reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
ja chyba też przy jednorazówkach zostanę.... na początku spodobał mi się pomysł z tymi wielorazowymi pieluszkami, ale wkurza mnie to, że nie mogę pójść do sklepu i na żywo zobaczyć jak one wyglądają :-(
poza tym, tak jak Rondzia napisała - chyba też z lenistwa trochę wybiorę jednorazówki :zawstydzona/y:

ale mi tez inicjatywa się podoba, może jak będę miała drugie dziecko to zmienię zdanie, może wtedy takie pieluszki będą bardziej popularne ;-)

a mam jeszcze pytanko, właśnie odnośnie pieluch, bo czytałam, że dla noworodka powinny być pieluchy z odkrytym pępkiem - są takie? jakie to są pieluszki?

reklama
Mamkajty - nie widziałam. pampersa mozna delikatnie zagiac i nie przeszkadza...
inna alternatywa... nozyczki.
Paklanki sa ok, chociaz my przewaznie mielismy cala szafke jednorazowek ze sklepu i w nie sie wwalalo pojedynczo. lejka mam andzieje ze serce Ci nie stanelo..
Paklanki byly dobre na wyjazdy bo sa w pudeleczku

dzięki Rondzia za odpowiedź ;-) co do tych woreczków na pieluchy, też się nad czymś takim zastanawiałam - bo w sumie w zimę to nie wiem czy będzie mi się chciało z każdą pieluchą do śmietnika wychodzić ;-) (niby w domu mieszkamy, kosz blisko teoretycznie, ale i tak trzeba będzie i kurtkę i buty zakładać :-p) takie pojemniki na pieluchy to chyba fajna sprawa :-)

paklanki tez kupilismy na probe fajny zapaszek i fetorek juz sie nie wydostaje ale jak skonczyla mi sie paczuszka zawijałam w zwykle woreczki po zakupach i tez bylo ok.

My uzywalismy papersow i nic nie zawijalismy ani nie odginalismy. Pepek szybko nam opadl i mala nic nie uwieralo wydaje mi sie ze wlasnie takie kombinowanie moze dziecko uwierac.

Wiem ze sa z belli pieluchy z wycieciem na pepek. Ale nie wiem jakie one sa w praktyce.

My paklanek używalismy do pieluszek z kupą, neurtalizowały brzydki zapach do czasu wyniesienia śmieci.
Ale powiem szczerze, że teraz mi za to wstyd. Pieluszka jednorazowa rozkłada się ok 500 lat, ale zawinięta w foliową reklamówkę - nawet kilka tysięcy lat.
Może przyszłe pokolenia wymyślą jakiś dezintegrator do odpadów, ale może nie, nie wiemy tego, więc lepiej nie przeginać w drugą stronę. Niestety, pieluszki jednorazowe nie nadają się do przetworzenia jako surowce wtórne.

Mam nadzieję, że mnie nie znielubicie, za te proekologiczne akcenty od czasu do czasu ;-)

Ja używam do pieluch z kupką, dzięki czemu nie musiałam latac z każdą do śmietnika. A inaczej się nia da, bo smierdzą strasznie i psy są nimi zbyt zachwycone, a paklanki jakoś im nie odpowiadają :-p.

a mam jeszcze pytanko, właśnie odnośnie pieluch, bo czytałam, że dla noworodka powinny być pieluchy z odkrytym pępkiem - są takie? jakie to są pieluszki?

bella happy mają wycięcie na pępek. Mi się one bardzo sprawdziły, Jankowi bępek odpadł po 6 tygodniach dopiero i od 3 tygodnia uzywałam belli, bo pampersy mimo zawiniecia drażniły go.

No i ja pozostaje przy jednorazówkach. Na suszarkę nie mam szans, zyję na walizkach to u rodziców to u tesciowej, w obu miejscach na suszenie nie ma duzo możliwości. A dodatkowo w ciągu roku bedę sie przenosic do nieskończonego domu i w warunki mniej lub bardziej polowe. Może kiedyś jeśli zdecyduje się na trzecie. Wtedy to bym nawet chciaa spróbowac, ale to pieśń odległej przyszłości o ile wogóle.

Edit

Własnie wpadłam na to, ze może i przy misiowym mogłabym spróbowa ale dopiero po przeprowadzce. Zobaczymy jak to się ułoży :-).

w szpitalu dawali pieluszki bella ja najpierw tez takie kupiłam i byłam zadowolona Julce pępek odpadł po 5 dniach wiec nie było problemu
potem dostałam pampersy 1 i byłam zachwycona - moim zdaniem sa bardziej delikatne i maja siateczke w srodku która dobrze pochłania

reklama
· kołdra
· 2 prześcieradła (frotte z gumką)
· 1/2 komplety poszewek
· - poduszka klin
· kocyk
- rożek
· 4/5 pieluch flanelowych
· 15/20 tetrowych
· pampersy jedynki
· chusteczki nasączane
· waciki/ płatki kosmetyczne
· patyczki grubsze na koncu i zwykłe
· sudokrem
· oliwka
· oliatum do kapieli
· mydło dla dzieci
· szczoteczka z włosia
· nozyczki do skórek(rączki), obgryzacz(nóżki)
· termometr najlepiej do ucha
· wanienka ze stojakiem
· mata antyposlizgowa
· 2 ręczniki duze z kapturkiem
· przewijak na łożeczko , łozeczko
· materacyk kokosowo gryczany
· woda koperkowa
· czopki z paracetamolem
· kombinezon
· 1 czapka polarkowa (nie zakładałam nigdy cieńkiej pod spód)
· kaftaniki
· body
· spiochy
· skarpety
· pajacyki
· butelka
· smoczek
· karuzelka na łozeczko
· fotelik samochodowy z akcesoriami (np maxi-cossi)
· wózek

Jeżeli coś pominełam to dajcie znać dopiszę:):-)

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry