reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

Moja na 31t3d - ważyła 1555 g, a to wskazywało na 29/30tc
To podobnie mamy z waga u dzieci.
Moja miała w 31 i 1 dniu 1,5 kg i wskazywało na 30 tydzień to się zgadza wg od zaplodnienia
Ale mnie przeraziło ze brzuszek na 30 tydzień a główka na 33 tydzień,ale lekarka mówiła ze wszystko w porządku

reklama
Mi ginka tłumaczyła że wszystkie te pomiary razem dają wagę.... cóż nie ja lekarzem jestem... ale fakt że mały udo miał na prawie 33tc...

Emilkę urodziłam w 41tc i ważyła 3800g... dałam radę więc i teraz pewnie dam

najczesciej oprogramowanie do aparatow usg liczy wage na podstawie dlugosci kosci udowej a inne wymiary takie jak obwod i srednica glowki i brzuszka pokazuja ewentualne rozbieznosci. wiadomo ze jesli z dlugosci kosci udowej wyjdzie ze dziecko waga wyprzedza swoj wiek a z pozostalych wymiarow wiek jest wczesniejszy to bedzie to oznaczalo ze ma po prostu dlugie nogi ;)
np na moim ostatnim usg wyszlo ze waga oszacowana na podstawie dlugosci kosci udowej wskazuje na plod 'starszy' o 2tygodnie i pozostale wymiary tez temu odpowiadaly.

Hejka, byłam wczoraj na wizycie, ale nie wiem ile mały urósł. Gin włączył usg, znalazł buzię, przełączył na 4d, popatrzyliśmy jak mały ziewa i się w głowę drapie (słodki widok:-)), no i zas przełączył na 2d i poprzejeżdżał po całym dziecku i nie tłumaczył tym razem dokładnie co robi tylko tak jakby sam do siebie mruczał "To dobrze, to dobrze, to też dobrze" Wreszcie wyłączył i mówi "Wszystko w porządku". Synek był główką w górę i stąd miałam wrażenie że mniej się rusza. Dziś rano przekoziołkował spowrotem i znów czuję prawie ciągle kopniaczki i spacerki nogami:-)
Wyniki krwi nadal spadały więc do witamin dorzucił mi żelazo Tardyferon Fol i przypominał o diecie żeby jeść wątróbkę cielęcą itd.
Na krwisty katar powiedział ze to normalne, nic nie przepisał tylko kazał powietrze w pokoju nawilżać. AscoRutiCal mogę brać, mężowi pomógł może i mi pomoże.
A na infekcję jeszcze jedna porcja antybiotyku:-(

No nic nie mam, pooglądałam tylko sobie dzidzia na monitorze, ale też nie gniewam się na gina bo nie musiałam płacić za usg, zapłaciłam jak za samą wizytę, jak dla mnie to spory plus:-)

Alutka, to kawal baby z Emilki bylo. To i drugie moze bedziesz miala takie. Mi polozna mowila, ze z reguly kazde kolejne dziecko jest wieksze niz poprzednie. No i chlopcy sa z reguly wieksi niz dziewczynki. Ale pocieszala, ze ja teraz jestem na diecie cukrzycowej to moze wieksze nie bedzie.

Nie do końca wiem gdzie poruszyć ten temat więc piszę tutaj - czy bierzecie może jakieś preparaty magnezowe, a jeśli tak to jakie? Bo mam w nocy takie skurcze łydek, że wytrzymać nie mogę...

ja nic nie biorę ale tez zaczeły mi sie pojawiać. nie było tego duzo. We ferie pierwszy skurcz łydek i niedawno kolejne dwa. ból prze okropny. Zapomniałam niestety powiedziec o tym doktorce. ale a razie nie martwię się bo taka sytuacja była tylko trzy razy

reklama
ale mi się ciśnienie podniosło po dzisiejszej wizycie:wściekła/y:
dostałam skierowanie na USG, dzwonie a bab mówi ze terminy na maj:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:a ja jej mowie ze w maju to ja już rodzę:wściekła/y: no żesz k**** nasza służba zdrowia i tym sposobem juz nie będę mieć USG

Do góry