reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

reklama
He he to widzę Kamilaedi że dużo mamy "wspólnego" ze sobą grupa krwi, tak samo tyjemy :p:rofl2:

a tak w temacie to jutro ide po glukoze a we wtorek do laboratorium łeeeee :/ na samą myśl mi niedobrze :(

ja tez nic niewiem na temat zastrzyku ale on chyba po porodzie lub w trakcie ci daja ;-) bo ja mam a rh- a maz ma plus wiec jest konflikt serologiczny...
a ja we wtorek chyba do ginka ;-) juz sie doczekac nie moge az moja core zobacze ;-) ciekawe czy juz ma z jakies 800g ;-)

RH-

pisałyśmy kilka stron wcześniej na ten temat

chodzi o dodatkowe szczepienie bo to że po porodzie i poronieniu podawane jest nie ma wątpliwości

Po porodzie i poronieniu dostaje się bez problemu taki zastrzyk jest to standardowa czynność w przypadku par z konfliktem. Profilaktyczne podanie 150 (g immunoglobuliny anty D w 28 tygodniu ciąży wszystkim kobietom Rh (-) bez przeciwciał anty Rh uzupełnione podaniem poporodowym zgodnie z zasadami opisanymi powyżej zwiększa skuteczność profilaktyki do przeszło 99%.

tutaj jest taki cały artykuł, który szczegółowo opisuje dokładnie co i jak
http://www.maluchy.pl/pokaz_a_print.php3?nr=114
no :blink:

reklama
ja jutro spotkanie z polozna mam- musze sie jej zapytac o ta glukoze i dziewczyny z rh- wy dostajecie ten zastrzyk(impglobulina?czy jak to sie zwie?) w czasie ciazy?? i jak tak to w ktorym tygodniu??

Ja też mam ujemną grupę, ale o żadnym zastrzyku nic nie wiem (i raczej mnie to nie czeka, bo M też ma minus, więc u nas nie ma problemu). A całe życie byłam święcie przekonana, że mam grupę +; łeb bym dała sobie za to uciąć (ale za długo by opisywać).

ja tez nic niewiem na temat zastrzyku ale on chyba po porodzie lub w trakcie ci daja ;-) bo ja mam a rh- a maz ma plus wiec jest konflikt serologiczny...

No chyba nie do końca - bo jeśli dziecko odziedziczyło Twoja grupę, to też konfliktu nie ma. Konflikt jest, jeśli dziecko ma grupę + po ojcu. Na razie na pewno powinnaś mieć sprawdzany poziom antyciał Rh. A jak po porodzie się okaże, że dziecko ma grupę minus, to też nie ma zagrożenia dla kolejnych ciąż.
Dodam, że moja babcia urodziła czwórkę dzieci (tez miała grupę minus) - drugie i trzecie miało grupę + i wszytsko było dobrze - cała czwórka zdrowa (dopiero przy ostatnim dziecku, z grupą minus, wydalo się, że babcia jest ujemna)

Do góry