reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

reklama
Tak bardzo "na oko" i z moich obserwacji.. Oba usg, i to genetyczne w 11 tyg i połówkowe, mają za zadanie sprawdzić czy maluszki się prawidłowo rozwijają...
W tym pierwszym prenatalnym, gdzie m.in. mierzy się przezierność karkową (za duża może wskazywać na zespół Downa), ocenia się też ogólny rozwój dzieciątka. Tzn buźka (nosek, uszka), rączki, nóżki i ich paluszki, główka (czaszka!!, mózg!!!), kręgosłup, narządy wewnętrzne, pępowina itd. Czyli wszystko co się da na tym etapie, a jak wiadomo nasze dzieciątka są już w pełni wykształcone, teraz tylko będą doskonalić te narządy które powstały :)

W połówkowym najważniejsze są narządy wewnętrzne.. Bo je wtedy bardzo dobrze widać. Oczywiście pozostałe "zewnętrzne" też są badane i sprawdzane (pamiętam że przy Tymku gin liczyła wszystkie paluszki u każdej rączki i nóżki), ale najwięcej uwagi poświęcała na serduszko - czy jest poprawnie wykształcone, czy zastawki są ok itd.. )

W ogóle to przyniosłyście cudne wieści z wizyt :) jeszcze czekamy na pozostałe dziewczyny! jak tam wizyty wasze?

anula_mm super wieści fajnie,że to usg tak dokładnie zrobiła

ja nastepną wizytę mam za 2 tygodnie,mam nadzieję że wszystko jest ok i maluszek zdrowo rosnie,oj każda wizyta to stres

Cześć, Kobiety, miałam wczoraj genetyczne- USG i pobranie krwi. Jestem na początku 13 tygodnia,więc się zgadza to z zapodawaną ogólnie normą. Pan doktor orzekł, że wszystko dobrze, że usg dobry wynik dało, na krew musze poczekać do wizyty u innej pani doktor, któa akurat idzie na urlop - wiec jeszcze z miesiąc. Wtedy będzie konsultacja z panią genetyk.
To chyba tyle..
Dobrej nocki <śpioch>

dziewczyny które miały genetyczne prosze o infomacje czy było przez brzuszek czy przezpochwowo. Bo nie wiem czy zabrac męża... jak będzie przezpochwowe to nie będe kazała się mężowi spieszyc z pracy

pinula - ja miałam przepochwowo i przez brzuszek, bo "dowcipnie" dzidzia nie chciała profilu pokazać ;) a męża nie mam oporów zabierać na usg.. nawet te dowcipne ;) moja gin tylko kawałek ręczniczka papierowego kładzie na brzuszku i tyle ;)

reklama
dziewczyny które miały genetyczne prosze o infomacje czy było przez brzuszek czy przezpochwowo. Bo nie wiem czy zabrac męża... jak będzie przezpochwowe to nie będe kazała się mężowi spieszyc z pracy
ja identycznie jak ivi miałam i przez brzuch i przezpochwowo, dzidzia też nie chciała się ładnie ulożyć do USG jak pani dr chciała zmierzyć przezierność karkową, ale zapytaj męża może nie będzie się bał ;-)
lekarz i mi zakryła papierowym ręcznikiem część intymną :) a mąż i tak bardzie był wpatrzony w monitor niż śledzenie co mi robi pani dr :-)

Do góry