reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga płodu w 26 tygodniu ciąży

Hej dziewczyny

Jaka była waga Waszego maluszka w 26 tygodniu ciąży?

Najpierw mała przybierała dość powoli i ciąża była młodsza. A teraz na USG 26 tc + 0 nasza księżniczka ważyła już 1080 gramów. Czytałam troszkę na różnych forach i obawiam się, że jest trochę ponad normę.
Chciałabym jedynie porównać - ginekolog mówiła, że jest ok. Ale jak to matka wariatka - muszę szperać sama 🙈

reklama
Nie pamiętam już jak było w 26 tyg u mnie w ciążach ale wiem że są nie raz skoki wagowe jeżeli nie przybiera za mało to nie ma czym się martwić . Jedne dzieci rodzą się małe ,drugie większe . A cukrzycę masz wykluczona ?

Waga dziecka będzie różna u każdego
Może się wąchać w jakiś widełkach ale jeżeli lekarz mówi że jest ok to po co się przejmujesz ?

Hej dziewczyny

Najpierw mała przybierała dość powoli i ciąża była młodsza. A teraz na USG 26 tc + 0 nasza księżniczka ważyła już 1080 gramów. Czytałam troszkę na różnych forach i obawiam się, że jest trochę ponad normę.
Chciałabym jedynie porównać - ginekolog mówiła, że jest ok. Ale jak to matka wariatka - muszę szperać sama 🙈
To tylko pomiar na USG. Nie musi przedstawiać faktycznej wagi.

Moj syn dzień przed porodem w 27+5 wazył według USG 100g więcej niz jak się urodził.
Nie masz czym sie przejmować.

Hej dziewczyny

Jest okey:) U mnie są skoki wagowe, raz za dużo potem już w normie. Lekarka też mi mówiła, że to w porządku:)

Hej dziewczyny

Myślę, że musisz do tego podchodzić na chłodno. U mnie aktualnie 26tc, na pierwszych połówkowych w 21tc mała ważyła 370g, w 23tc było to już prawie 570g więc podejrzewam że teraz na spokojnie ma już mniej więcej tyle ile Twoja.

P.S. W pierwszej ciąży w 39tc wagę syna system wyliczył na 3400g, a urodził się 2 tygodnie później z wagą 4860g ;) Także te wyliczenia też są tylko na podstawie wymiarów i nie zawsze są dokładne w jedną czy w drugą stronę

Hej dziewczyny

Mój pierwszy syn w 27 tygodniu ważył 1330. Drugi w 29 tygodniu 1612. Nie mam wagi z 26 tygodnia. Pomogłam? Wątpię 🤣
Pamiętaj, że USG to tylko maszyna i często troszkę przekłamuje 🙂

Nie przywiązywała bym sie tak do pomiaru wagi na USG. To wypadkową kilku wymiarów. Wystarczy przesunąć o milimetr i już sie różni. A dziecko podczas pomiaru rusza sie. To waga orientacyjna. Urodziłam w 26 TC dziecko o wadze 900g. Była duża jak na ten czas. Ale u mnie w rodzinie rodzą sie duże dzieci. Genetyczne uwarunkowania mają swoje znaczenie. A do tego trzeba brać poprawkę na wagę z USG. Przy porodzie jest dopuszczalne +/- 500g, a to spora różnica. Myślę, że waga twojego dziecka jest ok

reklama
Do góry