reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

reklama
Wiecie z tym becikowym i zaświadczeniem to chodzi generalnie o ro że narkomanki alkocholiczki etc zachodzą w ciąże tylko po to żeby dostać ten 1000 zł )a dzieci oddają) przy tym do lekarza przez całą ciążę nie chodzą bo im tylko ta kasa w głowie, a oni by chcieli żeby do lekarza chodzili bo mimo tego że te dzieciaczki oddają to przynajmniej mogą te wizyty coś zmienić że dziecko będzie przebadane etc... tylko że ja nie wiedziałam że to mają być 3 wizyty przez całą ciążę:wściekła/y: no bo to min powinna być 1 wizyta na m-c

no ale czytalam juz 2 artykuły ze to wchodzi od dzis i jezeli przed 31 pazdziernika matka byla powyzej 10tc to jej nie dotyczy a jezeli po 1 listopada zajdzie w ciaze i jest przed 10tc to ja dotyczy to tak jakby nas nie dotyczylo hmm czekamy na pierwsza listopadowa mama co pojdzie po becikowe :)

aguś no właśnie o to też i mi chodziło...

wiesz, jak taka pijaczka/narkomanka będzie chodziła co miesiąc na badania i do lekarza, jak pójdzie na usg- to może też jej świadomość się zwiększy...
Pamiętacie jak same pierwszy raz byłyście na usg? jak pierwszy raz usłyszałyście serduszko?
Przecież to od razu inaczej na ten (jeszcze płaski brzuch) się patrzyło. Łzy się lały na usg, i w ogóle...
Na mnie to strasznie podziałało... Nie zrozumcie mnie źle. Oczywiście zdawałam sobie sprawy, że jestem w ciąży, ale po usg nagle stałam się mamusią, którą się codziennie staje co raz bardziej...

aguś no właśnie o to też i mi chodziło...

wiesz, jak taka pijaczka/narkomanka będzie chodziła co miesiąc na badania i do lekarza, jak pójdzie na usg- to może też jej świadomość się zwiększy...
Pamiętacie jak same pierwszy raz byłyście na usg? jak pierwszy raz usłyszałyście serduszko?
Przecież to od razu inaczej na ten (jeszcze płaski brzuch) się patrzyło. Łzy się lały na usg, i w ogóle...
Na mnie to strasznie podziałało... Nie zrozumcie mnie źle. Oczywiście zdawałam sobie sprawy, że jestem w ciąży, ale po usg nagle stałam się mamusią, którą się codziennie staje co raz bardziej...
kochana myslę że wszystkie cię dokładnie rozumiemy:-):-):-):-)

http://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=339&news_id=1587

Od 1 listopada 2009 r. przy ubieganiu się o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka, jak również o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, wymagane będzie przedłożenie zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży do porodu. Opisane zmiany wynikają z art. 7 i 18 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z dnia 31 grudnia 2008 r., Nr 237, poz.1654).

W dniu 16 października 2009 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 18 września 2009 r. w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka (Dz. U. Nr 163, poz. 1305). Załącznik do tego rozporządzenia określa wzór zaświadczenia lekarskiego
niezbędnego przy ubieganiu się po 31 października 2009 r. o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka oraz o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka.
Wymóg dołączenia do wniosku o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka oraz o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka zaświadczenia lekarskiego dotyczy wniosków składanych od 1 listopada 2009 r. bez względu na termin urodzenia dziecka.

I nic nie rozumiem z tego.

Czyli my listopadówki musimy jednak mieć to zaświadczenie?
to jest przekopiowane z wątku z prawa kobiet w ciąży i według tego to to zaświadczenie musimy mieć bo chodzi o każdego rodzica który zwróci się do urzędu po becikowe po 31.10

Ostatnio edytowane przez moderatora:
a mnie czasami wkurzają wypowiedzi lekarzy że niby to że matka pójdzie do lekarza to że ziecko będzie miało większe szanse na zdrowie. Ostatnio wypowiadał się lekarz który mówił że dziecko urodziło się bez gałki ocznej i wyszło że to przez toxo i gdyby matka chodziła do lekarzy to można byłoby to leczyć. Wszystko p[ięknie i ładnie tylko powiedzcie mi ile z was miało skierowanie na toxo?? większość lekarzy nie kieruje na takie badania jak toxo czy cytomegalia tylko mówią żeby zrobić sobie prywatnie.... więc to takie puste gadanie.
Wiadomo że to wszystko dobrze że zacznie się zmuszać matki do dbania o dziecko, ale czemu akurat jest to 10tc?? czy jak ktoś był w 11tc to już nie dba o dziecko?? U mnie w mieście jest taki wysyp ciążówek że ja prywatnie musiałam czekać 2 tygodnie na wizytę a co dopiero na kase. Więc to mnie denerwuje. A ile jest małych mieścin gdzie jest tylko 1 położnik ginekolog. Wiadomo zawsze można jechać do większego miasta, ale wiele kobiet niezamożnych z wielodzietnych rodzin nie stać na taki luksus wyjazdu do innego miasta aby zdążyć przed 10 tc. Jak dla mnie to też uderza w takie rodziny, gdzie matki starają się o dziecko i chcą o nie dbać ale nie zawsze zdążą do 10 tc

Niunians, sluchajac o tym tox dokladnie to samo sobie pomyslalam. Ja po pierwsze nie dostalam skierowania, a nawet sugestii, ze dobrze abym zrobila. Zrobilam tylko dlatego, ze w poprzedniej ciazy lekarz mi to zalecil, wiec stwierdzilam, ze jak wtedy mialam to i teraz zrobie. Po drugie, moja gin patrzyla na mnie bardzo zdziwiona jak jej dalam wyniki, i nie byla pewna jak je analizowac!

Ja tak samo jak Wy, nie miałam żadnego skierowanie na badanie toxo, w zasadzie poza morfologią, moczem i cytologią na początki ciąży nic mi nie zaproponowano a chodzę do lekarza prywatnie. Sama uparłam się na poziom glukozy, choć gin mi powiedział że jak z rodziny nikt nie ma cukrzycy to nie muszę wykonywać tego badania. A co do tego, że do 10 tyg. trzeba iść do gina to lekkie przegięcie!! U mnie w Cieszynie prywatnie czeka się na wizyte ponad miesiąc!! jak zorientuję się że jestem w ciąży w np. 7 tyg. to niestety na becikowe nie mam co liczyć bo do gina nie zdążę!! A pomyślcie co z dziewczynami które miały nieregularne miesiączki?? sama się do nich zaliczam bo czasami okres spóźniał się mi 10 dni!! :wściekła/y:

Wiecie z tym becikowym i zaświadczeniem to chodzi generalnie o ro że narkomanki alkocholiczki etc zachodzą w ciąże tylko po to żeby dostać ten 1000 zł )a dzieci oddają) przy tym do lekarza przez całą ciążę nie chodzą bo im tylko ta kasa w głowie, a oni by chcieli żeby do lekarza chodzili bo mimo tego że te dzieciaczki oddają to przynajmniej mogą te wizyty coś zmienić że dziecko będzie przebadane etc... tylko że ja nie wiedziałam że to mają być 3 wizyty przez całą ciążę:wściekła/y: no bo to min powinna być 1 wizyta na m-c

no ale czytalam juz 2 artykuły ze to wchodzi od dzis i jezeli przed 31 pazdziernika matka byla powyzej 10tc to jej nie dotyczy a jezeli po 1 listopada zajdzie w ciaze i jest przed 10tc to ja dotyczy to tak jakby nas nie dotyczylo hmm czekamy na pierwsza listopadowa mama co pojdzie po becikowe :)

Sluchajcie, u mnie jakby sie nie udalo przez przypadek, to pierwsza wizyte mialabym po 10 tyg ciazy bo po prostu nie ma miejsc i czeka sie po 3 miesiace na wizyte u gina! A nie wszystkich przeciez stac na pojscie prywatnie! poza tym sa takie przypadki, gdzie ma sie jeszcze okres przez pierwsze miesiace ciazy. Tak mialam z Julia i dowiedzialam sie ze jestem w 12 tyg ciazy, a myslalam ze dopiero na samym poczatku. Takze to jest bzdura z tym 10 tyg ciazy, bo duzo kobiet nie ze swojej winy bedzie pokrzywdzona.
Kasiiula ja bylam w mopsie i sie mnie spytal kiedy mam termin i dal od razu wzor zaswiadczenia. Bo to musi byc na ich druku i to dotyczy kazdej ktora urodzi od 1.11.

reklama
kochane jutro z rana mam stawic sie w szpitalu..... stresik jest ale ciesze sie ze juz bede miała mojego syneczka.... co do dnia cesarki to nie wiem jeszcze dokładnie wszystkiego dowiem sie na oddziale..... dzis wieczorem idziemy na ostatnia wizyte-jak to zleciało..... trzymajcie kciuki...jezeli nie bede wymeczona to wejde jeszcze wieczorem i napisze co powiedział lekarz na wizycie.....

Do góry