reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

Olich aj moja też mi żałuję głupiego wydruku... :-(

Blue
ja szybko rzuciłam ale przez nudności... później miałam zagrożenie porodem i DZIĘKOWAŁAM BOGU ŻE NIE PALIŁAM!!! Bo gdyby Konrad był wcześniakiem miałby mniejsze szanse jako dziecko matki palące... teraz miałam po prostu tą motywację że historia mogła się powtorzyć i nie miałam odwagi palić dalej.

No i umówiłam się na wizytę na 21 sierpnia!!! Zobaczymy czy nie będę żałować bo ja tam jeszcze nie byłam nigdy...

reklama
ja tez paliłam ale jak tylko doweidzilam sie o ciazy z oliwka od razu rzucilam papierosy i wcale nie bylo to trudne, przez 2 lata nie palilam, zaczelam po poronieniu, mylalam wtedy ze to tylko tak pojedynczy papierosek dla relaksu no i wsiaknęłam znowu, ale na poczatku ciazy znowu rzucialam bez problemu

Salli, 17 tydzień to już 5 miesiąc? Mój suwaczek pokazuje 4, chyba od 18 będzie dopiero 5?

Gdzieś czytałam, że miesiąc przyjmuje się jako 4 tygodnie 1 m-c 1-4tydz, 2m-c 5-8tydz, 3m-c 9-12tydz, 4m-c 13-16 tydz, więc 17tydzień wychodzi jako początek 5 miesiąca :) Jak znajdę namiary to podrzucę.
A z drugiej strony, widziałam też podział I trymestr - 13 tygodni (1-13), II trymestr - 13 tygodni(14-26), II trymestr 14 tygodni(26-40) i z tego by wynikało, że 5yt miesiąc jest od 18 tygodnia... awwwww.... skołowana jestem :D

yay..to jest jeszcze bardziej zagmatwane :D
Znalazłam dkładny podział :D i wychodzi z tego.... że kolejne miesiące mają rózną liczbę tygodni :D i 18 tydzień wlicza się do 4tego miesiąca...
masakra. Same zobaczcie http://trymestr.pl/ciaza-miesiac1.html

Ostatnia edycja:
II trymestr jest od skończonego 14 tygodnia a III trymestr jest na pewno od 28 tygodnia :tak: ostatni trymestr trwa do 42 tygodnia bo 2 tygodnie po terminie jest jeszcze dozwolone. Tak mi mówili w szpitalu jak leżałam.

Znalazłam jakiś temat na BB o tym :D
Oto jakie liczenia podawały :D

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

I jak tu liczyć? :D

-----------
A co do palenia... Ja paliłam przed ciążą paczkę dziennie. Potem papierosy przestały mi smakować i jak zrobiłam test to dowiedziałam się dlaczego ;)
Teraz czasem mam chęć zapalić. A jak chęć jest bardzo duża, no cóż... zdarza mi się wziąć maszka. Ale to jest raz na dłuuugi czas, bo czemu się męczyć, wkurzać i stresować. Nawet w biernego palacza się nie bawię, bo wyganiam mojego na klatkę schodową na papierosa, żeby w domu nie palił.
Gorzej by chyba było gdybym z a M chodziła i wdychała niż gdy wezmę tego maszka i się uspokoję na dłuższy czas ;)

Ostatnia edycja:
olich - gratulacje wielkie!!!!!!!!!!!a baba wstrętna niech Ci nie zepsuje tych chwil!

salli - ja tak czy siak, jestem w II trymestrze - yupi:)

reklama
Do góry