reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

nefi wazne ze sie wszystko juz unormowalo teraz bedzie juz tylko lepiej:-)

No wlasnie problem malego brzucha ja mam ten sam problem tylko ze mi niby nic nie powiedzial ze nie rosnie i ze wszystko jest ok ale caly czas i tak mysle ze mam za maly brzuch

Tylko Ty piszesz o malej brzuszku.
A Ty swoj masz duzy??

reklama
Tunia, Mini no ja mam normalny brzuszek jak na swój wiek ciązy (mam mniejsza ciąże niz na paseczku bo 35 tydzień mi leci) tzn. oni licza skonczone tygodnie, wiec tak na prawde mam 35 i pare dni. jak wykryli, że mała ma zahamowany wzrost? no te wszystkie parametry co mierza na USG macie napisane na jaki tydzien wskazuja. moja mala miała 2- 3 tygodnie opóxnienia w tych parametrach plus do tego niska wagę. przy czym na wczesniejszych usg wszystko było dobrze tylko to ostatnie po którym trafiłam do szpitala było własnie z takimi róznicami w jej wzroście. dodam tylko, że normalnie sie odzywiam i nie ma to nic wspólnego z tym co ja tam jem, no i nie pale bo niektóre gwiazdy to pala i maja takie problemy.
Tunia Ty sie wielkościa swojego brzuszka nie przejmuj tak bardzo bo to akurat nie ma znaczenia dla maluszka. jesli sobie zdrowo rosnie tzn, że jest ok. jedne dziewczyny maja mega baloniki inne nie i wszystko jest dobrze.
Mini tak dostałam leki, już w zmieniszonej znacznie dawce i część mi juz odstawili, ale je biorę plus żelazo oczywiście. dobrze, że w ogóle mała zaczęła rosnąc i wyrównała z tygodniami, mam nadzieje, że łożysko da rade i brzunio tez wyrówna.

Ostatnia edycja:
Nefi grunt, że jesteś pod stałą opieką - będzie wszystko ok , nie stresuj się tylko grzecznie słuchaj lekarzy :tak:

Nefi współczuje nerwów, bo miałaś ich sporo, dobrze że lekarze byli czujni i sprawdzili sytuacje, a Wy jesteście już na prostej drodzę do zdrowego funkcjonowania. Buziaki

nefi pytam bo moja tez wychodzi mniejsza o dwa tygodnie :sorry:
Tylko na podstawie USG stwierdzili tą hipocośtam czy robili Ci jakieś badania ?? A brzuszek jaki wychodził na USG w porównaniu do główki np ??

Nefri teraz juz wszystko dobrze bedzie, mala jest na takim etapie, ze nawet jakby kazali ci rodzic bedzie wszystko ok.
Nie stresuj sie wazne ze nadgonila a na ktg lataj, bo pewnie i tak bys musiala chodzic, ja mialam co 2 tyg usg aby sprawdzac czy male sie rozwija.
Juz pisalam kiedys co bylo prawdopodobnie przyczyna mniejszego brzuszka i wagi malego, owiniecie pepowina i supel na pepowinie. Wazne ze ktg bedzie wchodzilo dobrze, a w razie czego nam urodzisz :)
Bedzie dobrze i glowa do gory.

Mini u mnie w przypadku Tymka wszystko ok sie rozwijalo tylko brzuszek byl zawsze do tylu. w 27 tc byl na 5 percentylu i kobietka kazala monitorowac wzrost plodu. Moja ginekolog wyslala mnie wtedy na takie lepsze usg i teraz tez bylam w podobnym tygodniu, lekarz dokladnie wymierzyl i mala z brzuszkiem tez byla troszke do tylu ale lekarz stwierdzil ze wszystko ok.

U nas na ktg ciebie nie wysylaja a jak co kaza sobie placic, to jest chore.

Mini dokładnie to ja Ci nie wiem czy wszystko wytłumaczę. wklep w google hipotrofia płodu, tam jest to w miare przystepnie wytłumaczone kiedy jest i jaka (bo to tez zalezy kiedy sie pojawia). wiesz ja to jeszcze na emocjach jade i moge ciut niejasno tłumaczyć. na usg w stosunku do pozostałych parametów własnie tak jak u matitki wychodzi mi brzuszek o 2 tygodnie do tyłu (teraz) wczesniej te róznice były jeszcze większe. pepowina nie jest mała owinieta wg USG. ja na KTG będe chodzic do przychodni, zaleta mojej pani doktor, że ona właśnie przyjmuje w przychodni, mam tam załozona karte co miesiąc ide do przychodni na wizytę, a prywatnie do niej ide tylko jesli cos się dzieje (wiadomo z dnia na dzień cięzko się dostac do lekarza w przychodni) i sobie dwa razy w tygodniu tam pójdę, a póxniej z ktg do niej. jak będe się martwic to zawsze izba przyjęć pozostaje. no zawsze tez moge sama we własnym zakresie skoczyc na KTG. aaa no i ja mam iść do szpitala pare dni przed terminem no chyba, że cos się zacznie dziać wczesniej.
mam tylko pietra, ze coś przeoczę. no i dostac sie u nas do szpitala to tez jest problem, sa przepełnieni brzuchatkami, a nie wyobrażam sobie po tym wszystkim wyladowania w innym. :-(

Ostatnia edycja:
reklama
nefri licz jeszcze do tego ruchy plodu, nie wiem czy to juz robisz.
Jak sie mala zacznie mniej ruszac lec na IP lepiej byc raz za duzo niz raz za malo.
Jak lezalam w szpitalu to liczylam ruchy 3 razy dziennie przez godzine np. od 8 do 9 pozniej od 12 do 13 i nastepnie od 17 do 18 mialo byc w tych godzinach minimum 10 ruchow jak male spalo po prostu godzine pozniej liczylam i juz.

A przeplywy na usg ci robili?? to tez jest wazne.

Do góry