reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

ja się pytałam mojej położnej ze Sz.Rodz. o to i uzyskałam taką odpowiedz: Naczynka pękają w oczach, bo przemy w "policzki" i "szyję" tzn. że nabieramy dużo powietrza w twarz i przemy, a trzeba nabrać dużo powietrza w "brzuch", a poliki trzeba mieć puste. Bo jeśli wypychamy twarz powietrzem to pod tym ciśnieniem nam rozpycha naczynka w oczach, a nawet i na twarzy. Jak pytałam się o oczy to mówiła, że to aż takiego znaczenia nie ma jesli dobrze nabieramy powietrze, ale możemy zamknąć. Parcia nie można ćwiczyć w ciąży, dziewczyny !!!

dokladnie, w sumie to chyba nie ma znaczenia czy zamykamy oczy czy nie, chodzi i oddychanie, jak to mowi Pani z cwiczen na szkole rodzenia trza oddychac torem przeponowym;-) a nie jak rybki ustami, jak zreszta bardzo czesto jest w roznych filmach czy serialach, ale wszystko i tak wyjdzie w praniu:cool2:

reklama
No więc już wróciłam i tak;
Po pierwsze - puchniecie wcale nie swiadczy o zatruciu wod (podobno)
Poza tym mocz w porządku, i cisnienie tez. Serduszko Maleństwa idealnie. Gdyby cos sie dzialo cos z tego by nie bylo w normie.
Gdyby zaczela mnie bolec glowa, problemy ze wzrokiem lub ucisk pod mostkiem mam sie zglosic natychmiast, a w miedzyczasie wypoczywac
W pt do szpitala a w nastepna srode do lekarki w przychodni na kontrole.

dokladnie, w sumie to chyba nie ma znaczenia czy zamykamy oczy czy nie, chodzi i oddychanie, jak to mowi Pani z cwiczen na szkole rodzenia trza oddychac torem przeponowym;-) a nie jak rybki ustami, jak zreszta bardzo czesto jest w roznych filmach czy serialach, ale wszystko i tak wyjdzie w praniu:cool2:

zamkniecie oczu ma bardzo ważne znaczenie:tak: wytwarza się ogromne ciśnienie , pękajace naczynka to pierwszy skutek - widoczny. Można sobie wzrok pogorszyć.
Ważne też jest , aby przyciskać brodę do klatki piersiowej w czasie parcia- chronimy w ten sposób tarczycę;-)

No więc już wróciłam i tak;
Po pierwsze - puchniecie wcale nie swiadczy o zatruciu wod (podobno)
Poza tym mocz w porządku, i cisnienie tez. Serduszko Maleństwa idealnie. Gdyby cos sie dzialo cos z tego by nie bylo w normie.
Gdyby zaczela mnie bolec glowa, problemy ze wzrokiem lub ucisk pod mostkiem mam sie zglosic natychmiast, a w miedzyczasie wypoczywac
W pt do szpitala a w nastepna srode do lekarki w przychodni na kontrole.

mary to gratulacje w takim razie;-)

ja wróciłam właśnie od lekarza i moja córcia już jednak nie jest taka malenka jak myślalam waży ok 2800 a jutro zaczynam 37 tydzień lekarz powiedział że jak urodzę mniej więcej w terminie to będzie ważyć ok 3 kg tak jak jej starsza siostra Zuzia miala 3250 :-)
dziecko jest juz ok ale mam jeszcze nie rodzic do 3.11 kiedy to lekarz wyjmie mi pessar
na moje hemoroidy dostałam czopki i trudno powiedzieć co się będzie z tym dzialo w czasie porodu mam to omówić z położną bo to głównie od niej zależy jak będzie "chronić" te okolice ale strasznie się boję że mi to tam wszystko popęka :-(

Ostatnia edycja:
Powiedzcie mi jak to jest z tym ktg?
Bo jak bylam w pierwszej ciazy to chodzilam prywatnie do gina, ktory gabinet mial az na helu, wiec przyjmowal mnie w moim szpitalu, bo tam mial dyzury. I pod koniec przychodzilam czesto na ktg na pogotowie, tam mnie podlaczali, wolali mojego lekarza i on mi pozniej sprawdzal wszystko itd (za ktg nie placilam). A teraz chodze panstwowo, ale tez do lekarza, ktory ma dyzury w szpitalu i zastanawiam sie czy moze pojsc na ktg, tak po prostu sprawdzic czy wszystko ok. Leci 38 tydzien, a ja ani razu ktg nie mialam i nie wiem czy to dobrze :eek:
Wizyte mam 22 pazdziernika, wiec wtedy sie go spytam, ale powiedzcie orientacyjnie ile razy mialyscie juz to ktg?

Dziunka, ja miałam ktg jak byłam w szpitalu i raz jak gin nie umiała tętna znaleźć.

A ja po wizycie i wiem wszystko:
mały waży około 4000g, obwód głowki 35,7
nie jest owinięty pępowiną
łożysko nie starzeje się póki co, doppler w porządku
wód nadal sporo - 19AFI, ale tym już się nie przejmuję
A rozwarcia ani trochę:zawstydzona/y:. Szyjka długa, twarda, zamknięta:crazy:.
A ja miałam plan 25 X rodzić!!!:eek::wściekła/y:

Dziunka, ja miałam ktg jak byłam w szpitalu i raz jak gin nie umiała tętna znaleźć.

Ale duzy!

to spore dziecko a jezcze przecież troche urośnie chociaż ja nie wierzę do końca w te pomiary dwa tygodnie temu moja mała niby ważyła 2 kg a dzisiaj 2800 :eek:przecież nie mogła tyle przybrać to chyba można tylko tak mniej więcej ocenić czy dziecko duże czy małe :sorry:

OJEJKU! To naprawde duży chłopak z niego będzie :tak:
Mamulica, widać mimo wszystko nie pora jeszcze na niego... Synek wybierze sobie odpowiedni dla niego termin... ;-)

reklama
Powiedzcie mi jak to jest z tym ktg?
Bo jak bylam w pierwszej ciazy to chodzilam prywatnie do gina, ktory gabinet mial az na helu, wiec przyjmowal mnie w moim szpitalu, bo tam mial dyzury. I pod koniec przychodzilam czesto na ktg na pogotowie, tam mnie podlaczali, wolali mojego lekarza i on mi pozniej sprawdzal wszystko itd (za ktg nie placilam). A teraz chodze panstwowo, ale tez do lekarza, ktory ma dyzury w szpitalu i zastanawiam sie czy moze pojsc na ktg, tak po prostu sprawdzic czy wszystko ok. Leci 38 tydzien, a ja ani razu ktg nie mialam i nie wiem czy to dobrze :eek:
Wizyte mam 22 pazdziernika, wiec wtedy sie go spytam, ale powiedzcie orientacyjnie ile razy mialyscie juz to ktg?

ja ktg nie mialam i lekarz powiedzial ze wrazie co do szpitala mam jechac jakbym byla zaniepokojona ze malo sie rusza czy cos ale jak anrazie wszystko okej i osttanio jak bylam na wizycie pytal o ktg mowilam ze nie bylam bo nie widzialam potrzeby i sie spytalam czy musze jechac koniecznie to powiedzial ze nie :] wiec ja sie nie martwie ze nie mialam ... i tak w szpitalu beda robic przeciez

o kurde ale wielki :) no to kochana bedziesz ty miala kolcka :) a rodzic to chyba nie pojdzie 25 :) jak masz długa i zamknieta ;) niech se posiedzi troche jeszcze moze do 5 dojdzie hehhe :)

Do góry