reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Jak mnie opiernicza za te majtki to ja ich opierniczę. Wiecie, jak się ma tak grube uda jak ja, a do tego kawał zadka, to ułożyc się do wietrzenia nie jest łatwo. A w tych gaciach super mi sie udawało, 2 podkłady w gacie, gacie do kolan niemal i przykrywałam się przescieradełkiem. Super mi się wszystko wietrzyło.

można je wywalac jak sie zabrudza, ja je prałam i miałam na nastepny raz. Są fajne, bo nie musisz miec tego podkładu tuż przy skórze, ale troche niżej, trzymają go, a w wiadome miejsce jest dostep powietrza :-). No i sa bardzo rozciagliwe, we wszystkie strony :-).

reklama
Z innej beczki: nie umiem sobie wyobrazić ubierania w styczniu takiego malucha. Powiedzcie mi, zwłaszcza doświadczone mamuśki, co na co się zakłada? I jak często trzeba prać? Może dzięki temu uda mi się jakoś skompletować ciuszkową wyprawkę... Na razie słyszałam opinie, że przez pierwsze dwa-trzy miesiące to najlepiej sprawdzają się śpiochy, body i pajace. A co z koszulkami, kaftanikami itp.?

przebiera sie tak czesto jak sika

:-D Celinko - chyba jak się zasika ... na przykład po same pachy :-D

żartuję oczywiście ;-)

ale faktycznie - kwestia ubierania to ciekawa sprawa.
mnie zastanawia też jak bardzo się takiego maluszka ubiera na wyjście, skoro finalnie ląduje w gondolce i pod kołdrą ... to ile jeszcze musi mieć na sobie ubranek :sorry2:
z tej persektywy to dzieci urodzone w czerwcu są chyba prostsze w ubsłudze ;-)

===============

edit: poproszę o konkretny link jaki leżaczek należy kupić i jasną odpowiedź od jakiego wieku maluszek go użytkuje, bo jestem zagubiona jak dziecko we mgle ...

:-)Moim zdaniem,przebia sie jak pobrudzi ,pierze tez jak brudne...:-D
Ja mysle,ze rzej kazda z nas sama bedzie wiedziala w co ubrac i jak...samo przyjdzie:tak:

:-)Moim zdaniem,przebia sie jak pobrudzi ,pierze tez jak brudne...:-D
Ja mysle,ze rzej kazda z nas sama bedzie wiedziala w co ubrac i jak...samo przyjdzie:tak:
Ale ja muszę wiedzieć teraz, żeby wiedzieć co kupić! Jakieś zestawy porobić, albo cuś...
Poza tym nie jestem pewna, czy tak samo przyjdzie... Śpioszki - ale co do nich? Koszulkę pod spód czy kaftanik na wierzch, czy obydwa? Czy body do śpioszków? Czy na śpioszki na spacer jeszcze jakieś spodenki drugie? Rajstopki? Skarpetki? Tyle się domyślam, że na sam wierzch kombinezonik :-D
A co do przebierania, to słyszałam, że poza wylatującą zawartością pieluszek bardzo dużo zależy też od ulewania. Jeśli dziecko ulewa, to potrzeba wszystkiego trzy razy tyle, bo zabrudzi i kaftaniki, i kombinezony, i całą resztę. Jak nie ulewa, to np. z takich ciepłych jeden-dwa kombinezony spokojnie starczą na okres od lutego (powiedzmy, że rodzimy na koniec stycznia) do wiosny. Jak ulewa, to i cztery mogą być za mało...

Melulu,przy skorze koszulka lub body,na to bluzeczka czy kaftanik jesli zakladasz spioszki,chyba ze pajacyk to juz zadnych kaftanikow,ani bluzeczek nie potrzeba,na to skarpetki i dzidzia ubrana!
potem zalezy od temperatury .pod kombinezon raczej zadnych spodni juz nie zakladasz,jak bardzo zimno to jeszcze jakis sweterek mozesz podlozyc...i juz!!!
a co do ilosci to zalezy...czy masz zamiar czesto prac,czy rzadziej,ja mam z 10 pajacow na poczatek i mam nadzieje ,ze starczy
mam ze 4 polspiochy i na nie bede zakladac spodenki,ktorych mam z 10 par i jakies fajne bluzeczki,ktorych mam z 15:-)

reklama
Melulu,przy skorze koszulka lub body,na to bluzeczka czy kaftanik jesli zakladasz spioszki,chyba ze pajacyk to juz zadnych kaftanikow,ani bluzeczek nie potrzeba,na to skarpetki i dzidzia ubrana!
potem zalezy od temperatury .pod kombinezon raczej zadnych spodni juz nie zakladasz,jak bardzo zimno to jeszcze jakis sweterek mozesz podlozyc...i juz!!!
a co do ilosci to zalezy...czy masz zamiar czesto prac,czy rzadziej,ja mam z 10 pajacow na poczatek i mam nadzieje ,ze starczy
mam ze 4 polspiochy i na nie bede zakladac spodenki,ktorych mam z 10 par i jakies fajne bluzeczki,ktorych mam z 15:-)
Ania, dzięki za opis. Przy nim i Twoich zbiorach ciuszkowych moje cztery body i jedne śpiochy z koszulką wyglądają baaardzo marnie. Czekają mnie duże zakupy :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry