reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

Kochane, jeszcze jest wczesnie,by czuc ruchy,czy codziennie czuc ruchy. Tez duzo zalezy od polozenia dziecka i lozyska.Bo jak jest lozysko z przodu to mozesz pukac i stukac i dzidzus daleko:-) u mnie tez byly duze przerwy w kontakcie z maluchem.najpierw sie cieszylam, ze poczulam juz w 13 tygodniu, a potem jak kilka dni nie bylo kontaktu to tez nie kapowalam o co chodzi. ale regulanie u mnie zaczelo sie dopiero od tego tygodnia.a tak jak Ty Grudnioweczka jestes w 17 tygodniu to wcale nie powiedziane,ze codziennie musisz czuc;-)to jest bardzo roznie u roznych kobiet i nie ma zadnych regul na to. za wczesnie jeszcze, by sie martwic tym. Co innego,jak bys napisala np. w 25 tygodniu,ze od 5 dni np. absolutnie nic nie czulas, to bym Cie do lekarza wyslala:tak: Ikasia u Ciebie tez jeszcze czas:-)
ja raz tak mialam po 30 tyg. bylam zabiegana bo przyjechali goscie i sie przygotowywalam 3 dni, biegalam po sklepach itp,dzidzia tak gleboko zasnela,ze jak goscie pojechali, to nagle zrozumialam,ze ja dzidziusia wogole nie czuje.pojechalam do szpitala na taki oddzial dla ciezarnych,gdzie polozne tak zaczely ruszac brzuche ze dzidzie obudzily:-) ale samej raczej nie polecam jakis kombinacji z brzuchem.
tez jak sie np. jest zajetym to nie ma czasu na zastanawianie sie nad ruchami i wtedy wydaje nam sie,ze nic sie tam nie dzieje,takze glowa spokojna dziewczyny:-)

reklama
Ja np. Jak sie połoze widze golym okiem gdzie dupcie wlozyl bo wybulony bardziej jest tam brzuch

albo jak sie przekreca to napina i nie wiem ale robi mi sie wtedy niedobrze ze musze usiasc

i jeszcze jak leze i se napnie dziecko wygnie nie wiem co tam za okrobacje odchodza ale jest wybulony napiety i czasami nie wiem tak szybciutko jakby pulsowalo jakby nie wiem mega przyspieszona czkawka odbijanie nie wiem do czego to porownac ale tak raz dziennie podskakuje

kaha - kciukasy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

grudnioweczka - mój fasol nie ruszał sie też 3 dni chyba - znaczy nie czułam i też wariowałam. Wczoraj jadłam co tylko mozna, zmieniałam smaki, raz na słodko i czekałam...raz na kwaśno...raz na słono...i tu zareagował, mało pępka mi nie wyrwało:) popróbuj i Ty może tak?

Ikasia - poczujesz i Ty, ale rozumiem, ze doczekać się nie możesz. Jak poczujesz, otwieramy szampana:)

Pustiszi- może naciska Ci na jakiś narząd dlatego Ci niedobrze, tak sobie wyobrażam.
A co do czkawki, to moja Olka jak byłam z nią w ciąży to miała czkawkę ze 3 razy dziennie. Kiedyś był dzień bez czkawki to się martwić zaczęłam. Potem po porodzie przez jakiś czas też była często czkawkująca.

Ikasia, ja chyba też jeszcze nie czuję... Znaczy czasami mi się wydaje, że jednak, ale to rzadko i ciągle mam wątpliwości czy to jest dzieć, czy coś innego. Fakt, że ja przed ciążą najszczuplejsza nie byłam, a to też ma znaczenie.
Jak byłam tydzień temu w przychodni, to mi lekarka powiedziała, że na spokojnie tak koło 20. tygodnia powinnam poczuć najprawdopodobniej, więc czekam...

ja mimo tego ze to druga ciaza I juz 20 tyd to ciagle czuje tylko sporadycznie...u mnie to moze byc przez to wielkie lozysko na przedniej scianie. Poza tym tlumacze sobie ze to w koncu dziewuszka I moze byc delikatniejsza ;p :)
Ale faktycznie pamietam jak mlody mial czkawki w brzuchu :) Mega odlotwoe uczucie jak tak cala podskakujesz w srodku :)))
No niech ten moj dzidzioe sie zacznie wiecej ruszac.... Narazie czuje ja kilka razy dziennie tylko I to tak po jednym puknieciu I koniec...Jakas leniwa ta cora moja :)

Kacha- kciuki &&&&&&&&&
Inomama - juz pisalam ale powtorze jeszcze raz:) Ciesze sie ze juz u ciebie po wszystkim I ze wszystko jest ok :) welcome back :)

Justynaj ja sama budzilam malucha w poprzednich ciazach :p ale ten puki co nie reaguje na nic. Sam chce to kopnie. Mowicie ze dziewuszki takie spokojne ??
Ojj mogloby sie sprawdzic hehe.

To dziecka czkawka ??? :szok: To nie jakis moj skUrcz przy jego fikaniu ?? :szok:
heheh no moze byc czkawka :) Jesli to jest regularne takie podskakiwanie I trwa jakis czas to napewno czkawka :) Znaczy u mnie to bylo duzo pozniej ...gdzies tak po 30tym tyg. wiec nie powiem ci na 100% ze u ciebie tez tak jest :) ale generalnie tak, dzieci maja w brzuszku czkawki I mamy to czuja :) Ja pamietam moj mlody to mial czasami nawet 4-5 razy dziennie :) No I oczywiscie jak sie urodzil to tez czesto miewal ale tylko jak byl malutki :) potem jakos tak mu przeszlo...

reklama
Hej,
Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze.
Inomama, super, że jesteś już po. Teraz wszystko będzie dobrze :-)
Ikasia, ja też jeszcze nic nie czuję. Absolutnie NIC.

Do góry