reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Nam na szkole rodzenia położna radziła, żeby przez pierwszy miesiąc w ogóle noworodka nie katować żadnymi kosmetykami, zero balsamów, kremów po kąpieli itp. Czysta woda, mycie ręką (nawet nie myjką), ewentualnie mydełko typu Bambino. Na pupę Linomag maść, Sudocrem w przypadku, gdy już są odpażenia (niektórzy go stosują profilaktycznie, ale ponoć to już jest maść lecznicza, więc lepiej od tego nie zaczynać, jeśli nie ma potrzeby). Do kąpieli świetnie sprawdza się zwykły krochmal (i tę opinię słyszałam już z kilku źródeł). Ewentualnie oilatum. Do mycia buzi przegotowana woda, oczka przemywamy solą fizjologiczną. Na spacerki zimą krem bez wody, polecany np. Nivea na każdą pogodę, ale (przynajmniej teoretycznie) na początku to nie jest istotne, bo na spacerki wychodzimy dopiero po miesiącu, bo od trzech tygodni zaczynamy dopiero werandowanie pod oknem.

U nas to samo mówili;) Jak najmniej kosmetyków na początku, a jeśli juz wprawadzać stopniowo i obserwować czy nie uczulają.

reklama
oczka przemywamy przegotowana wodą od srodka na zewnatrz kazde czystym wacikiem..

I życzę powodzenia mamusiom które 3 tyg zamkną sie w domu i nosa nie wyściubia .. ja bogu dzieki nie naleze do takich.. i zamierzem juz w drugim tyg wychodzic z dzieckiem.. Predzej ja zmarznę niz niemowle w wózku..
Krochmal stosujemy na podrazniona skórę a nie profilaktycznie.. poczatkowo dziecko jest bardzo wysuszone wiec dlatego stosuje sie oliwki bo peka im nawet skórka...szczególnie na zgięciach... Nie jestem połozna ale mam 3 letn ie dziecko wiec moim zdaniem troche wiem na ten temat.. Kazda z was przerobi na własnym przykładzie..

Madziu - teraz Cię zamęczę ;-)

z rzeczy na liście mam:

1. ASPIRATOR DO NOSA FRIDA
2. BEPANTHEN 5% MAŚĆ
3. LINOMAG MAŚĆ 20%
4. NIVEA BABY - KREM NA KAŻDĄ POGODĘ
5. NIVEA BABY - KREM PRZECIW ODPARZENIOM
6. OILATUM EMULSJA DO KĄPIELI
7. OILATUM SOFT CREAM DO SKÓRY WRAŻLIWEJ I SUCHEJ
8. SÓL FIZJOLOGICZNA W AMPUŁKACH
9. SUDOCREM
10. PAMPERS SENSITIVE - CHUSTECZKI
11. PAMPERS NEWBORN - PIELUCHY

Balsamy sa dla dzieci starszych , tak jak płyny do kąpieli (z wyj oliatum) czy szampony

płyny i szampony sobie odpuściłam, ale wynalazłam takie balsamy i mleczka, które są od pierwszych dni i mam zagwostkę;
to są na przykład:
- MUSTELA BEBE mleczko nawilżające do ciała dla niemowląt i dzieci;
- BUBCHEN BABYS FIRST Mleczko nawilżające od pierwszych dni życia;
- i zastanawiam mnie jeszcze BALNEUM BABY KREM / BALNEUM BABY KREM 125 G - Cena: 17.97 zł - Leki, odżywki i kosmetyki w jednym miejscu - Cefarm24.pl /

do smarowania niemowlaka plecam tylko oliwke bo najlepiej natłuszcza skórke

kurczaki ... a już co do oliwki to mam totalny mętlik. na logikę wydaje mi się, że to najlepszy kosmetyk natłuszczający jest, a przeczytałam już wiele opinii, że nie powinno się używać u noworodków :baffled:

Zadnych pudrów nie kupowałam

ja też jakoś nie miałam wpisanego pudru czy zasypki - ale wolę zapytać, bo ja tam niewiele wiem.
ok. czyli dalej tego nie wpisuję, ale widzę Madziu, że muszę dopisać mydełko.
Oilatum ma też chyba mydełko w kostce.
czy może nie muszę mieć mydła skoro kupię Oilatum emulsję do kąpieli ?

10% żel czy 5% maść ?
co lepsze - solcoseryl czy riwanol w żelu ?
czy może kupić oba ?

tantum rosa do podmywania (tez juz razcej w domku )

a w szpitalu się tym nie podmywa ?

na spacerki wychodzimy dopiero po miesiącu, bo od trzech tygodni zaczynamy dopiero werandowanie pod oknem.

:szok: nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że dopiero po trzech tygodniach stawiam wózek pod oknem, albo zaczynam spacerować po balkonie ....
jakoś nie przewiduję żeby zima miała być z serii -30 stopni.
ja sama jestem zmarzlakiem, więc pewnie nie wybiorę się na dwugodzinne spacery, ale chociaż po osiedlu się przelecieć .....

Aga awiec tak...

u nas oliwka sprawdzała sie najlepiej.. Mustella jest droga a jak Ci nie spasi to co wtedy szjkoda kasy.. Bubchen - kumpela stosuje od lat i jest zadowolona ale na pocz tez nie uzywała balsamu.... Stosuje dewize ze im prościej tym lepiej..

mydełko ja kupuje takie hipoalergiczne chyba z nivea z marketu.. z oliatum jest droższe niz emulsja do kąpieli... Emulsji stosuje sie malutko bo jest sliska bardzo..(zeby dzidzia nie wypadła) Mydełkiem myłam w wannie bez zadnych myjek, Buzie, oczy i uszy na przewijaku przegotowana woda (kazde czystym wacikiem)

buzke smarowałam oliwka tez potem jak była starsza to dopiero tym kemem z oliatu (do dzis zreszta)

Fride kupiłam ale nie wiem czy sie sprawdzi- ja mam gruche i jestem zadowolona..

Bepanten taki jak ty- nie trzeba go zmywac przed karmieniem i mozna tez pupe smarowac dzidzi
ja ma i sorcoseryl zel (taki ki ostatnio połozna poleciła bo mialam zapalenie po szyciu) i riwanol tez mam
tantum rosza trudno raczej w szpitalu stosowac bo by trzeba jakas miseczke jescze miec.. - Kup szare mydło do podmywania

Linomagu nie ma ani kremu z nivea przeciw odparzeniom- ja tylko sudokrem i tormentiol w nagłej sprawie

Krem na kazda pogodę kupie tym razem z Bubchena - bo jakos lepiej mi odpowiadał niz ten z nivea..

No to chyba wszystko...

Aga dziewczyny juz napisaly o kosmetykach. Nie bede sie powtarzac ;-)
Zastanawiam sie nad oliwką. Niby mam tą bambino, ale przeciez do kąpieli dodaje sie Oilatum, a to jest bardzo tłuste i ladnie skore nawilza. Chyba nie ma sensu po takiej kąpieli wcierac oliwek. Moze ktos wiec cos na ten temat?

icon_prosze.gif

Styczeń ciepły, mokry i wietrzny
Najbardziej zimowy miesiąc w roku, podobnie jak w ubiegłych dwóch latach, nie przyniesie ani dużych ilości śniegu, ani też przeszywającego mrozu. W dzień będzie powyżej zera, a nocami lekko poniżej, więc musimy się liczyć z częstymi gołoledziami. Ciepły styczeń zawsze oznacza obfite opady deszczu oraz porywiste wiatry, które mogą powodować zniszczenia. Najbardziej groźne mogą się okazać orkany, czyli bardzo głębokie niże atmosferyczne, wędrujące nad Morzem Bałtyckim i Skandynawią.
Luty bardzo ciepły, ale wilgotny
Luty będzie bardzo podobny do stycznia. Nadal będzie nadzwyczaj ciepło i mokro. Czeka nas więc kontynuacja wichur. Mimo, że na nizinach temperatura często będzie dodatnia, to w górach warunki do uprawiania sportów zimowych mogą być korzystne, tak jak ostatniej zimy, kiedy temperatura na pograniczu plusów i minusów sprzyjała większym niż zazwyczaj opadom śniegu.

Jak tylko bede w stanie, to wychodze na spacerek :-)
CO do zakurzenia ubranek. Mam szafe tylko dla malego, ktora bez przerwy jest zamknieta( tylko czasem do niej zaglądam,zeby popatrzec ;-) ). Remontu zadnego nie planuje, zeby jakos sie kurzylo, wiec moim zdaniem bez przesady-zakurzyc sie nie powinno.Zauwazylam,ze z dnia na dzien mam coraz mniej sily, wiec podejrzewam, ze na poczatku stycznia juz nie bede miala sily na prasowanie. Torbe pakujemy w wiekszosci przed swietami, a przeciez tam trzeba wlozyc juz wszystko uprane i uprasowane. No i ja troche panikuje,ze jakbym za wczesnie zaczela rodzic, to bym nawet nic dla malego nie miala, gdyby nie bylo uprane. Bradzo mi to na psychike siadalo i postanowilam sie za to wziac.

Ostatnia edycja:
ja też myślałam, żeby wychodzić z dzidzią już po jakichś dwóch trzech tygodniach - jak pogoda pozwoli - ale o dziwo moja mama twierdzi, że to za wcześnie :dry: i mąż też! :angry: ale i tak postawię na swoim!
tak na marginesie - mój dziadek miał ostatnio sen apropo mojego hartowania dziecka - śniło Mu się, że zostawiłam dziecko w piasku zakopane, tak, że tylko główka wystawała, więc On wyciągnął je, otulił, wymył - dziecko ponoć nie chciało do mnie pójść :dry::sorry2: no to jak już takie sny mają to czuję że ciężko będzie z tym wychodzeniem na spacerki :/ ale może uda mi się choć przed dom wyjść na trochę....

a słyszałyście taką teorię, że w chłodne dni, jak spacerujemy z niemowlakiem to powinniśmy zwrócić uwagę czy śpi - jeśłi tak, to powinno się wrócić do domu - ponoć powietrze w chłodne dni ma takie właściwości, że jak dziecko śpi i oddycha przez nos to ma częściej zatkany, częściej choruje czy coś tam - słyszałyście coś takiego?

reklama
mamjakty dziecko spi na spacerze w 99% jak ryczy to znak ze albo głodne albo mokre.. w pierwszej opcji mozna cycka gdzies w sklepie wyciagnąc ewentualnie jak bardzo zimno tudziez mnie ławki w parku nie przeszkadzały...

Ja oddycha przez nos to jak najbardziej normalne - gdyby oddychało ustami to znak ze ma zatkany nos i brudne i zimne powietrze idzie dalej mogac powodowac stany chorobowe.. . Nos ma za zadanie ogrzewać(duzo naczyn z ciepła krwia) nawilzać i oczyszczać(włosy) powietrze aby zimne i brudne nie wlatywało do dalszych dróg oddechowych - w celu ochrony przed chorobami własnie

Celinka co do smarowania oliwka po oliatum.. to nie smarowałam julki duza iloscia ale jak w miejkscach gdzie było trzeba..

co do spacerów to nie daj sobie wmówić ze trzeba miesiac w domu siedziec bo toi najwieksza bzdura.. u nas nawet latem po miesiacu kaza werandować..
pamietaj ze rodzice to juz inne pokolenie.. które kaze jescze czesto pielucha buzie przykrywac - chyba tylko po to zeby dziecku wydychana para wodna przymarzała do buzi..

Gdy nie ma wiatru ani mrozu budka powinna byc odsunieta aby jak najwoiecdej promieni docierało do buzi dziecka pbo to jedyne nieodkryte miejsce dzieki któremu w skórze moze tworzyc sie wit D3 niezbedna do prawidłowego rozwoju szkieletu

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry