reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

Helenka, lepiej kup! W aptece powiedz tylko że chcesz na krzywą cukrową glukozę pięćdziesiątkę:tak:. Ja pytałam w szpitalu, to powiedziały że jakbym nie miała to coś znajdą, ale lepiej mieć swoją. I najlepiej swoją wodę niegazowaną do rozcieńczenia, i kubeczek:tak:. No i słynne pół cytryny:-)...

reklama
Dziewczyny a jak sie robi tą glukoze 50. Ja mam glukoze w takim pojemniku i w jakiej ilosci to rozpuscic, bo lekarz pytal czy wiem o co chodzi z ta glukoza a ja potwierdzilam ale nie pamietam w jakiej ilosci wody to rozpuscic i czy cale.
Ale ja zamotana jestem:baffled::rofl2:
Ewelinko musisz zanieść tą glukozę do labolatorium wziąść ze sobą wodę niegazowaną (kto chce to pół cytrynki) ipilęgniarka pobierze najpierw ci krew potem rozpuści ci tą glukozę. Ty wypijesz i po godzinie znowu pobierają krew.
To ma tak wyglądać z tego co wiem, bo ja jeszcze nie robiłam :))

Dziewczyny a jak sie robi tą glukoze 50. Ja mam glukoze w takim pojemniku i w jakiej ilosci to rozpuscic, bo lekarz pytal czy wiem o co chodzi z ta glukoza a ja potwierdzilam ale nie pamietam w jakiej ilosci wody to rozpuscic i czy cale.
mi pielegniarka w przychodni przygotowala glukoze..tzn dala i kubeczek i wode hehe i wyszlo niestety tego caly kubek blee
no napiszcie te które to miały jak ma to wygladac bo ja ide w poniedziałek...czy mam kupic ta glukoze czy dadza mi w laboratorium..... prosze o pomoc....

musisz chyba miec swoja ale to zalezy od laboratorium taka glukoza kosztuje 3zl wiec nie majatek:-)

Dziewczyny powodzenia z ta glukoza:)nic przyjemnego

W 200 ml i musisz dobrze wymieszac, bo trzeba koniecznie wypic caly proszek.

Ja miałam zlecone badanie na krzywa już w 8 tyg. W sumie nie wiem czemu, ale wyszło ok. W 26 tyg mam zrobić następne takie badanie. U mnie wyglądało to tak , że trzeba było kupic w aptece 50 g glukozy- one tam wiedza o co chodzi :-) pielęgniarka sama mi ją rozpuściła i zapytała czy nie mam cytryny bo łatwiej byłoby mi wypic , ale ja nic nie wiedziałam o tym . Nie było tak zle , dałam radę :-)Przed badaniem miałam pobraną krew i po badaniu czekałam około 30 min i znowu mi pobrali.

jak robiłam 50 to byłam na czczo pobrali krew wypiłam i po godzinie znowu pobrali mi krew i do domku
teraz przy 75 mam siedzieć 2 godzinki i nie wolno chodzić trzeba siedzieć na tyłku
bo może robić się słabo
tą 50 jakoś przełknęłam trochę mnie mdliło ale teraz biorę cytrynkę żeby przetrwać

Słuchajcie - mnie wyszedł wynik 145 po glukozie, spytałam czemu tak dziwnie, w sumie na granicy normy. Babka (diabetolog) spytala czy mialam tez cytryne, powiedzialam zgodnie z prawda ze tak. Usmiechnela si epod nosem i powiedziala "a co wam sie wydaje ze cytryna nie ma cukru?". Tym sposobem kazda ktora wypija z cytryna maobciazenie powyzej 75g - i moze, tak jak u mnie wyjsc wartosc graniczna, ktora zmusza do glukometru i kwalifikacji na "cukrzyce", wiec komu wyszlo graniczne na 50g to moze lepie isc i wypic bez cytryny...

reklama
Cześć dziewczyny! Ja tylko na moment. Byłam wczoraj na wizycie i nie jest najlepiej - moje skurcze zrobiły swoje i coś złego zaczyna się dziać z szyjką :-( Dostałam leki rozkurczowe i mam leżeć. Zobaczymy co będzie dalej. Skurcze nadal mam, ale lżejsze i rzadziej. Psychicznie czuję się fatalnie, przeraża mnie wizja porodu przedwczesnego. Wiem, że nie powinnam się teraz denerwować, ale nie potrafię - lekarz mnie porządnie nastraszył. Na szczęście dzidzie rosną równiutko, nie wiem jakie są duże itd, bo z wrażenia o nic nie zapytałam, a z karty ciąży nie odczytam (ech to pismo lekarskie!).
Na razie uciekam do łóżka. Pozdrowienia dla wszystkich ;-)

Do góry