reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

a, słusznie, zapomniałam... w przerwach w bieganiu wokół szpitala szybki seksik w samochodzie, bo szpital od domu daleko... :-D

Rozwaliło mnie to co napisałaś:tak: :-D:-D

my musimy leżeć bo szyjka nadal się skraca no i mam jednak brać luteinę
odstawią mi ją dopiero w 34 tc
aspargin zostaje
w szpitalu mam się położyć 23 września ale jeszcze mam pokazać się we wtorek zadecydują czy już zostanę bo odchodzi mi czop

no ale bez niego mogą mnie potrzymać nawet ponad 2 tygodnie
zobaczymy

jesteś dzielna ;-) trzymam kciuki;-) tyle już wytrzymałaś to już teraz z górki

reklama
Dziewczynki, napiszcie mi proszę czy bierzecie witaminki w ciąży. Ja do 3 msc brałam kwas foliowy w dość dużej dawce 15 mg, chyba od 4 msc Prenatal 100 tabletek a potem Elevit (ledwo zaczęłam brać to drogie cholerstwo a już musze odstawić na jakiś czas). Ostatnio zrobiłam sobie szczegółowe badania na żelazo, wapń, magnez, sód, potas,witaminę B12, kwas foliowy i wszystkie są w granicach normy jedynie kwas foliowy przekroczony sporo (guzik prawda, że nadmiar jest wypłukiwany z moczem :wściekła/y:). Lekarz powiedział żebym na jakiś miesiąc odstawiła witaminy. Nie biorę już jakieś 1,5 tyg. Trochę dziwnie się z tym czuję bo wiem, że właśnie w tym momencie moje maleństwo jest duże i potrzebuje witamin. Z drugiej strony czytałam, że nie wszystkie dziewczyny biorą witaminki jak mają dobrą morfologię. A jak to jest z Wami???

Hm... a ja słyszam, że do 3 msc tylko kwas foliowy bez żadnych witamin. Dużo dziewczyn też tak miało. Hehehe co lekarz to inna teoria :-D
ja brałam i nadal biorę kwas foliowy i witaminy a do tego od 3 miesiąca zaczęłam brać żelazo bo przysłali mi ze szpitala wynkii że mam niski poziom i muszę brać...
i póki co lekarze nie każą przestawać....

Ja do 3 miesiaca tylko kwas foliowy bralam, pozniej witaminki Falvit-ale ogolnie dla kobiet, niekoniecznie w ciazy. Od ok 5miesiaca zaczelam brac zelazo i wiatminy Falvit Mama, teraz biore witaminy znowu zwykle Falvit(niekoniecznie codziennie, czsem zapominam), zelazo i kwas foliowy. Zelazo biore w roznych dawkach, np przez 2 tyg 2x dziennie, potem 1x dziennie, za jakis czas znowu 2x dziennie. Kwas foliowy podobno pomaga przyswoic zelazo. Ale ja to biore, bo mialam niska hemoglobine.

Kwas foliowy podobno pomaga przyswoic zelazo. Ale ja to biore, bo mialam niska hemoglobine.[/QUOTE]

Ja hemoglobinę mam ok 11,8 czasami ciut niższa norma od 12 a za to żelaza norma a kwas foliowy przekroczony, B12 też norma. Także myślałam, że jeśli hemoglobina jest zaniżona to jest za mało żelaza a jednak w moim przypadku nie. To wszystko zbyt skomplikowane. ;-)

reklama
a no wiec co do tabletek to bralam systematycznie do 4 miesiaca bodajze i pozniej jakis czas zelazo i pozniej juz nic wyniki mam dobre nic mi nie brakuje ....
a co do wizyty...

bardzo szybko co bylam zaskoczona :)
cisnienie 140/90 ale odrazu po przysciu wiec mi troche podskoczylo bo szybko sie mecze waga przez 2 tyg 2 kg na + tetno wporzadku usg nie robil mi lekarz co najciekawsze spytal mnie jakbym chciala rodzic ... mowilam ze SN a on ze na nasteonej wizycie (25.09.09) zrobimy dokladne usg zobacyzmy wage plodu i zobaczymy predyspozycje do porodu penwie jak dziecko ulozone czy nie za duze na SN itp itp ... powiedzial ze wkraczam w bezpieczny okres 34 tc płucka sa wpełni wytworzone i taki dzidzius powinien se dac rade oddychac sam (jakby sie mu spiesyzło oczywiscie) ale zbeym z 4 tyg ponosila ten brzuch jeszcze hehe i ze macica powoli bedzie przygotowywac sie i takie tam i ze moze pojawic sie ucisk w brzuchu tylko zeby zwracac uwage aby nie byl to bol mocny wrazie czego dzwonic... no i chyba tyle :)

Do góry