reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

Dona ja ostatnio tez miewam podobne bole, tak jakby jajniki, ale to tak mnie pokluje chwile i przechodzi.
W ogole ostatnio moje kochane malenstwo mniej aktywne jest, chociaz rano mnie skopal to czestotliwosc tych kopniakow w ostatnich dniach jest mniejsza...az to leniuszek jeden. Wole czuc te kopniaczki nawet jak nieraz juz bola:-)
A te proby watrobowe robi sie po to , zeby wykluczyc ewentualna cholestaze , chociaz wyczytalam ze najczesciej pojawia sie ona jesli juz, dopiero ok 30tc. ja mialam z Dawidem w 36 tc okropny swiad nog, stop, a pozniej calego ciala. To trzeba leczyc farmakologicznie a nawet czasami na patologii, bo moze wywolac przedwczesny porod. Za duzo wydziela sie enzymow watrobowych co moze byc wlasnie niebezpieczne jesli jest nie kontrolowane.

reklama
Sylka przepisze ci wszytsko co było badane, a obok normy
Kreatynina 0,76 mg/dl MIN 0,50 MAX 1,20
eGFR >60
Próby wątrobowe
AST 22 U/l MAX 35
ALT 14 U/l MAX 35
Bilirubina całkowita 0,52 mg/dl MIN 0,30 MAX 1,20
Fosfataza zasadowa 60 U/l MIN 30 MAX 120
GGTP 10 U/l Max 38

U ciebie wyniki wyszły dużo za duże, ja przed badaniem do godziny 18 zjadłam lekką kolacje i następnego dnia rano na czczo poszłam na pobieranie krwi.
Oby u ciebie te drugie wyniki wyszły dobre
Dona takie badanie prób wątrobowych robi się, żeby wykluczyć zatrucie ciążowe, a powoduje je utrudniony przepływ żółci przez wątrobe. Wyniki tych eznzymów mają to pokazać

dziewczyny z tą chloestazą to wcale czasem tak łatwo nie da się jej wykryć. moja koleżanka miała cholestazę utajoną... wyniki wszystkie były ok, a dziewczyna mało się na śmierć nie zadrapała. oczywiście urodziła miesiąc wcześniej, jak przystało na tą chorobę. ale w szpitalu nie wiedzieli co jej jest, dopiero pod koniec odkryli to dziadostwo.

No to rzeczywiscie mialam za duze to ALT, do jutra chyba osiwiej z nerwow. Ja teraz ju bede pod kontrola z tym, bo podobno jak ma sie w pierwszej ciazy cholestaze to w drugiej tez sie pojawi, mnie poki co skora nie swedzi ..mam nadzieje ze wyniki wyjda dobre jutro.

Vinga ojoj, to faktycznie podłe choróbsko. Mi przestało swędzieć od kiedy pije wapno, wyniki tez dobre, więc to wykluczam. Czytałam, ze jak cholestaza wystąpiła w pierwszej ciąży to w następnej tez możemy się jej spodziewać. A później nie można stosować antykoncepcji hormonalnej, z racji obciążenia wątroby. Trzeba szukać czegoś co działa inaczej, krążki, plastry, itp

Dziewczyny, za godzinkę spotkanie z dzidziolkiem :D:D już się nie możemy doczekać i mój co chwila mówi "idziemy już?" i niemal czeka w drzwiach. A oboje zasmarkani, kaszlący i ledwo żyjący. Ale nie dał się namówić żeby zostać w łóżku, bo cyt "widzenia z dzieckiem nie będzie mi nic ograniczać" hahaha, wariat mały :)
Trzymajcie kciuki żebyśmy zobaczyli co czai się w kroku dzidziola ;)

Sali trzymam kciuki, żeby dzidzia ujawniła co ma między nózkami

Dziewczyny a wy w dziewczynkę wierzycie tak na 100% często dopiero później wychodzi, ze to jednak chłopiec. Tak po 30 tyg

reklama
Heheh...no wlasnie z tymi plciami dzidiolkow to podobno tak mowia: jak chlopak to na 100% bo jak siusior jest to raczej nie odpanidnie :-D a dziewczynka niby przewaznie mowia ze na 95% (jesli w zaawansowanej ciazy nadal nie widac siusiaka) :-) bo niby te 5 % dla siusiaka gdzies zawinietego" :)
No chociaz mi lekarz powiedzial ze na stowe dziewczynka :) No zobaczymy za 3.5 miesiaca :)

Do góry