam krew jeszcze raz.. ahaha...
a do tego od razu z krwi badanko wątroby i tarczycy zrobimy..wyniki jutro u diabetologa na stoliczku będa czekać.ciekawa jestem jak nie wiem...
cuda się dzieją coraz cześciej pod sam koniec ciąży... głowa do góry:-)))))))

gagucha -z tym,z e u nas rośnie bardzo szybko ostatnio przez cukrzyce wlasnie i lekko sie doktorka obawia, ze nie przystopuje... ale kontrole często i w razie czego wiedzą co robić... lepiej, ze rosnie niz jakby mi nie rosła - tak wlasnie dzis sobie powtarzam:D

ivi -się nie chwaaaaaaaaaaal, ja tez mam taką miła Panią... szok:D zadbają o nas kobitki:D "domowa szkoła rodzenia" hyhy:D

Ostatnia edycja:
Manta - ja jestem w szoku wielkim dlatego tak o tym piszę:-D prywatne szkoły rodzenia;) opieka nad kobietą w ciaży.. I to wszystko powinno mieć każda z nas(!) z racji NFZ :) One za to kasę biorą, a większość to zupełnie olewa! No bo do ilu z nas przyszła położna "uczyć", "badać" i rozmawiać?

Manta Twoja Kruszynka nie rośnie super szybko... uwierz osobie przerażonej wizją zblizającego sie porodu ze względu na wielkość Dzieciątka...

Ivi do mnei nie przyszła... fajnie macie z tymi położnymi... ale ja w sumie leczę się prywatnie i nigdzie nawet nie zgłaszałam , że w ciąży jestem :-D

Manta piękne wieści i super masz z tym częstym KTG przynajmniej jesteś pod stałą kontrolą :tak:

Ivi zazdroszczę położnej ... oby coraz więcej było takich fajnych ludzi z powołania w służbie medycznej :tak:

Byłąm dziś ginki - wszystko ok , szyjka się nie zmienia , rozwarcie też .
Sprawdziła czy wody mi nie podciekają ale mówiła że to najprawdopodobniej śluz :tak:
Do tego pytała kiedy may USG a jak się dowiedziała że nie mamy bo nie miałam skierowania to się zdziwiła ( choć na ostatniej wizycie nie widziała takiej potrzeby :eek:) bo przecież trzeba sprawdzić jak rośnie ta moja kruszynka - pokazałam jej te różnice w USG i umówiłyśmy się na jutro do jej prywatnego gabinetu , a na USG państwowe i tak dostałam skierowanie ale dopiero na 1 marca bo takie są terminy :sorry: więc pod tym względem jestem bardzo zadowolona .
Do tego skierowanie na mocz i morfologię , wymazu mi nie pobrała - stwierdziła że dopiero za trzy tygodnie ... (Nie za późno ??? ) więc tym jestem trochę rozczarowana ale tylko trochę ... jakoś dużo spokojniejsza jestem niż w poprzedniej ciąży :-D

Położna chciała żebym jej podpisała patronaż ale powiedziałam że jej nie podpiszę bo to nie w porządku -powiedziała tyko ok ? i zapytała czy po porodzie ma przyjechać :sorry: Powiedziałam że tak . Zobaczę jeszcze czy znajdę inną położną na jej miejsce
Więc jutro mam USG i bardzo się nie mogę doczekać :-)

Mini - fajnie że jutro USG! zobaczysz swoją Duszkę malutką :) i na pewno wszystko będzie ok! Co do wymazu, to wielu lekarzy robi to późno, przed porodem, żeby wyniki były jak najbardziej wiarygodne..

Co do wizyt położnych w ciąży - trzeba im to zgłosić samodzielnie, same nie wiedzą że ktoś w ciąży jest:) Ale za takie wizyty edukacyjne też kasę dostają więc powinno im na tym zależeć:)

Aha - położna zdecydowanie zalecała kupienie octaniseptu. Spirytusu nie,ale nawet jeśli w szpitalu będą gadać o pielęgnacji "na sucho", to i tak psikać octaniseptem.

reklama
Do góry