reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

chyba po to m.in jest to forum by dzielić się z innymi swoimi doświadczeniami, nawet jeśli są one gorzkie.. Dzięki Twojej relacji nefi wiem więcej i dziś na wizycie u doktorka nie omieszkam się zapytać o dodatkowe kwestie. Przykro mi, że troszkę Ci przybyło zmartwień na sam koniec ciąży. Dobrze, że jesteś pod stałą kontrolą, myślę że takie komplikacje mimo wszystko są dość powszechne.. dużo siły i optymizmu, wszystko będzie dobrze!

Manta- jeszcze 3 tygodnie i mała będzie z Toba :) nie ma co się dziwić że waży prawie 3 kg. Teraz będzie mniej przybierać na wadze pewnie skonczy sie na trzech/czterech stówkach gram więcej i dzidzia i tak będzie należała do tych 'mniejszych'. Grunt, że nie masz powodów do niepokojów!

Ostatnia edycja:
reklama
Manta - super wiadomości :) :)

Mini - i co, będziesz próbować dostać się do lekarza na to USG?

dziewczyny ja jestem po wizycie położnej. Jestem w szoku że takie położne istnieją:-D chyba z 1,5 godziny mi wszystko co jej przyszło do głowy opowiadała. Tzn co zrobić w I fazie porodu, a co w II żeby jak najłatwiej urodzić (powiedziałam jej że teraz najbardziej boje się porodu, po przejściach z młodym..). Powiedziała o pielęgnacji krocza po porodzie. Powiedziała o pielęgnacji pępuszka i maluszka ogólnie.. Teraz mam jej dać znać jak już urodze;) to przyjedzie jak najszybciej obejrzeć mnie i maluszka.
I wiecie? takie położne środowiskowe prowadzą tzw edukację przedporodową - łącznie z uczeniem pielęgnacji dziecka! czyli mycie, kąpiele, przewijanie itd!! Jakby - zamiast - szkoły rodzenia!

dziękuję dziołchy, dziękuję...

nefi -no ja się dowiedziałam,z e właśnie u nas z tym GBS tak robią... przed porodem dają dożylnie antybiotyk...i tak juz jest od dawna... kiedyś było tak,z e trzeba było zaleczac niby przed itd, ale mama (pracuje na ginekologii) tez mid zis wlasnie mowila,z e juz są takie antybiotyki,z e nie trzeba sie niczym faszerowac w ciąży itd i ze wystarczy, ze poda się przed samym porodem antybiotyk dożylnie...tym bardziej,z e ja mam jeszcze Paciorka bardzo wrazliwego na każdy wymieniony antybiotyk wiec nie będzie z nim najmnejszego problemu:-)))
... i się nic nie martw...u mnie cała ciąża aaaaaligancko,a teraz się cuda dzieją...Paciorkowiec ... do tego morfologia i mocz zaczynają świrowac... a jeszcze do tego mamy zagadkę z moją hemoglobiną glikowaną :-D bo w przeciągu 2 tyg robilysmy dwa badania i raz wyszło ponizej normy, a raz powyzej ( a to nierealne, bo to wykaz z ok 100 dni) ... skok jest niemozliwy..i teraz nie wiemy czy Lab sie pomyliło...i w którą stronę...czy przegapiamy skoki cukrów, ale to tez nierealne zeby mi skakały az do 180/200 :-))... takze dzis oddałam krew jeszcze raz.. ahaha...
a do tego od razu z krwi badanko wątroby i tarczycy zrobimy..wyniki jutro u diabetologa na stoliczku będa czekać.ciekawa jestem jak nie wiem...
cuda się dzieją coraz cześciej pod sam koniec ciąży... głowa do góry:-)))))))

gagucha -z tym,z e u nas rośnie bardzo szybko ostatnio przez cukrzyce wlasnie i lekko sie doktorka obawia, ze nie przystopuje... ale kontrole często i w razie czego wiedzą co robić... lepiej, ze rosnie niz jakby mi nie rosła - tak wlasnie dzis sobie powtarzam:D

ivi -się nie chwaaaaaaaaaaal, ja tez mam taką miła Panią... szok:D zadbają o nas kobitki:D "domowa szkoła rodzenia" hyhy:D

Ostatnia edycja:
Manta - ja jestem w szoku wielkim dlatego tak o tym piszę:-D prywatne szkoły rodzenia;) opieka nad kobietą w ciaży.. I to wszystko powinno mieć każda z nas(!) z racji NFZ :) One za to kasę biorą, a większość to zupełnie olewa! No bo do ilu z nas przyszła położna "uczyć", "badać" i rozmawiać?

Manta Twoja Kruszynka nie rośnie super szybko... uwierz osobie przerażonej wizją zblizającego sie porodu ze względu na wielkość Dzieciątka...

Ivi do mnei nie przyszła... fajnie macie z tymi położnymi... ale ja w sumie leczę się prywatnie i nigdzie nawet nie zgłaszałam , że w ciąży jestem :-D

Manta piękne wieści i super masz z tym częstym KTG przynajmniej jesteś pod stałą kontrolą :tak:

Ivi zazdroszczę położnej ... oby coraz więcej było takich fajnych ludzi z powołania w służbie medycznej :tak:

Byłąm dziś ginki - wszystko ok , szyjka się nie zmienia , rozwarcie też .
Sprawdziła czy wody mi nie podciekają ale mówiła że to najprawdopodobniej śluz :tak:
Do tego pytała kiedy may USG a jak się dowiedziała że nie mamy bo nie miałam skierowania to się zdziwiła ( choć na ostatniej wizycie nie widziała takiej potrzeby :eek:) bo przecież trzeba sprawdzić jak rośnie ta moja kruszynka - pokazałam jej te różnice w USG i umówiłyśmy się na jutro do jej prywatnego gabinetu , a na USG państwowe i tak dostałam skierowanie ale dopiero na 1 marca bo takie są terminy :sorry: więc pod tym względem jestem bardzo zadowolona .
Do tego skierowanie na mocz i morfologię , wymazu mi nie pobrała - stwierdziła że dopiero za trzy tygodnie ... (Nie za późno ??? ) więc tym jestem trochę rozczarowana ale tylko trochę ... jakoś dużo spokojniejsza jestem niż w poprzedniej ciąży :-D

Położna chciała żebym jej podpisała patronaż ale powiedziałam że jej nie podpiszę bo to nie w porządku -powiedziała tyko ok ? i zapytała czy po porodzie ma przyjechać :sorry: Powiedziałam że tak . Zobaczę jeszcze czy znajdę inną położną na jej miejsce
Więc jutro mam USG i bardzo się nie mogę doczekać :-)

Mini - fajnie że jutro USG! zobaczysz swoją Duszkę malutką :) i na pewno wszystko będzie ok! Co do wymazu, to wielu lekarzy robi to późno, przed porodem, żeby wyniki były jak najbardziej wiarygodne..

Co do wizyt położnych w ciąży - trzeba im to zgłosić samodzielnie, same nie wiedzą że ktoś w ciąży jest:) Ale za takie wizyty edukacyjne też kasę dostają więc powinno im na tym zależeć:)

Aha - położna zdecydowanie zalecała kupienie octaniseptu. Spirytusu nie,ale nawet jeśli w szpitalu będą gadać o pielęgnacji "na sucho", to i tak psikać octaniseptem.

reklama
Do góry