reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Waga płodu w 26 tygodniu ciąży

Hej dziewczyny

Jaka była waga Waszego maluszka w 26 tygodniu ciąży?

Najpierw mała przybierała dość powoli i ciąża była młodsza. A teraz na USG 26 tc + 0 nasza księżniczka ważyła już 1080 gramów. Czytałam troszkę na różnych forach i obawiam się, że jest trochę ponad normę.
Chciałabym jedynie porównać - ginekolog mówiła, że jest ok. Ale jak to matka wariatka - muszę szperać sama 🙈

reklama
Nie pamiętam już jak było w 26 tyg u mnie w ciążach ale wiem że są nie raz skoki wagowe jeżeli nie przybiera za mało to nie ma czym się martwić . Jedne dzieci rodzą się małe ,drugie większe . A cukrzycę masz wykluczona ?

Waga dziecka będzie różna u każdego
Może się wąchać w jakiś widełkach ale jeżeli lekarz mówi że jest ok to po co się przejmujesz ?

Hej dziewczyny

Najpierw mała przybierała dość powoli i ciąża była młodsza. A teraz na USG 26 tc + 0 nasza księżniczka ważyła już 1080 gramów. Czytałam troszkę na różnych forach i obawiam się, że jest trochę ponad normę.
Chciałabym jedynie porównać - ginekolog mówiła, że jest ok. Ale jak to matka wariatka - muszę szperać sama 🙈
To tylko pomiar na USG. Nie musi przedstawiać faktycznej wagi.

Moj syn dzień przed porodem w 27+5 wazył według USG 100g więcej niz jak się urodził.
Nie masz czym sie przejmować.

Hej dziewczyny

Jest okey:) U mnie są skoki wagowe, raz za dużo potem już w normie. Lekarka też mi mówiła, że to w porządku:)

Hej dziewczyny

Myślę, że musisz do tego podchodzić na chłodno. U mnie aktualnie 26tc, na pierwszych połówkowych w 21tc mała ważyła 370g, w 23tc było to już prawie 570g więc podejrzewam że teraz na spokojnie ma już mniej więcej tyle ile Twoja.

P.S. W pierwszej ciąży w 39tc wagę syna system wyliczył na 3400g, a urodził się 2 tygodnie później z wagą 4860g ;) Także te wyliczenia też są tylko na podstawie wymiarów i nie zawsze są dokładne w jedną czy w drugą stronę

Hej dziewczyny

Mój pierwszy syn w 27 tygodniu ważył 1330. Drugi w 29 tygodniu 1612. Nie mam wagi z 26 tygodnia. Pomogłam? Wątpię 🤣
Pamiętaj, że USG to tylko maszyna i często troszkę przekłamuje 🙂

Nie przywiązywała bym sie tak do pomiaru wagi na USG. To wypadkową kilku wymiarów. Wystarczy przesunąć o milimetr i już sie różni. A dziecko podczas pomiaru rusza sie. To waga orientacyjna. Urodziłam w 26 TC dziecko o wadze 900g. Była duża jak na ten czas. Ale u mnie w rodzinie rodzą sie duże dzieci. Genetyczne uwarunkowania mają swoje znaczenie. A do tego trzeba brać poprawkę na wagę z USG. Przy porodzie jest dopuszczalne +/- 500g, a to spora różnica. Myślę, że waga twojego dziecka jest ok

reklama
Do góry