laparada
Fanka BB :)
i to się chwali. to jest odpowiedzialność i rozwaga, o tym mówię. ;-)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
kochana myslę że wszystkie cię dokładnie rozumiemy:-):-):-):-)aguś no właśnie o to też i mi chodziło...
wiesz, jak taka pijaczka/narkomanka będzie chodziła co miesiąc na badania i do lekarza, jak pójdzie na usg- to może też jej świadomość się zwiększy...
Pamiętacie jak same pierwszy raz byłyście na usg? jak pierwszy raz usłyszałyście serduszko?
Przecież to od razu inaczej na ten (jeszcze płaski brzuch) się patrzyło. Łzy się lały na usg, i w ogóle...
Na mnie to strasznie podziałało... Nie zrozumcie mnie źle. Oczywiście zdawałam sobie sprawy, że jestem w ciąży, ale po usg nagle stałam się mamusią, którą się codziennie staje co raz bardziej...
to jest przekopiowane z wątku z prawa kobiet w ciąży i według tego to to zaświadczenie musimy mieć bo chodzi o każdego rodzica który zwróci się do urzędu po becikowe po 31.10http://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=339&news_id=1587
Od 1 listopada 2009 r. przy ubieganiu się o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka, jak również o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, wymagane będzie przedłożenie zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży do porodu. Opisane zmiany wynikają z art. 7 i 18 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z dnia 31 grudnia 2008 r., Nr 237, poz.1654).
W dniu 16 października 2009 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 18 września 2009 r. w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka (Dz. U. Nr 163, poz. 1305). Załącznik do tego rozporządzenia określa wzór zaświadczenia lekarskiego niezbędnego przy ubieganiu się po 31 października 2009 r. o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka oraz o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka.
Wymóg dołączenia do wniosku o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka oraz o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka zaświadczenia lekarskiego dotyczy wniosków składanych od 1 listopada 2009 r. bez względu na termin urodzenia dziecka.
I nic nie rozumiem z tego.
Czyli my listopadówki musimy jednak mieć to zaświadczenie?
Wiecie z tym becikowym i zaświadczeniem to chodzi generalnie o ro że narkomanki alkocholiczki etc zachodzą w ciąże tylko po to żeby dostać ten 1000 zł )a dzieci oddają) przy tym do lekarza przez całą ciążę nie chodzą bo im tylko ta kasa w głowie, a oni by chcieli żeby do lekarza chodzili bo mimo tego że te dzieciaczki oddają to przynajmniej mogą te wizyty coś zmienić że dziecko będzie przebadane etc... tylko że ja nie wiedziałam że to mają być 3 wizyty przez całą ciążę no bo to min powinna być 1 wizyta na m-c
no ale czytalam juz 2 artykuły ze to wchodzi od dzis i jezeli przed 31 pazdziernika matka byla powyzej 10tc to jej nie dotyczy a jezeli po 1 listopada zajdzie w ciaze i jest przed 10tc to ja dotyczy to tak jakby nas nie dotyczylo hmm czekamy na pierwsza listopadowa mama co pojdzie po becikowe