reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

Panna - suuuuuper!!!! gratulacje i bardzo ale to bardzo sie ciesze!!!! Pierwsze takie wazne badanie u styczniowek za nami :)
Ja jade dzisiaj wieczorem i jak zwykle trzese gaciami. A do tego wszystkiego mam okropny bol gardla i zatkany nos:) Boje sie ze znow mi sie zatoki odezwaly :( Juz w tym roku mialam jedno zapalenie i 2 tyg. wyciete z zyciorysu ;/ ehhhh zawsze cos...
Ale prosze o kciuki kolo 18.30-19. Bardzo sie przydadza...

reklama
panna nikt - cudowne wieści!!! gratulacje udanej wizyty:)

Anbas - ja dziś też z bólem zatokowym się obudziłam, nie wiem skąd skoro w domu jestem cały czas. Ale już sprzęt do płukania wyjęłam...trzymam kciuki za Cię!

Anbas - ale bym się chciała zamienić ja już tak pragnę zobaczyć mojego malca eeh.. :) będzie dobrze rączki nóżki machające patrzałeczki czarne malutkie oooch .... 3 mam kciuuuuki :)

Wiecie co ja chyba wygłodniała jestem jakaś zobaczyłam że strona 69 zwykła strona a jednak w głowie od razuuuu... :tak::-D:-) Ide pod prysznic heh aż się sama siebie zawstydziłam :)

Mogę się zapisać na badanie kontrolne 26 czerwca z góry danke :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Pustiszi - normalna jesteś!:) ja się ocierałam rano jak kotka o mojego:) chociaż kurde strach we mnie i w Nim jest...

panna gratulacje
dziewczyny mam pytanie czy któraś miała moze w poprzdniej ciąży robione badania prenatalne - bo w sumie nie wiem zapisałam sie a nie wiem co beda mi mierzyc:) głupio się przyznać. z córką nie byłam na tych badaniach ale teraz ide bo juz wiekowa jestem i troszkę bardziej się boję

Pustiszi - normalna jesteś!:) ja się ocierałam rano jak kotka o mojego:) chociaż kurde strach we mnie i w Nim jest...
Heh tak jak i ja dzisiaj otworzyłam oczy pokokosiłam się, naprzytulałam :) i właśnie ta obawa... ale już na następnym badaniu wypytam o wszystko co by nie patrzeć w sklepie na ceny jak na kamasutre :)

Anbas, oczywiście ze będziemy kciuki trzymać i będziemy myślami z Tobą. :)

Dona, o jakie badania pytasz o usg w 12 tyg? Czy bardziej inwazyjne jak amnio?

teraz jestem w 11 tyg i 2 dniu wiec to juz 12 tydzien a badania prenatalne wyznaczyli mi na podstawie ostatniej miesiaczki na 1lipca wiec to juz bedzie 13/14 tydzień. nie amnio tylko zwykłe badania. ale zastanawiam sie co przy okazji sprawdzają

reklama
teraz jestem w 11 tyg i 2 dniu wiec to juz 12 tydzien a badania prenatalne wyznaczyli mi na podstawie ostatniej miesiaczki na 1lipca wiec to juz bedzie 13/14 tydzień. nie amnio tylko zwykłe badania. ale zastanawiam sie co przy okazji sprawdzają

Dona- te badanie usg genetyczne to mozna robic do 13+6 tak ze luz - jesli nie bedziesz miala skonczonych 14 tyg bedzie ok.
Na badaniu Usg beda sprawdzac przeziernosc karkowa, obecnosc kosci nosowych, przeplywy chyba tez, czy serduszko jest ok, czy torfoblast/lozysko jest ok. Moze tez ocenia ilosc plynu owodniowego. I to mniej wiecej tyle. A do tego mozna robic dalej te testy z krwi. To wszystko razem okreslane jest jako test PAPPA.

Z tym ze na podstawie wynikow USG i wynikow krwi lekarz (komputer) moze wyliczyc tylko PRAWDOPODOBIENSTWO jakiejs wady czy choroby genetycznej. Wiec w przypadku podwyzszonego ryzyka (tzn. jesli np, przeziernosc wychodzi zwiekszona czy tez lekarz ma jakies watpliwosci) taki wynik to czysta matematyka i nie ma wiele wspolnego z medyczym wynikiem badania. Bo wspolczynniki jakkie nam wychodza to jedynie statystyczny wynik ile kobiet o takich samych parametrach urodzilo chore dziecko.
Moim zdaniem zamiast fundowac sobie taki stres (chodzi mi o dodatkowe badanie krwi i prawdopodobienstwo) chyba lepiej jednak zadcydowac sie na amniopunkcje i miec pewnosc (oczywiscie w przypadku watpliwosci).
Nie zrozumcie mnie teraz zle...Niektore kobiety wcale se na nie nie decyduja gdyz taka wiedza nie jest im potrzebna. Niektore, mimo iz z cala pewnoscia dziecko urodza to chca wiedziec zeby ew. sie przygotowac. Ale znam i takie przypadki w ktorych sam lekarz powiedzial otwarcie pacjentce, ze jesli wyniki beda zle- cytuje : "zakonczymy ta ciaze":baffled:

Do góry