reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

reklama
He he to widzę Kamilaedi że dużo mamy "wspólnego" ze sobą grupa krwi, tak samo tyjemy :p:rofl2:

a tak w temacie to jutro ide po glukoze a we wtorek do laboratorium łeeeee :/ na samą myśl mi niedobrze :(

ja tez nic niewiem na temat zastrzyku ale on chyba po porodzie lub w trakcie ci daja ;-) bo ja mam a rh- a maz ma plus wiec jest konflikt serologiczny...
a ja we wtorek chyba do ginka ;-) juz sie doczekac nie moge az moja core zobacze ;-) ciekawe czy juz ma z jakies 800g ;-)

RH-

pisałyśmy kilka stron wcześniej na ten temat

chodzi o dodatkowe szczepienie bo to że po porodzie i poronieniu podawane jest nie ma wątpliwości

Po porodzie i poronieniu dostaje się bez problemu taki zastrzyk jest to standardowa czynność w przypadku par z konfliktem. Profilaktyczne podanie 150 (g immunoglobuliny anty D w 28 tygodniu ciąży wszystkim kobietom Rh (-) bez przeciwciał anty Rh uzupełnione podaniem poporodowym zgodnie z zasadami opisanymi powyżej zwiększa skuteczność profilaktyki do przeszło 99%.

tutaj jest taki cały artykuł, który szczegółowo opisuje dokładnie co i jak
http://www.maluchy.pl/pokaz_a_print.php3?nr=114
no :blink:

reklama
ja jutro spotkanie z polozna mam- musze sie jej zapytac o ta glukoze i dziewczyny z rh- wy dostajecie ten zastrzyk(impglobulina?czy jak to sie zwie?) w czasie ciazy?? i jak tak to w ktorym tygodniu??

Ja też mam ujemną grupę, ale o żadnym zastrzyku nic nie wiem (i raczej mnie to nie czeka, bo M też ma minus, więc u nas nie ma problemu). A całe życie byłam święcie przekonana, że mam grupę +; łeb bym dała sobie za to uciąć (ale za długo by opisywać).

ja tez nic niewiem na temat zastrzyku ale on chyba po porodzie lub w trakcie ci daja ;-) bo ja mam a rh- a maz ma plus wiec jest konflikt serologiczny...

No chyba nie do końca - bo jeśli dziecko odziedziczyło Twoja grupę, to też konfliktu nie ma. Konflikt jest, jeśli dziecko ma grupę + po ojcu. Na razie na pewno powinnaś mieć sprawdzany poziom antyciał Rh. A jak po porodzie się okaże, że dziecko ma grupę minus, to też nie ma zagrożenia dla kolejnych ciąż.
Dodam, że moja babcia urodziła czwórkę dzieci (tez miała grupę minus) - drugie i trzecie miało grupę + i wszytsko było dobrze - cała czwórka zdrowa (dopiero przy ostatnim dziecku, z grupą minus, wydalo się, że babcia jest ujemna)

Do góry