reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

milusia: czyżby ktoś tu miał wtedy urodziny 25 stycznia heheh :-D:cool2:;-)
Hope: no to sobie razem przeczekamy ten styczeń, bo ja przed połową mowy nie ma i nie rodzę :-D dopiero tydzień do pracy nie chodzę, ale za to mam wigilię u siebie i ciągle coś do zrobienia - chcę w końcu odpocząć sobie...
Sylka: kciuki za ciebie trzymam - trochę się pomęczysz w tym szpitalu z leżeniem, ale dasz radę!

reklama
Sylka A mi strasznie swedzi brzuch. Dzis posmarowalam Fenistilem bo bym skore zdarla, poza tym nic. Zauwazylam te swedzenie odkad brzuch mi opadl. Priby watrobowe i bilirubine mialam robione gdzies w 2 trymestrze bo wtedy doslownie wszystko mi swedzialo. A te spojenie lonowe gdzie jest? Bo mi to boli tak jakby kosc na wzgorku lonowym.
U mnie juz zadnej wizyty, zadnej kontroli. Moge co najwyzej do swojego lekarza zadzwonic i pogadac
AGAGSM o ile uda mi sie miec te CC. No ale mam nadzieje ze nie mam tam zadnego paskudztwa
MILUSIA ja w pierwszej ciazy to nawet nie slyszalam o zadnym wymazie z pochwy

Dziewczyny, są dwa rodzaje ktg. Jedno automatycznie zapisuje ruchy, w drugim się samemu wciska guzik, gdy się poczuje (jak na mój gust mniej miarodajne, bo ja np.nie zawsze wszystkie ruchy czuje). Te czerwone cyferki to tetno dziecka a te zielone to aktywność skurczowa macicy. Skąd położna wie, ze dziecko się poruszyło,jesli nie wciśniemy przycisku? Domyśli się, bo w momencie, gdy dziecko się rusza, jemu skacze tetno a u nas macica reaguje na jego ruch. Stad te 20tki czy 30tki na zielonych cyferkach. Potem tetno dziecka się zapisuje jako jedna krzywa, aktywność skurczowa jako druga krzywa a ruchy jako takie kreseczki. Miałam i takie, i takie ktg w dwóch różnych szpitalach, wiec dopytywalam :)

Słuchajcie, potrzebuje zaświadczenie o przewidywanym terminie porodu. Myślicie, ze w tej sprawie moge iac do jakiegokolwiek lekarza, czy musi być moja lekarka prowadząca? Ona bedzie dopiero w styczniu, a mi juz potrzebne :(

Dziewczyny, są dwa rodzaje ktg. Jedno automatycznie zapisuje ruchy, w drugim się samemu wciska guzik, gdy się poczuje (jak na mój gust mniej miarodajne, bo ja np.nie zawsze wszystkie ruchy czuje). Te czerwone cyferki to tetno dziecka a te zielone to aktywność skurczowa macicy. Skąd położna wie, ze dziecko się poruszyło,jesli nie wciśniemy przycisku? Domyśli się, bo w momencie, gdy dziecko się rusza, jemu skacze tetno a u nas macica reaguje na jego ruch. Stad te 20tki czy 30tki na zielonych cyferkach. Potem tetno dziecka się zapisuje jako jedna krzywa, aktywność skurczowa jako druga krzywa a ruchy jako takie kreseczki. Miałam i takie, i takie ktg w dwóch różnych szpitalach, wiec dopytywalam :)

Słuchajcie, potrzebuje zaświadczenie o przewidywanym terminie porodu. Myślicie, ze w tej sprawie moge iac do jakiegokolwiek lekarza, czy musi być moja lekarka prowadząca? Ona bedzie dopiero w styczniu, a mi juz potrzebne :(
a lekarz rodzinny na podstawie karty ciąży nie może Ci wypisać?

Agagsm zgadza się:-D(moja teściowa też ma tego dnia:cool2:)

Marika mnie jak swedzialo przed przyjsciem do szpitala to tez miedzy innymi brzuch, ale jak Ciebie tylko brzuch to moze skora jest napieta szybciej sie wysusza i dlatego. JAk sie niepokisz to zawsze mozesz zrobic badania.

Trzymam kciuki za udane wizytty.

reklama
Jak swędzi skora brzucha to najbardziej prawdopodobna opcja jest to, ze jeszcze troche i zrobią się rozstępy. Mało ładne, ale przynajmniej martwic się nie ma czym.

Ja w karcie ciąży w ogóle nie mam wpisanego terminu porodu :/

Do góry