reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

reklama
Bożenka niekoniecznie , przy długich albo nieregularnych cyklach lepiej trzymać się terminu z USG właśnie z tego okresu( do 14 tyg) bo dość ładnie określa wiek ciąży :tak:

i ja też już po kontrolnej wizycie ufff ;-)
Wszystko rozwija się prawidłowo, serduszko pięknie bije, ten widok jest dla mnie bezcenny :happy2:
zoom 13tc.jpg
CRL 6,41cm
NT 0,04cm
i chyba zmierzony jest obwód główki HC 0,20cm
a to moje dziecko, które ukończyło 13 tydzień
dzidziuś 13tc.jpg

Ostatnia edycja:
usg 13tyd i 6 dzien wedle wielkosci glowki a crl to bylo ciezko bo sie ruszalo jak szalone i mniej wiecej wyszlo 6,73cm i to 13 tydzien niby... a ja jestem w 15tyg i 6 dniu,.. ide jesc objadek bo do pracy niedlugio bedzie trzeba sie zbierac... do wieczora ;-)

mini jak sie ma nieregularne cykle to chcac niechcac musisz sie trzymac terminu z usg :) ja mam dwa terminy 1 na 21.02 (usg) a drogi na 01.03 (ostatnia @) i tego sie trzymam :) a i tak dzieciatka przyjda wtedy kiedy one beda chcialy :)
masakra ja mam w tym miesiacu 2 porody :) jeden szwagierki drogi kolezanki i obydwie na koniec wrzesnia cekawe kiedy pujda a w pazdzierniku szwagierka meza bedzie miala cc :) sie rodzinka powieksza w mgnieniu oka ;)

anula sliczny bobasek a widac juz co ma pomiedzy nuzkami ?? :) jejku ja sie doczekac juz niemoge kiedy bedzie ten 15 :(

Ostatnia edycja:
nie znam płci znowu leniwie sobie leżało maleństwo, jedyna akrobacją jest stawanie na głowie, a tak to leży spokojnie nogi skrzyżowane, i tylko je prostuje i podkula i rusza rączkami
zresztą pan dr to taki jakiś "mruk" że nie chciało mu się zbyt wiele czasu na usg poświęcać zmierzył tylko, nawet nie było mowy jak na prywatnej wizycie żeby wszystkie organy przeglądał, chyba, że zrobił to po tajemnie :) poczekam cierpliwie, kolejna wizyta prywatna 20września :-)

Hej dziewczyny:) wspominacie o usg genetycznym, mogłybyście mi tak w skrócie napisać co to takiego? i kiedy się to robi? Czy to włąśnie są badanie prenetalne? Przyznaję, że jestem kompletnie zielona w temacie :/ wstyd.
Ja mam wizytę dziś w mojej lekarki i ona mi mówiłą miesiąc temu, że teraz ten 11/12 tydzień to jest właśnie czas na prenatalne badania (o ile dobrze ją zrozumiałam bo zawsze jestem tak podniecona tym wszystkim co mi pokazuje na usg i mówi, że rozum mi się wyłącza:/).

Hej dziewczyny:) wspominacie o usg genetycznym, mogłybyście mi tak w skrócie napisać co to takiego? i kiedy się to robi? Czy to włąśnie są badanie prenetalne? Przyznaję, że jestem kompletnie zielona w temacie :/ wstyd.
Ja mam wizytę dziś w mojej lekarki i ona mi mówiłą miesiąc temu, że teraz ten 11/12 tydzień to jest właśnie czas na prenatalne badania (o ile dobrze ją zrozumiałam bo zawsze jestem tak podniecona tym wszystkim co mi pokazuje na usg i mówi, że rozum mi się wyłącza:/).

odnoście badania USG genetycznego znalazłam bardzo szczegółowy opis Gynae.pl - Informacja Ginekologiczna - Gabinet USG 3D/4D

tak około 23-24 sierpnia troche o tym pisałyśmy cofnij sie o kilka stron może cos doczytasz interesującego

reklama
OK. Wielkie dzięki :)

pierewsze usg robi genetyczne robi sie miedzy 11 a 13 tygodniem plus 6 dni- robi sie je zeby zbadac przeziernosc karkowa przestrzen a miedzy glowka a pleckami - na tej podstawie wyklucza sie lub potwierdza jakies wady genetyczne ,rozne choroby- bada sie czy rozwinely sie organy ktore powinny byc widoczne na tyn etapie ciazy.

drugie wykonuje sie w 20 tygodniu (tez jest jakis przedzial) to kest tzw badanie polowkoe tu bardziej sie ksupia lekarza na narzadach wenwterzych przeplywac,kosciach placach, nosku,podniebieniu itd wykonuje sie tez ze wzgledu na wady genetyczne, takie same badania wykonuje sie sie z krwii tzw test PAPPA

asnula- super ze dzidz zdrowy i szkoda ze nie pokazalo co ma miedzy nozkami ;]

Do góry