reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

WITAM KOCHANE!

Jestem w 21 tygodniu ciąży i w środę byłam za USG. Okazało się, że mój smyk jest za malutki jak na dany tydzień o tydzień czasu. W dodatku cofa mu się do nerek mocz na 2 mm. Dzieciątko odwróciło się dupcią do mnie ale lekarz powiedział, że to chłopiec. Czy któraś z Was też tak usłyszała od lekarza?​

ja miałam usg dzisiaj. w niedziele zaczynam 21-tydzień a moj chłopczyk ma tylko 167 mm !! lekarka nic nie powiedziała, ale wiem że napewno jest za malutki jak na ten wiek ciąży. strasznie się martwię.
wszystko się rozwija ponoć prawidłowo.

reklama
Słuchajcie a wam lekarz nie robi takiego zdjecia usg gdzie sa wszystkie wymiary mierzone w danym momencie i potem jst takie zestawienie z kropkami i ono pokazuje ze wymiary sa odpowiednie dla danego wieku??? Ze dziecko jest proporcjonalne??? Ja juz mam dwa takie usg (zdjecia) mam tez film na ktorym to widac i podobno to nie ten wiek sam w sobie jest wazny tylko wlasnie proporcje - czy nozki, glowka, brzuszek rozwojaja sie w tym samym tempie.

Ida jest starsza od wieku OM o 5 dni, ja sie nie martwie bo za to jest proporcjonalna - wszystkie wymiary wyszły na ten sam wiek co do dnia, choć możliwe są odchylenia od sredniej nawet do 10-14 dni wiec nie ma sie co martwic - maluszki to nadrabiaja z czasem.

Słuchajcie a wam lekarz nie robi takiego zdjecia usg gdzie sa wszystkie wymiary mierzone w danym momencie i potem jst takie zestawienie z kropkami i ono pokazuje ze wymiary sa odpowiednie dla danego wieku??? Ze dziecko jest proporcjonalne??? Ja juz mam dwa takie usg (zdjecia) mam tez film na ktorym to widac i podobno to nie ten wiek sam w sobie jest wazny tylko wlasnie proporcje - czy nozki, glowka, brzuszek rozwojaja sie w tym samym tempie.

Ida jest starsza od wieku OM o 5 dni, ja sie nie martwie bo za to jest proporcjonalna - wszystkie wymiary wyszły na ten sam wiek co do dnia, choć możliwe są odchylenia od sredniej nawet do 10-14 dni wiec nie ma sie co martwic - maluszki to nadrabiaja z czasem.

ja nie mam takie zdjecia ale na wypisie usg mam różne skale i moja dzidzia w dwóch jest w normie a w dwóch niestety poniżej... lekarka niby mierzyła główkę, nóżki, ciałko ogólnie wszystko i stwierdziła że wiek ciązy się zgadza, ze wszystko dobrze tylko dzidziuś malutki. 7 lipca ide na usg 3d do polskiego gina i wtedy go poprosze zeby wszystko sprawdził i wymierzył dokłądnie... martwię sie bardzo... staram się udawać przed mężem że wszystko ok, ale on sam widział na usg i słyszał lekarke, wiec jest mi trudno ukryć własny strach ...:-(

Ostatnia edycja:
dokładnie, ja na każdym usg dostaję takie zdjęcie!

tylko sie martwimy bo dzidziuś bardzo malutki - ma tylko 167 mm ... jak na prawie 21 tydzień ciąży to malutki też nasz skarbuś ... ale peniska ma okazałego - Pani doktor od razu go znalazła i powiedziała - it's a boy !!

czy to możliwe, ze jeśli ja się urodziłam malutka ( ważyłam tylko 2700) to moje dzidzi też będzie malutkie?
pewnie, że możliwe! Ty byłaś malutka, to i dzidzia może taka być!

No to teraz moja kolej - właśnie wróciłam od gina.
Wyczekałam się straaaasznie długo, bo mieli jakąś ciężką operację i lekarz sporo się spóźnił. Ale najważniejsze, że jestem już po i że wszystko jest super!
Ale po po kolei: będę miała dwie CÓRECZKI :-):-) Są duże, rozwijają się prawidłowo, co najważniejsze symetrycznie. Wszystkie parametry sa w normie.
Dostałam Fenoterol na te moje skurcze, ale malutką dawkę na próbę - jak będzie mi serducho wariowało, to mam odstawić. Mam też pilnować, jak często pojawiają się te skurcze, jak będą co 10 minut, to mam się zgłosić do szpitala.
Szyjka jest w porządku, ale lekarz powiedział, że pewnie w końcu zacznie się skracać i niewykluczone, że będę miała założony pesar. Zobaczymy. Nie będę już dostawała zastrzyków (hura!), ale znów mam brać Luteinę dopochwowo (odstawiłam prawie 3 tyg temu). Następna wizyta za 3 tygodnie. Ale się cieszę :-D

Wyczekałam się straaaasznie długo, bo mieli jakąś ciężką operację i lekarz sporo się spóźnił. Ale najważniejsze, że jestem już po i że wszystko jest super!
Ale po po kolei: będę miała dwie CÓRECZKI :-):-) Są duże, rozwijają się prawidłowo, co najważniejsze symetrycznie. Wszystkie parametry sa w normie.
Dostałam Fenoterol na te moje skurcze, ale malutką dawkę na próbę - jak będzie mi serducho wariowało, to mam odstawić. Mam też pilnować, jak często pojawiają się te skurcze, jak będą co 10 minut, to mam się zgłosić do szpitala.
Szyjka jest w porządku, ale lekarz powiedział, że pewnie w końcu zacznie się skracać i niewykluczone, że będę miała założony pesar. Zobaczymy. Nie będę już dostawała zastrzyków (hura!), ale znów mam brać Luteinę dopochwowo (odstawiłam prawie 3 tyg temu). Następna wizyta za 3 tygodnie. Ale się cieszę :-D

BURA GARTULUJE! 2 KSIEZNICZKI naraz to juz cos :-):-) Najwazniejsze ze zdrowe i prawidlowo sie rozwijaja. Oby tak do konca :-)

reklama

Bura TY FARCIARO :D
A na poważnie OGROMNE gratulacje

Do góry