reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

reklama
dla mnie insulina to juz na prawde ostatecznosc...tym bardziej, ze organizm pozniej wariuje i zauwazylam, ze dziewczyny mają większe skoki i rozne przeboje... coraz ciezej upilnowac, coraz wiecej jednostek...
ja nie dam sobie nic wcisnąć jak wiem, ze potrzeby nie ma. Nie mam zamiaru wierzyc mojej lekarce za grosz - nie ufam jej i mam ku temu podstawy. Wole na boku konsultowac się z kimś innym na ten temat i robic wywiady srodowiskowe itd;-)))
Ona to mysli, ze jak blondynka to durna i bedzie jak piesek tresowany:p

Jezeli chodzi o cesarke to zazwyczaj lekarze preferuja w terminie lub po.
Przed terminem to musze byc jakies wskazania np ta owinieta pepowina wokoł szyjki. Połozenie miednicowe nie jest wskazaniem do cc bo czekaja do konca ze moze sie odwrocic.

Pzred terminem porodu zazwyczaj szyjka jest "zakamienowana", zamknięta, nie rozpulchniona (zazwyczaj.. normalnie przebiegajaca ciąża) )a przy cieciu musi byc choć 1 cm rozwarcia, po to żeby odchody poporodowe miały którędy schodzić.
Inaczej gdy szyjka będzie zamknięta i zrobia cesarkę to bardzo prawdopodobne ze pojawi sie się gorączka .

Gdy kobitka jest w terminie lub po a rozwarcia dalej brak to kłada do szpitala i zakładaja cewnik do szyjki na rozwarcie, a przed ternimem tego raczej nie praktykuja.

Ja miała cesarke przy pełnym rozwarciu. Nie ustalana, wyszła gdy duza igłowka mojego synka nie wlazła w kanał i zaczał sie "podduszac".

perelandra
ale z czym inaczej?
cesarka cesarka .. wyjmna co sie da (dzicia, łozysko itp)
ale i tak organizm musi sie sam oczyscic i musi miec jak
wiec dlatego czeka sie do tego rozwarcia
albo "go robia"

perelandra
ale z czym inaczej?
cesarka cesarka .. wyjmna co sie da (dzicia, łozysko itp)
ale i tak organizm musi sie sam oczyscic i musi miec jak
wiec dlatego czeka sie do tego rozwarcia
albo "go robia"
a no z tym, że nie czeka się na rozwarcie, nie słyszałam też aby się je robiło specjalnie (żadna z dziewczyn z którymi rozmawiałam nie wspominała o tym), a cesarkę miały 1, lub 2 przed terminem zazwyczaj
ja tam się nie upieram, zapytam swojego lekarza za miesiąc jak to wygląda

reklama
Do góry