reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Ewstra spokojnie :-) nerwy wam nie pomagają... co będzie to będzie... najwyżej będziesz miała cesarkę... przynajmniej datę będziesz wiedzieć wcześniej...

Maruusia no cóż płacisz ale przynajmniej masz spokój... ja bym tu chciała zapłacić czasami i przebadać się dodatkowo ale tu nie ma możliwości sama wiesz...

reklama
abed...ja naprawde chcialam isc na jeszcze jedno USG...ale POLACY ..z 50 funtow za usg zrobilo sie nagle od 80-165 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co to jest za kwota?!?! Za to mozna miec wyprawke dla dziecka!!!
Dobra bo sie jeszcze bardziej wnerwie.

Ja dzisiaj byłam zrobić sobie to badanie GBS i teraz tak mnie ciągnie w pochwie, że szok:szok: aż się zlękłam, ale może jak sie prześpie i odpoczne to do rana przejdzie.
Co do położnej to anie w pierwszej ciąży ani teraz żadna u mnie nie była. Dopiero po porodzie w szpitalu zapytali do jakiej przychodni należę i tam zgłosili mój poród. To jak wyszłam ze szpitala o 19 to na drugi dzień o 9 już położna u mnie w domu była. To była jej pierwsza i ostatnia wizyta, resztę czyli kolejne 4 podpisałam jej in blanco a na wszelki wypadek gdybym czegoś potrzebowała zostawiła mi numer telefonu.
Ewstra bardzo uważaj z tym ciśnieniem ja w pierwszej ciąży miałam na dodatek skaczące to lekarze bardzo straszyli, że mam dużo leżeć bo właśnie przy nagłym skoku ciśnienia może się łożysko odkleić i doprowadzić do krwotoku, i że wtedy nie zdążą wyciągnąć dziecka. nie wiem ile w tym prawdy może tylko mnie straszyli żebym się wiecej oszczędzała ale Ty też uważaj pomyśl sobie, że to już prawie finisz i można się trochę poświęcić.

jopal - raczej nie straszyli Cię na wyrost.. Z najbliższego otoczenia wiem że z wysokim ciśnieniem nie ma żartów.. Dlatego Ewstra trzymam mocno mocno kciuki żeby cisnienie grzeczne było...

A słyszałyście o czymś takim jak "syndrom białego fartucha" ? Jak się okazuje, bardzo wiele z nas tego doświadcza w gabinetach lekarskich. Wizyta lekarska i widok gina to jest tak silny stres, że ciśnienie skacze! Moja lekarz mi powiedziała, że dziś to ewidentnie dlatego mam podwyższone ciśnienie - mam je mierzyć w domu, raz na tydzień. Wyszło mi dziś u niej 144/92 - ale aż się trzęsłam ze strachu.... :( Jak będę się źle czuła i ciśnienie będzie się utrzymwało to mam się zgłosić. Jutro zamierzam sobie sama zmierzyć w domciu i zobaczymy....

Ja słyszałam o tym syndromie. Podobno bardzo częsty jest:tak:. Zresztą na pierwszej wizycie ciążowej z takim zaskoczeniem się pielęgniarka mnie zapytała, czy ja się wcale nie stresuję, bo ciśnienie miałam jakieś 90 na 60, czyli taki mój standard. Ostatnio jak przyszłam na wizytę lekko wkurzona (już nawet nie pamiętam dlaczego) to osiągnęłam swój rekord - 112 na 76.
Więc dziewczyny ze zbyt wysokim - możecie mi trochę oddać;-).

owszem jest taki syndrom ale ja miałam monitorowane ciśnienie od 33 tyg. ciąży i dwa razy po tygodniu przez to w szpitalu. A jak Ewstrze mierzą kilka razy pod rząd i nie spada to raczej nie z powodu lekarzy. Ten syndrom daje taki wynik tylko przy pierwszym pomiarze a po kilku minutach już powinno być ok. Moja lekarka jak chciała to skontrolować to badała mi ciśnienie na początku wizyty, i potem jeszcze kilka razy a że wizyta trwała zawsze około 50 minut no to miała jasny obraz, że faktycznie mam to nadciśnienie. Ewstrze z tego co czytałam też mierzą ileś razy pod rząd i bardzo wolno spada dopiero po lekach więc raczej na pewno ma to nadciśnienie tylko musi uważać.
I jeszcze jedno ja ztym ciśnieniem wcale się źle nie czułam i nigdy nie podejrzewałam jak było wysokie tylko przy pomiarach wychodziło obojętnie o jakiej godzinie nawet świeżo po wstaniu, więc złe samopoczucie wcale nie jest wyznacznikiem wysokiego ciśnienia, chociaż pewnie u niektórych może tak być. Przede wszystkim nerwy i stres trzymać na wodzy.

Ostatnia edycja:
Jasne - należy kontrolować, bez dwóch zdań. No i oszczędzać się :)))

Słuchajcie, mam pytanie: to badanie na antygen HBS powinno się odbyć w którym miesiącu ? Czytałam, że jakoś pod koniec. Ja miałam to robione na samym początku - razem z innym pakietem ciekawych wirusów, w tym hiv.... Czy jeśli wynik miałam ujemny muszę to powtórzyć jeszcze raz ?

martka - ja wiem z neta że GBS pobiera się ok 35 tyg. , ale moja gin pobiera zawsze ok 31tc.

reklama
Do góry