reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Mini takie badania Nam przysługują w ramach opieki na NFZ, faktycznie tokso tu nie ma ale wyczytałam że toxo, różyczka i cyto kobietom w ciązy w ramch NFZ jak najbardziej przysługują, tylko lekarze niechętnie wystawiają
Tu macie wykaz wszystkich badań które Nam przysługują w danym okresie ciąży
Prawa Pacjenta - Jestem w drugim miesiącu ciąży. Jakie świadczenia przysługują mi bezpłatnie? - porady prawne, stowarzyszenia pacjentów, ochrona zdrowia, rzecznik praw pacjenta, prawa pacjenta

p.s wrzucę Wam jutro jak wygląda moje skierowanie, jest to kartka na której są wypisane wszystkie badania na każdy etap ciąży a lekarka na wizycie zaznacza tylko etap na którym ja jestem i te badania mi wykonują

Ostatnia edycja:
reklama
witam pamietacie mnie ;-) troszke mnie nie bylo praca praca a jak bylam chora nie mialam sily niestety... rozlozyło mnie na tydzien w pon wracam do pracy a co do polowkowych czekam na drugie juz usg polowkowe bo niestety na pierwszym sie zbytnio nic nie dowiedzialam zle sie dziecko ulozylo. a nastepne mam 27.10 wiec coraz blizej ;-) dam znac co i jak po wizycie mam nadzieje ze sie wkoncu dowiem bo mysle ze dziewczynka ale nie jestem pewna w 100% tylko przeczucie... milej nocy ;-)

Ale super:) posypie się wizyt znów!!:))

A macie co wizytę badania z krwi zlecane? Bo u mnie lekarka patrzy na wyniki i nie zawsze daje na kolejny miesiąc skierowanie
wiecie co a ja mialam narazie tylko raz :-( krew,cyto i toxo....nawet nie mialam badania moczu.zakladam ze skoro wszystko ok i czuje sie dobrze to tak ma byc ... a moze sie doprosic co?

antygen rh to badanie czy po poprzedniej ciąży/poronieniu i podaniu immunoglobuliny nie zostaly żadne antygeny moje grożące dziecku (ja mam rh- mąż rh+ , więc mamy konflikt). Na to oczywiście miałam skierowanie od lekarki. grupy krwi drugi raz nie robiłam, tylko przepięłam wynik z poprzedniej karty ciąży;)

każdy lekarz prowadzi inaczej,ja badania miałam wszystkie podstawowe i na antygeny tez i toxo również
teraz mam tylko badanie moczu bo poprzednio źle wyszły
a badania w ciąży sa wszystkie bezpłatne,nie ważne gdzie się mieszka w Polsce

a połówkowe mam 25 października,więc juz niedługo

Ostatnia edycja:
Miska są bezpłatne jak masz skierowanie :dry:
Bez skierowania musisz zapłacić i nie ważne że jesteś w ciąży ...

Atomówka dzięki bardzo , wynika z tego że nie ma dużo badań obowiązkowych w ciąży . Są tylko te podstawowe ....
Nie ma toxo , cytomegali , różyczki więc to już zależy od lekarki i pewnie od dyrektorki przychodni

Co do wielkie brytanii i jego "dziadowskiego" systemu słuzby zrowia

Wszystkie leki na recepte (na mleko ,na leki gdy dziecko chore)
dla mamy i dziecka do roku czasu sa za darmo
idzisz do pierwszej lepszej apteki

mama tez ma dentyste za free, za wsio ,po roku czasu za pewne dentystyczne sparwy sie płaci...

Kindzia koleżanka mieszka w Anglii i właśnie mi mówiła że wszystko : mleko , kosmetyki, ma tam za darmo .
W stanach chyba jest podobnie :tak:
Kurcze szkoda że w Polsce tak nie ma , choćby takie podstawowe mogli by dawać jak linomag czy witamina D :tak:
Jutro idę na wizytę , jestem ciekawa moich wyników . Boję się o tą cytomagalie ... prześladuje mnie już od tamtej ciąży :wściekła/y:
Trzymajcie kciuki bardzo proszę :sorry2:

reklama
Do góry