reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

reklama
Marika nie chce podwazac niczyich kompetencji ani zdania na temat tego dopelherz magnezu ale on jesst o d.... rozbic moze stad wciaz masz skurcze?? kiedys pisalam o magnezie ... a dopelherz ma duzo jonow na opakowaniu napisane ale malo z nich sie przyswaja ze wzgledu na to ze magnez ktory jest tam zawarty jest w postaci tlenku magnezu (i przyswaja sie w max 3-4%) czyli w tym przypadku z 400 jonow przyswajasz 12 mg jonow... a jeszcze jak dzielisz na pol to jest to baaaaaaaardzo malo
ja ze swojej jednej tabletki LAKTOMAG przyswajam ok 60mg jonow (czyli 5 razy wiecej niz dopelherz), a mam zalecone 4 razy dziennie brac

Ostatnia edycja:
Kasienka, znawco Ty mój :) a jak oceniasz Maglek B6? 51mg Mg2+ (mleczan magnezu) + 5mg B6. Ja tego biorę 3x2 tabletki bo mi strasznie nogi latały (chociaż teraz wystarcza jak biorę 2x i już jest lepiej)

Salli to nie ja znawca jestem :p tylko bloga znalazlam pewnej farmaceutki :) a oto jej wypowiedz na tempat maglek

"Preparat "Maglek B6" zarejestrowany jest jako lek, a nie suplement diety, co oczywiście jest plusem. Magnez występuje w formie łatwo przyswajalnego mleczanu magnezu, choć jego dawka nie jest jakaś szczególnie duża, bo w 1 tabletce 51 mg jonów magnezowych, ale tak z reguły jest jeśli preparat zawiera sól organiczną. Oceniam go pozytywnie :) natomiast jeśli jest duży niedobór magnezu i są jego objawy, trzeba by odpowiednio dostosować dawkowanie."

ja natomiast mysle ze jesli bierzesz 3x2 to bierzesz ogolnie wiecej niz ja :) bo ok 300 jonow magnezu dziennie ... a ja 250 :)

Milusia

"W "Asparginie" magnez występuje w postaci wodoroasparaginianu. Jest dobrze przyswajalny, bo jest to połączenie organiczne, natomiast... Dawka jonów magnezowych jest bardzo niewielka, bo 17 mg jonów magnezu w 1 tabletce."\

Dona
co do slow-mag to z komentow wyczytalam ze jest w miare dobry, bo 1. wchlania sie w jelitach a tam ogolnie najlepiej magnez sie wchlania, 2. ma 64 jony magnezu ale, zawiera magnez wpostali chlorku magnezu czyli soli neorganicznej ktorej wchlania sie ok 30-40% czyli z tych 64 mg jonow, w jednej tabletce do organizmu wchlonie sie ok 20 jonow ... wiec to tez zalezy od dawki jaka przyjmujesz

wiec podobnie oba preparaty

Dzięki Kasienka :) Czyli dobry mam :)
Jako ciekawostkę powiem Wam co mi poradziła jeszcze moja pani neurolog (a w sumie magnez się w neurologii bardzo sprawdza). Mam wrażenie, że kiedyś już Wam to pisałam, ale nie pamiętam gdzie i czy mi się nie wydaje.
Otóż, mimo że się bierze dobre preparaty magnezowe to dobrze jest też dostarczać magnez inną drogą wchłaniania. I ona bardzo poleca... dosypywanie do kąpieli lub moczenia nóg chlorku magnezu sześciowodnego (np ten Chlorek Magnezu Sześciowodny Oryginalny Certyfikat (3722661552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.). Ponoć doskonale uzupełnia niedobory magnezu i wspomaga "leczenie" tabletkami z Mg. :)
Ach ta moja skleroza... a miałam go sobie kupić kilka miesiąecy temu...

reklama
Kasienka a neomag skurcz +potas????????????????????biorę 3x2,chciaz dzisiaj nie mam dopiero za 2 godziny wezme=ę bo mi się skonczyl a brzuch się stawia,jak wstaję a jeszcze dzisiaj na 15 do pracy.Wprawdzie siedząca ,ale wolalabym leżącą:-D

Do góry