reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

dziewczyny czy można brać witaminę B w ciąży?
mam zajady :-( już bardzo dawno nie miałam... wiem ze ta witamina pomaga, na ulotce pisze że można, ale najlepiej zapytać lekarza, a ja nie mam jak tyrknąć do mojej... któraś z Was miała podobny problem?

reklama
dziewczyny czy można brać witaminę B w ciąży?
mam zajady :-( już bardzo dawno nie miałam... wiem ze ta witamina pomaga, na ulotce pisze że można, ale najlepiej zapytać lekarza, a ja nie mam jak tyrknąć do mojej... któraś z Was miała podobny problem?

dziewczyny pisały, że brały wit b na mdłości...
znalazłam coś takiego Witamina B6 - Wszystkie artykuły | abcwitaminy.pl
i taki jeszcze opis "Witamina B12 w ciąży jest potrzebna. Jeśli Pani przeglądnie skład preparatów witaminowych dla kobiet w ciąży to w większości ona występuje. Według klasyfikacji FDA (taka agencja zajmująca się bezpieczeństwem leków) też bodajże zaliczona jest ona do klasy A czyli leków bezpiecznych w ciąży. Jej niedobory w tym okresie mogą prowadzić do wad rozwojowych u dziecka dlatego zaleca się ją w zestawach witamin dla ciężarnych. Niestety aby była ona przyswajana przez organizm niezbędny jest specyficzny nośnik (czynnik Castla) jeśli go brak organizm nie przyswaja doustnie podanej witaminy b12. Z drugiej strony w zastrzykach podajemy bardzo dużą dawkę tej witaminy i jeśli spojrzeć na ulotkę tych leków jest podana informacja że w ciąży stosujemy je wtedy gdy potencjalne korzyści przeważają nad ryzykiem dla płodu. Pytanie tylko jakie to ryzyko i czego może dotyczyć? Może warto spytać lekarza prowadzącego?" ale to dotyczy zastrzyków...

może rodzinny Ci pomoże? w końcu takie rzeczy to chyba każdy lekarz wie :sorry:

w PregnaPlus co biore jest B6 i B12 wiec mozna w ciazy :)
ja zajady jest dobra masc tylko nazwy chwilowo nie pamietam :eek:

Dziewczyny z tymi witaminami to zalezy od ilosci bo np. Dobowa dawka B6 w ciazy. To 3mg a jedna tabletka B6 zawiera 50mg, nie wiem ile jest w preparatach witaminowych dla kobiet w ciiazy:/

No więc jesteśmy z mężem prze szczęśliwi po wizycie, bo nasza córcia (tak, córcia- gin powiedział, że ręki nie da sobie uciąć, ale wygląda mu dzidzia na dziewczynkę;) ) jest zdrowa! Wszystkie parametry genetyczne sa ok. Dzidzia mierzy 5,76 cm- lekarz stwierdził, że bycza jak na skończony 12 tydzień. Była tak strasznie ruchliwa, że lekarz musiał stopować obraz usg by cokolwiek zmierzyć;) Śmiał się, że niezły czort się szykuje:p Nawet zdjęcia dostaliśmy rozmazane, nie udało się dzidzi dobrze uchwycić:p Robiliśmy też test z krwi- wynik za tydzień. Ten gin akurat,w przeciwieństwie do mojego prowadzącego, powiedział, że te obciążenie rodzinne dla mnie jest żadne, ale na szczęście udało się nie płacić nic za badania:)

Opis badania:
ciąża pojedyńcza
położenie płodu zmienne ( :p )
CR- 5,76 cm
NT- 1,8 mm (fałda karkowa)
AFI prawidłowe
NB- prawidłowy zarys (kość nosowa)
wiek płodu- 12 tydz.
kosmówka na ścianie tylnej
akcja serca płodu- 160/min
uwidoczniono zarys główki, kręgosłupa, kończyn górnych i dolnych
widoczny żołądek i pęcherz moczowy :)

Dziewczyny, ja tez narzekam na te straszne zajady!!!!! Dziś wyjęczałam się do mężulka za to:p

reklama
poli - gratuluję :-) No i pierwsza dzieczynka na naszym forum :-)

Co do powpisywania w tabelkę płci z USG... może być za wczesnie, bo może cos tam się jednak pozmienia ;-) Albo, jakby coś się póniej pozmieniało, uwzględnić zmianę w tabelce (dorabiając jedzcze jedną rubrykę (np. II USG ;-))

Do góry