reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

reklama
Dziunka, ja miałam ktg jak byłam w szpitalu i raz jak gin nie umiała tętna znaleźć.

A ja po wizycie i wiem wszystko:
mały waży około 4000g, obwód głowki 35,7
nie jest owinięty pępowiną
łożysko nie starzeje się póki co, doppler w porządku
wód nadal sporo - 19AFI, ale tym już się nie przejmuję
A rozwarcia ani trochę:zawstydzona/y:. Szyjka długa, twarda, zamknięta:crazy:.
A ja miałam plan 25 X rodzić!!!:eek::wściekła/y:

Gratuluje,ale wychodowalas sobie malego -duzego facecika.
Ja w poniedzialek uslyszalam,ze waga mojego syna 3200,no zobaczymy....

Powiedzcie mi jak to jest z tym ktg?

Wizyte mam 22 pazdziernika, wiec wtedy sie go spytam, ale powiedzcie orientacyjnie ile razy mialyscie juz to ktg?

U mnie ktg robi sie chyba od 30 tg ciazy,ja mialam juz trzy razy robione,mam na kazdej wizycie.Zreszta u mnie wizyta wyglada tak:
Odrazu do toalety zrobic siusiu do kubeczka i sprawdzaja na paskach czy jest ok
potem do laboratorium gdzie mi pobieraja krew z palca ,waza,mierza cisnienie,zadaja pytania typu czy puchne itd
potem podlanczaja mnie do ktg ,i przewaznie wychodzac,wchodze do gabinetu gina gdzie mowie jak sie czuje,robi mi przeglad i usg (ale niezawsze)
Teraz juz od wlasnie 30 tyg mam wizyty co 2-3 tyg

U mnie ktg robi sie chyba od 30 tg ciazy,ja mialam juz trzy razy robione,mam na kazdej wizycie.Zreszta u mnie wizyta wyglada tak:
potem do laboratorium gdzie mi pobieraja krew z palca ,waza,mierza cisnienie,zadaja pytania typu czy puchne itd
potem podlanczaja mnie do ktg ,i przewaznie wychodzac,wchodze do gabinetu gina gdzie mowie jak sie czuje,robi mi przeglad i usg (ale niezawsze)

no to sie nazywa sluzba zdrowia... szkoda ze niemiecka ...

no to ja sie pakuje i wyprowadzam do Niemiec :tak:

No ja nienarzekam na lekarzy,gina mam wspanialego,bo nawet mam jego nr kom i jak tylko cos mnie niepokoi lub dolega dzwonie do niego obojetnie kiedy i o ktorej godz.Przewaznie kaze zaraz przyjechac zebym sie nie niepokoila i on chce to sprawdzic.Czasem byla to niedziela i otwieral swoje praxis zeby mnie przegladnac.Ma swoje pod swoim mieszkaniem :D

Panstwowo.Wczesniej chodzilam do niego prywatnie jak niemialam tu ubezpieczenia i placilam za wizyte 50€
Ten lekarz tak samo pomogl mi zajsc w ta druga ciaze bo mialam problem,po zrobieniu badan gdzie okazalo sie,ze mam trzy krotnie hormon meski podwyzszony on zadzwonil do mnie i wyslal recepte zebym sie niefatygowala.
Dzieci maja leki zadarmo,szczepionki wszelkiego rodzaju na meningokoki,pneumokoki itd wszystko pokrywa kasa chorych.
Dorosli placa kwartalnie 10€ do lekarza tam gdzie sie idzie np do gina,a zeby dalej nieplacic a chce sie isc np do ogolnego to ten wystawia skierowanie i tak wlasnie placi sie w jednym miejscu te 10€

Ostatnia edycja:
no to bardzo zazdroszcze. taka opieka to tak, przynajmniej wiesz ze nic Tobie i maluszkowi nie grozi. a u nas ... masakra w tej Anglii.
dobrze, ze cala ciaze mialam bez komplikacji i dopiero teraz cos sie dzieje nie tak na koncowce juz. bo gdybym miala miec cala ciaze jakies zagrozenie to chyba juz dawno stracilabym moje malenstwo ...

reklama
Ja bym bardzo zyczyla,zeby wlasnie tak bylo wszedzie naprawde rewelacja,lektatora niemusze kupowac bo u nas sie wypozycza z apteki.Do szpitala niemusze nic brac!!!wszystko jest,poprostu wszystko,gdyby mnie tak wzielo to moge isc,ale wiadomo chce miec swoje pizamy,szczoteczke do zebow itd.Oni daja ciuszki dla dziecka,pampersy orginalne kosmetyki penathen,majtki siatkowe i podpaski dla mnie Itd
Na korytarzu stoi kawa,rozne rodzaje herbaty ,owoce,masz wybor co chesz jesc i pic na sniadanie obiad kolacje wypytuja cie akurat na sniadanie jest szwecki stol robisz co chesz i ile chcesz,zawsze deser,woda gazowana lub niegazowana pod dostatkiem i to niebylejaka firma tylko jedna z najlepszych.
Kazdy w szoku ja tez ,tym bardziej ze w pl trzeba nawet papier do dupy brac,a tu wszystko jest.

Do góry