reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W kwietniu dobrze się bawimy to i w ciąże zachodzimy!

Pisalam Wam wczoraj ze mnie jajnik nawala.
Dzisiaj to mnie dopiero kurna boli...
Jake Johnson Pain GIF by New Girl
Skoro boli to znaczy, że rosną pęcherzyki :D To taki dobry ból :D

reklama
reklama
U nas w Wielkopolsce dofinansowanie jest dla wszystkich mieszkańców województwa a nie tylko mieszkańców Poznania. Ale chyba w pozostałych województwach tak nie jest. W wlkp. nie znalazłam informacji o ilości par, które rocznie dostają dofinansowanie. Ale w mieście Krakowie jest ich 360, więc to chyba całkiem spoko ilość.
Co do palaczy i alkoholików to z leczeniem palenia za pieniądze publiczne się nie spotkałam, ale z alkoholikami to już chyba lepiej zamknąć ich na oddziale zamkniętym i spróbować leczyć niż mieliby wałęsać się po ulicach i na nich umierać.
Bo pewnie zależy kto dofinansowuje. Jak samorząd województwa to program obejmuje całe województwo. Jak samorząd gminny to tylko obszar gminny. Zależy z czyjego budżetu idzie kasa. A co do leczenia palaczy czy alkoholików za publiczne pieniądze: no przecież te osoby leżą w publicznych szpitalach. Często korzystają z dofinansowania dla stowarzyszeń, które działają w gminach. Mają z tego dofinansowanie do leków, warsztaty, grupy wsparcia. Pewnie i pobyt w ośrodkach na NFZ jak się takiej osobie uda załapać też jest finansowany z publicznych pieniędzy.
Jako ciekawostkę mogę Ci podać przykład: 100% dochodów jakie gmina uzyska z wydawania zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych + to co uzyska w trakcie roku z opłat za korzystanie z tych zezwoleń (tj. za sprzedaż alkoholu przez sklepy czy za podawanie alkoholu przez lokale) gmina w budżecie MUSI przeznaczyć na działania związane z profilaktyką antyalkoholową.
Nie może tej kasy wydać na przykład na nowe drogi czy inwestycje. Musi na działania antyalkoholowe.

Do góry