reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

Dziewczyny super, że z dzidziusiami wszystko o.k.
Ja też na badaniu w 23 tyg. miałam niska chemoglobinę, a 2 tygodnie później po tym jak więcej mięsa zaczęłam jeść i tak jak martolinka pisała zagryzać pietruszką podniosła mi się:tak: z 11,3 na 12:tak: a ważne jest to, żeby była jak najwyższa, bo od tego zależą poziomy przepływów krwi u dzidziusia, tak mi lekarz na usg 3d powiedział.
A i tabletki z żelazem najlepiej jeść godzinę przed posiłkiem, żeby żelazo się wchłaniało.

reklama
Hej mamuśki:)

Ja wczoraj byłam na wizycie.Morfologia już się polepszyła, przytyłam uwaga 30dkg:-D:-D:-D.Mam usg na 4 września i już się nie mogę doczekać:-)

Mamusie mam takie pytanie: czy wiecie może jaka jest szansa wykluczenia podczas takiego zwykłego usg chorób typu np. zespół Downa itp. ? Lekarz za każdym razem mówi , że wszystko jest ok , ale zastanawiam sie ile można mieć pewnosci , ze rzeczywiscie po porodzie będzie ok. Nie chcę się nakręcać , zle wolałabym wiedzieć:tak:
Kiedyś pamiętam oglądałam program o kobiecie , która takie zaskoczenie i szok przeżyła a w ogóle się nie spodziewała...

Mamusie mam takie pytanie: czy wiecie może jaka jest szansa wykluczenia podczas takiego zwykłego usg chorób typu np. zespół Downa itp. ? Lekarz za każdym razem mówi , że wszystko jest ok , ale zastanawiam sie ile można mieć pewnosci , ze rzeczywiscie po porodzie będzie ok. Nie chcę się nakręcać , zle wolałabym wiedzieć:tak:
Kiedyś pamiętam oglądałam program o kobiecie , która takie zaskoczenie i szok przeżyła a w ogóle się nie spodziewała...
Martolinko, napiszę Ci tak, jak mówi mój lekarz: w medycynie nie ma nic na 100%, a to, co widzimy na ekranie to tylko obraz usg, który można różnie interpretować...

Na pewno wiele zależy od jakości sprzętu, na którym robione jest badanie i od doświadczenia i wiedzy lekarza. No i nie wszystko da się zobaczyć na usg. Dlatego w uzasadnionych przypadkach robi się badania prenatalne.

Skoro lekarz twierdzi, że wszystko jest ok, to trzeba mu wierzyć. Wiadomo, że każda z nas marzy o tym, żeby urodzić zdrowego ślicznego dzidziusia (albo dwa hihi). Nawet nie wolno nam myśleć, że będzie inaczej! Nie nakręcaj się niepotrzebnie, co będzie to będzie. A będzie dobrze!
icon7.gif

melduje sie rowniez po wizycie przytylam w ciagu 2 tyg 0.3kg hehe :) cisnienie 133/78
no i lekarz kazał ciśnienie mierzyc jak przekroczy 140/90 kilka razy z rzedu odrazu mam jechac do niego ... wiec musze wziasc od tesciowej cisnieniomierz bede sprawdzala ... nasteona wizyta 11 wrzesnia juz z winikami
no i lekarz mowił ze po 34 tc bedzie mi lżej i wtedy juz o wiele bezpieczniej dla dzidziusia wiec 3 tyg oszczedzania sie i wogole...

zmeczenie mnie dopada ze szok przeszlam sie do lekarza po drodze do pracy zwolnienie zaniesc i do domu 2.5h wsztyrsko mi zajeło ale juz ledwo wracalam do domu ... nogi odpadaja brzuch na dole kłuje... niech wreszcie zrobi sie zimno :(

Kasiiula oszczędzaj się! Ty to pierwsza z nas się wypakujesz chyba;-):-)
martolinka jeśli chodzi o zespół downa to nawet po rytmie serca lekarz jest w stanie to zauważyć, z resztą na pewno miałaś badaną przezierność karkową na początku ciąży i jeśli NT jest w normie to raczej dziecku nie grożą żadne choroby. Z resztą Bura to dobrze napisała:tak:
Nie martw się, bo na pewno nie masz czym!!!!

Ja też po wizycie! Wszystko w zasadzie ok, ale zasiała mi ginka troche niepokoju, bo poprosiła żebym zrobiła trzcie usg prenatalne w innej pracowni usg - powiedziała że chce wykluczyć wszystkie ewentualności (tym bardziej że mąż ma obciążony wywiad) i ona niczego nieprawidłowego nie widzi ale po historii z "bliźniakami" boi się trochę i że jestem pierwszą pacjentką w przypadku której ma wątpliwość co do swoich własnych diagnoz... Mam nadzieję że będzie dobrze. Dzwoniłam już do jednej z polecanych przez nią pracowni usg i tam mają termin na 12 września, jutro zadzwonię jeszcze do rudy śląskiej i może tam się da szybciej...

Ja też po wizycie! Wszystko w zasadzie ok, ale zasiała mi ginka troche niepokoju, bo poprosiła żebym zrobiła trzcie usg prenatalne w innej pracowni usg - powiedziała że chce wykluczyć wszystkie ewentualności (tym bardziej że mąż ma obciążony wywiad) i ona niczego nieprawidłowego nie widzi ale po historii z "bliźniakami" boi się trochę i że jestem pierwszą pacjentką w przypadku której ma wątpliwość co do swoich własnych diagnoz... Mam nadzieję że będzie dobrze. Dzwoniłam już do jednej z polecanych przez nią pracowni usg i tam mają termin na 12 września, jutro zadzwonię jeszcze do rudy śląskiej i może tam się da szybciej...
Nie denerwuj sie, to dobrze swiadczy o gin, ze chce abys zrobila usg w innym miejscu. Babka zglupiala i woli aby ktos niezalezny wyrazil opinie. Slusznie. Bedzie dobrze:tak:

reklama
Do góry