reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży i po ciąży...

u mnie 23t. i 4+
Pilnuję się teraz bardziej niż w pierwszej ciąży i już wcale nie myślę, że nie będę sobie niczego odmawiać.
Wcześniej przytyłam 17 kg i byłam trochę niezadowolona, więcej mi zostało do zrzucenia, no i wdrapać się na łózko porodowe w szpitalu było dość ciężko (myślałam nawet, ze pewnie łatwiej byłoby gdybym miała tych kilogramów troszkę mniej :-D:-D;-)). No i faktycznie w II trymestrze przytyłam najwięcej, ostatnie miesiące waga nie szła w górę w tak zawrotnym tempie, ale nałożyły się na to upały, więc może i apetyt miałam nieco mniejszy :tak:

reklama
Ja dzisiaj dla zabawy sprawdziłam sobie BMI i wyszło, że przed ciążą norma (dolna granica), teraz też norma i jak drugie tyle przytyję to też się w normie złapię.. Kto by pomyślał??

U nie dzis 24tc+5dni i waga 69kg.
Przez miesiac nabralam az 4kg :( to mnie przeraza...staram sie nie obiadac, ale ciagle glodna jestem. Jem tak samo jak w poprzedniej ciazy a mam juz tyle na plusie...dola lapie. Od wagi wyjsciowej mam 7kg na plusie, od pierwszej wagi w karcie ciazy mam 7.5kg. Dr mowi, ze od poczatku ciazy to ladnie przybieram, tak jak trzeba, ale mam niepokojace skoki. Teraz przez miesiac 4kg, wczesniej przez miesiac 900gr, jeszcze wczesniej przez miesiac 3.1kg...
Nie wiem, chyba idzie mi to w tylek, choc moj M mowi, ze nie...A przedemna jeszcze z minimum 6kg liczac 0.5kg/1tydz...

Ja przytałam ok 4 kg ale zwłaszcza ostatnio czuje się strasznie gruba pewnie dlatego że jest tak ciepło i troche puchnę (musze chyba sobie zrobić wyniki z moczu)
nie wiem ile jeszcze przytyje ale mam nadzieje ze nie zbyt duzo zwlaszcza ze teraz juz na szczescie troche mniej chce mi sie jesc

Przy Maciu przytylam lacznie 9.5kg, dlatego teraz waga mnie doluje...Ale wtedy mialam wyjsciowa 66kg a teraz 62kg, moze dlatego? Probuje sie ograniczac z jedzeniem, czy slodyczami, ale nie daje rady, z drugiej strony tak samo jadlam przy Maciu i nawet mniej mialam ruchu, wiec moze ma na ta wage teraz moj wiek? W koncu tez jestem starsza o te 3 lata;) Kurcze...Ale przeciez kazda ciaza jest inna.

Royanna, wg mnie nie powinnaś się tym aż tak przejmować (właściwie wcale). Jeżeli przed ciążą miałaś niedowagę możesz w ciąży przytyć więcej niż norma, jeżeli ważyłaś w normie, to ile przytyjesz zależy od Twojej budowy ciała. powinnaś jeść to na co masz ochotę, organizm wie czego masz mu dostarczyć:tak: Wiadomo, że zamiast 10 ciastek możesz ograniczyć się do 3, ale nie rób sobie jakichś drastycznych ograniczeń.. Ile masz wzrostu?

Byłam dzisiaj u mojej gin po recepty na paski do mierzena cukru. Z ciekawości weszłam na wagę a tam... - 4 kg. Czyli wróciłam do wagi sprzed ciąży.

Royanna, wg mnie nie powinnaś się tym aż tak przejmować (właściwie wcale). Jeżeli przed ciążą miałaś niedowagę możesz w ciąży przytyć więcej niż norma, jeżeli ważyłaś w normie, to ile przytyjesz zależy od Twojej budowy ciała. powinnaś jeść to na co masz ochotę, organizm wie czego masz mu dostarczyć:tak: Wiadomo, że zamiast 10 ciastek możesz ograniczyć się do 3, ale nie rób sobie jakichś drastycznych ograniczeń.. Ile masz wzrostu?
Mam 166cm, waga byla w normie w gornej granicy...Martwie sie, bo wiem jak ciezko to zrzucic. Poprzednio malo przytylam a po porodzie nie mogla dojsc do siebie ponad rok-dopuki nie poszlam do pracy.

Byłam dzisiaj u mojej gin po recepty na paski do mierzena cukru. Z ciekawości weszłam na wagę a tam... - 4 kg. Czyli wróciłam do wagi sprzed ciąży.
Ale fajnie:-D, tez bym tak chciala...to chyba ta dieta, co? Kurcze, moze i ja mam cukrzyce ciazowa? Dowiem sie za 3 tyg.

Ale fajnie:-D, tez bym tak chciala...to chyba ta dieta, co? Kurcze, moze i ja mam cukrzyce ciazowa? Dowiem sie za 3 tyg.

:tak::tak:Tak to cukrzyca i dieta oraz specyfik na odwodnienie (lekkie) zebym mogla zgiac palce u rąk :)

Kurcze, moze i ja mam cukrzyce ciazowa? - brzmi niemal jak ostatnia deska ratunku przed utyciem w ciąży :):szok::-D

reklama
ja niestety jak nie tylam tak nie tylam, a teraz ooooo zgrozoooo :szok: na ostataniej wizycie (25 tydzien) bylo juz prawie 7kg, ale co tam, bedziemy sie pozniej razem odchudzaly :-D

Do góry