reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

witam!!

Efunia - czytaj podczas karmienia. Czas szybciej biegnie, a i szybciej możesz zacząć naukę. Wiem co czujesz bo jeszcze niedawno byłam kłębkiem nerwów. Tymek zresztą też. On chciał wiecznie ssać pierś ja mu to ograniczałam, on się złościł ja też. Niepotrzebnie. Wystarczyło dokładnie rozpoznać jego potrzeby. Marudził bo chciał spać, a najlepiej zasypia się przy cycku dlatego robił wszystko żebym mu go dać. Ja to odczytywałam za głód. Przetrzymywałam go, ale i tak zazwyczaj dawałam pierś szybciej niż powinnam. Tymek nie spał, miał przepełniony brzuszek, kiepski nastrój i najptrawdopodobnie dyskomfort w brzuszku ... Obłęd ...

reklama
Efunia - intensywny wzrost? a czy napewno idzie to rozpoznać? bo ja chyba nic takiego u mojego dziecka nie zauważyłam. Serio ja nie wiem kiedy u Tymka coś takiego się pojawiło i kiedy skończyło.

Jolik z tym dawaniem cyca to ja też tak robię, bo mały najszybciej zasypia przy piersi - i zauważyłam, że później ma nie najlepsze samopoczucie - masz racje musze wymyślić inny sposób na usypianie Mikołaja.

Efunia - dokładnie tak jak napisałaś !
Ja np jeszcze teraz Tymka ograniczam w jedzeniu - strasznie to brzmi, ale nie siedzę już po godzinie. Zazwyczaj 20 minut, a po kąpieli 30 minut. I jak widać starcza :-) Bo przybiera na wadze prawidłowo, a może i za dużo :-)

_anna - cyc to najgorszy sposób na usypianie !

Nie uwierzycie ale my potrzebowaliśmy tylko tygodnia aby Tymek bez płaczu samodzielnie zasypiał w swoim łóżeczku niezależnie od pory dnia :-) Czasami marudzi gdy zasypia, ale to normalne :-)

czesc :)
JA sie wlaczam z doskoku, ale mam akurat na temat wiesci :)

efunia u nas wlasnie jest intensywny wzrost po raz 2, mnie polozna powiedziala, ze on trwa 48 godzin, wtedy dziecko niewiele spi i duzo wiecej je. u nas dzisiaj jest II dzien, wczoraj Anulka nie spala caly dzien od 9 rano do 19:30 zasnela moze 3 razy najwyzej na godzinke, ocza miala jak ogromne kule i byla kochana bawila sie duzo, zmeczona byla dopiero pod koniec dnia, ale w kapieli byla bardzo spokojna.
Glownie chcialam napisac to, ze takie okresy sie zdazaja i wtedy nie ograniczy sie dziecku jedzenia chocby nie wiem co, ale takie zacowanie mioja po 2 dniach, ja to juz przechodze po raz II, ostatnio na samym poczatku III tygodnia :)
Mala oczywiscie wtedy za jeden weekend wyrosla z kilku spioszkow ;)

dzisiaj usnela po raz pierwszy o 12-tej,ale wczesniej bawila sie spokojnie sama, tak ze ja i tak wyrabiam sie ze swoimi rzeczami.
ale jezeli chodzi o inne dnie to Jolik fajnie pisze, u nas wlasnie jest tak, zawsze po jedzeniu jest przewijanie zabawa a potem sen, wyjatek to pozne popoludnie, wtedy jest 3 godziny aktywnosci ale potem sen ponad 12 godzinz dwoma jedzeniami w srodku...moj maz mowi, ze mamy swiete dziecko :laugh:

Efunia nie czytalam wszystkiego, ale sprobuj smoczka dawac Tymusiowi, dzieciaki maja tez silna potrzebe ssania nie zawsze chodzi o jedzenie...jak o tym wiesz to przepraszam, ze jeszcze raz o tym pisze ;)

daje orzeszku... tylko, ze on jak jest najedzony spiacy i zadowolony to zasypia bezmoka... tylko jak marudzi i chce cyca to ciagnie smoka... ostatnio coraz czesciej... moze faktycznie nauczyłam go spania przy cycku... boze, czemu to wszystko takie trudne??????????? :(

reklama
Oj jak ja bym czasami chciała żeby Tymek chwycił smoczka :-)
Niestety, są to rzadkie chwile :-) Choć smoków w sumie mamy 4 szt !

Do góry